Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cjelodnevna drama: Što se događalo iza zatvorenih vrata u središnjici vladajuće stranke

Milinović: Sanader je poput Ivića Pašalića

darko milinovic
Foto: Arhiva VL/Goran Ferbezar/VLM
1/2
05.01.2010.
u 00:02

Čim je Sanader izgovorio optužbe na izvanrednoj konferenciji za novinare u nedjelju u podne, svima je bilo jasno da protumjera mora biti drastična. Zbijanje najužeg stranačkog vrha u obrambeni bedem pridonijelo je tomu da i najteži dan u političkoj karijeri Jadranke Kosor bude nijansu lakši.

– Sanader je sebi napravio medvjeđu uslugu, postigao je suprotan efekt. Nije to bio nikakav puč, bio je to veliki buć Ive Sanadera – jetko je ironizirao rušilačku akciju bivšeg šefa HDZ-a Đuro Perica, šef Kluba utemeljitelja, koji je bio tek jedan od desetaka više i niže rangiranih članova vladajuće stranke iz cijele zemlje koji su jučer pohodili središnjicu.

A ondje se od preksinoć odvijala drama. Istup Ive Sanadera potpuno je ujedinio najuže vodstvo stranke. Čim je Sanader izgovorio optužbe na izvanrednoj konferenciji za novinare u nedjelju u podne, svima je bilo jasno da protumjera mora biti drastična. Zbijanje najužeg stranačkog vrha u obrambeni bedem pridonijelo je tomu da i najteži dan u političkoj karijeri Jadranke Kosor bude nijansu lakši. Jer bivši šef HDZ-a sadašnjoj šefici stranke nije ostavio prostor za dogovor. Brisanje iz članstva bilo je jedino što su mogli učiniti kako bi spasili Vladu i očuvali parlamentarnu većinu te spriječili raskol u HDZ-u.

"Sanader je izvršio harakiri", kaže jedan od potpredsjednika. Božidar Kalmeta veli: "Bio je to jedini mogući i ispravan potez". Darko Milinović dodaje: "Sanader je sebe doveo u poziciju Ivića Pašalića svojedobno u HDZ-u. HDZ je još jednom dokazao da je najjača stranka".

Tko će sve letjeti

Punih devet sati HDZ-ova je središnjica bila pod opsadom. Ujutro se sastao najuži vrh: Kosor, Milinović, Šeks, Hebrang, Kalmeta, Šuker, Čobanković, Jarnjak i Bačić. Pada politička odluka o brisanju. U 11 sati počinje sastanak s predsjednicima županijskih organizacija HDZ-a. Jednoglasna potpora šefici. Jednoglasna osuda bivšeg predsjednika. Između podne i 13 sati u kuloare stiže informacija da će Sanader biti izbačen iz stranke, ali i da bi s njime mogli odletjeti i njegovi prijatelji i stranački saveznici Mario Zubović i Luka Bebić. Dok se čeka odluka, na razgovor k šefici odlaze saborski zastupnici koji su dan prije na prijevaru dovedeni kako bi poslužili kao kulisa Sanaderu dok objavljuje rat Jadranki Kosor. Svi prisežu na lojalnost. Govore da su namamljeni kao ovce na klanje, nekima je rečeno da dođu u Zagreb i jave se, a onda će ih navoditi gdje da dođu na sastanak...

Nije zvala Sanadera

U 15 sati sastaje se Predsjedništvo HDZ-a. Jadranka Kosor sa Sanaderom prije toga nije razgovarala, a nije ga ni pozvala na sjednicu. Nije ni on pozvao nas na konferenciju za novinare koju je sazvao, a da nikome od nas nije rekao, objašnjava Jadranka Kosor Bebiću i Zuboviću zašto nema njihova prijatelja. Bebić pokušava isprovocirati raspravu o stilu vođenja stranke. Ne sastaju se stranačka tijela, ni mene se ne zove na sjednice Predsjedništva, govori. No, brzo je ušutkan uz pomoć statistike. Predsjedništvo je imalo 12 sjednica, od toga je on bio na 10, na dvije nije jer se sastajalo uže Predsjedništvo kojega nije član. Zuboviću je, pak, u startu ubijena svaka ideja da bi mogao nešto prigovoriti. Hebrang ga je, naime, pred svima optužio da je odgovoran za diverziju njegove izborne kampanje u Zagrebu.

Sanaderov prijatelj Petar Selem govorio je emotivno, ali je prije toga priznao da je Sanader pogriješio i najavio da će u glasovanju ostati suzdržan. Milinović je kazao da je ponosan što je bio u krugu ljudi koji su sa Sanaderom pretvorili HDZ u modernu demokršćansku stranku, ali da je sada razočaran i da se pita je li Sanader uopće bio iskren kad se prihvatio transformiranja stranke. Kazao je i da mu je sada jasno da Sanaderovo inzistiranje na tome da se uvede dužnost doživotnoga počasnog predsjednika HDZ-a s pravom glasa nije bilo rezultat njegove želje da kreativno sudjeluje u radu stranke, već način da je pokuša staviti pod kontrolu. Božo Biškupić, koji također spada u krug Sanaderovih prijatelja, kazao je da je njegov čin neoprostiv...

Rasprava je bila duga. Govorili su svi nazočni, a prema svjedočenjima, nije bilo incidentnih duela. Prijedlog da Sanader bude izbrisan izgovoren je tek na kraju. Bebić, kao najgorljiviji Sanaderov branitelj, nije na to rekao ni riječ. Glasovanje je obavljeno brzo. Bebić, Zubović i Polančec glasuju protiv brisanja. Polančec objašnjava da sa Sanaderom nije u kontaktu te da su razmijenili dva SMS-a otkad je on napustio mjesto potpredsjednika Vlade. No, daje mu potporu, kaže, jer stranka nije stala iza ni jednog svojeg čovjeka koji je bio izložen napadima, pa ni iza njega.

Nakon odluke, Bebić izlazi prvi. Grč mu je na licu. Novinarima kaže da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Sabora jer to nije bio puč. Odlazi u noć, a neki sudionici sjednice kažu kako je bilo razmišljanja da se i njega izbaci, ali se na kraju ipak odustalo. No, ta situacija Jadranku Kosor tek čeka. Ona, pak, na kraju svega poručuje: "Sutra je novi dan, rekla bi Scarlet O'Hara..." Prije odlaska iz središnjice preko Bože Biškupića stižu joj čestitke europarlamentarke, demokršćanke Doris Pack, koja je godinama bila Sanaderu bliska političarka.

Komentara 77

BT
bili-tartuf
23:23 04.01.2010.

Hrvatskoj je pod Hino,.. poterbna Nova Hrvatska-Stranka,.. isto tako i Nova Esdipi-stranka i Ne-Boljsévicko Udbasko \"antifsiticka\"-Partija,.. vec´EU-Socijalisticka Stranka (ne Partija)...!!

OB
-obrisani-
23:19 04.01.2010.

Drage HDZ-ovce, izbacivanjem Sanadera iz stranke ne cini vas automatski oslobodjene od odgovornosti i vi ce te morati odgovarati za krizu, pljacku i ostale svinjarije koju ste stvarali na celu sa sanaderom. tu uopce nema dvojbe. pljuc!

OB
-obrisani-
00:19 05.01.2010.

MrAnderson...mi neznamo,ajde ti nama reci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije