Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija

Milinović se brani: Nisam pozvao na odricanje zbog domoljublja

milinovic
Dalibor Urukalović/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
07.07.2010.
u 14:28

- Nisam pozvao da se zbog domoljublja zaposleni i danas trebaju odreći dijela plaće, ali tražim razumijevanje od 70.000 zaposlenika u zdravstvenom sustavu za poteze Vlade kako bismo izišli iz krize.

Klinika za dječje bolesti u Zagrebu prvi je put u svojoj povijesti dobila dijagnostički uređaj magnetsku rezonanciju, koji je u sklopu obnove medicinske opreme u Dječjoj bolnici kupilo Ministarstvo zdravstva. Uz magnet, bolnica će još dobiti dva digitalna radiološka uređaja, dva ultrazvuka i anesteziološki uređaj što ukupno vrijedi 28 milijuna kuna. Puštanje u rad MR-a danas je obilježio potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva dr. Darko Milinović, a ravnatelj Klaićeve dr. Goran Roić istaknuo je da su se do sada mali pacijenti razvozili po zagrebačkim bolnicama gdje su ponekad tjednima pa i mjesecima morali čekati na pregled.

Obraćajući se zaposlenicima bolnice, ministar Milinović istaknuo je da cilj reforme nije ukidanje ni ove ni bilo koje druge bolnice.

– Pa neće doći do odljeva ni odjela ni kadrova iz ove klinike, ova je ustanova jezgra zdravstvene zaštite djece, a kvaliteta liječenja bit će podignuta na još višu razinu – rekao je Milinović.

–- Zaposlenicima bolnice u Gospiću zahvalio sam na razumijevanju jer su 1998. godine, kada je bolnica bila u iznimno teškoj financijskoj situaciji, a ja postao ravnatelj, pristali na smanjenje plaća od 10 do 15 posto. Da, i to je domoljublje. Domoljublje trebamo i danas, ali nisam pozvao da se zbog domoljublja zaposleni i danas trebaju odreći dijela plaće. Tražim razumijevanje od 70.000 zaposlenika u zdravstvenom sustavu za poteze Vlade kako bismo izišli iz krize – objasnio je Milinović svoj istup u Općoj bolnici Gospić u ponedjeljak, na svečanosti uključivanja magnetske rezonancije u toj bolnici.

Zahvalio je i zaposlenicima Klaićeve bolnice na domoljublju koje su iskazali liječenjem djece od devedesetih do danas.

Uz Kliniku za tumore i Kliniku za traumatologiju, Klinika za dječje bolesti u procesu spajanja zagrebačkih bolnica postat će dio KB “Sestre milosrdnice”. U dijelu spajanja bolnica koje su u državnom vlasništvu sve ide prema planu, za razliku od bolnica u gradskom vlasništvu.

– O gradskim bolnicama bilo je nekoliko sastanaka s predstavnicima Grada Zagreba. Bilo bi korektno da na se na poziv potpredsjednika Vlade odazove predsjednik Skupštine, gradonačelnik ili barem pročelnik za zdravstvo, a poslani su ljudi koji ne mogu donositi odluke. No proces integracije bolnica ide dalje. Struka se pozitivno očitovala o novoj mreži u Zagrebu, a ako Grad ne prihvati novu mrežu i ako gradska skupština smatra da gradske bolnice moraju biti organizirane u pet bolnica s pet ravnatelja, pet pomoćnika, pedesetak članova upravnih vijeća, široko im polje.

Ako u ovoj krizi građani moraju plaćati administraciju i ondje gdje to ne treba, gradska skupština će za to morati naći novac u svom proračunu. Mi ćemo plaćati jednu upravu gradskih bolnica – rekao je Milinović. Osvrnuo se i na stanje u bolnici Srebrnjak:

– Ravnatelj se do sada drznuo učiniti mnoge stvari koje se kose sa zakonom. Ne može se samoinicijativno razvijati medicinski sadržaj bolnice. Neodgovorno je da ravnatelj govori roditeljima da djeca neće moći dobiti zdravstvenu uslugu! Ako to opet učini, mi ćemo zamoliti roditelje da djecu na liječenje vrate u Dječju bolnicu.

Na novinarski upit da komentira izjavu čelnika SDP-a Zorana Milanovića koji je rekao “da je došao kraj ovoj Vladi”, potpredsjednik Vlade kaže:

– Milanović je gospodin kojega bole prepone u Saboru. On sada ide na godišnji odmor, kao što je najavio, sedmi i osmi mjesec, a mi nastavljamo raditi, a da je ovoj Vladi došao kraj i da će pobijediti na izborima, Milanović je rekao i prije tri godine kada je slavodobitno došao na čelo SDP-a.

Da je imao imalo morala, tada bi odstupio s mjesta šefa SDP-a i prepustio stranku nekome tko bi je eventualno za petnaestak godina mogao dovesti na čelo države. SDP će ostati u oporbi i za godinu dana nakon redovitih izbora – izjavio je Milinović.

Komentara 26

NI
Nicholson
15:20 07.07.2010.

Pippo9 O kakvom popravku pričaš, misliš stanje se popravlja jer će nas Šuker zadužiti za 1,25 mlrd dolara ???

FE
Felicijen
15:58 07.07.2010.

A baš bi nas mogli poštedjeti mudrosti ovog medvjeda. U ime domoljublja, naravno...

DJ
djakputnik
15:15 07.07.2010.

Ne volim vrijeđati nikoga, posebno ako se ovako skrivam iza nick-namea, no mislim da hrvatski narod ipak nije zaslužio da mu ministar zdravstva bude ova individua.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije