Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.12.2020. u 13:45

Kako je lijepo bilo slušati mlađahnog plahog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu kad je najavljivao velike reforme na lokalnoj razini, kad je predložio ukidanje 618 zamjenika gradonačelnika, načelnika i župana te smanjivanje broja lokalnih vijećnika za 825. A sad će dobiti po prstima od svojih iz stranke. Jer tko je on da ugrožava život lokalnih stranačkih šerifa?!

U Hrvatskoj je opća kriza na sve strane – epidemiološka, zdravstvena, gospodarska, financijska, društvena, demografska… Sve je u krizi, osim politike! U politici i dalje cvate cvijeće! Na političkome nebu niču nove stranke. Poduzetništvo u politici u Hrvatskoj nema granica, nema krize. Poduzetništvo u politici znači “najašiti” na neki proračun, državni, lokalni, svejedno, i onda kao pijavica na njemu živjeti, uzimati, i tako osiguravati egzistenciju sebi i svojima. Lupanje u domoljubna prsa najčešće je samo bacanje dimne zavjese biračima. Jer smo se nebrojeno puta uvjerili da su nam veliki lopovi bili i “veliki domoljubi”.

Tako se na političkome nebu našla nova stranka čije ime zvuči jako lijepo – Lipo. Mislili bi ljudi, pa to je jako lijepo, nova stranka, s lijepim imenom, valjda je čine novi ljudi s novim idejama, nešto svježe na pomolu. No onda idemo korak dalje. Stranku je osnovao Darko Milinović, dugogodišnji lički šerif HDZ-a, tamošnja siva eminencija. Kako ga je Andrej Plenković izbacio iz HDZ-a, Milinović mora nekako nastaviti živjeti, održati poziciju i moć. Kako drukčije nego da osnuje svoju stranku. Zna se odmah i tko je predsjednik stranke – Milinović glavom i bradom, baš kao i u slučaju mnogih drugih takvih strančica koje su stranka i njezin osnivač jedno, a svi drugi su klimavci. No nije to sve. Ne staje Milinović samo na tome što osniva stranku, da on i stranka posišu nešto proračunskog novca. Dapače, Milinović nas slavodobitno uvjerava da je to nova politička snaga na sceni! Naravno, s njime na čelu koji je također nova snaga! Jadna Lika s takvim likovima! A i šire! Uglavnom, otpadnici od HDZ-a nemaju što drugo raditi, nego i dalje strančariti s novom strankom.

Na žalost, nema lijepih vijesti ni s one strane političkog spektra, s one strane od koje bi se očekivalo nešto novo, bolje, kvalitetnije, vjerodostojnije. Malo ispod radara prošla je vijest da je zastupnički mandat u Saboru zamrznuo Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, izabran na listi Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i Fokusa. Prošlo je samo malo više od četiri mjeseca i Zurovec je zamrznuo svoj mandat. Od 30. studenoga zamjenik mu je Davor Nađi. Zurovec je svoju odluku o zamrzavanju mandata obrazložio time da se želi više okrenuti Svetoj Nedelji i stranci Fokus i pripremama za lokalne izbore. Ako je tome tako, zašto je uopće išao na izbore za Sabor? Jer ako je zamrznuo mandat već četiri mjeseca nakon izbora, vrlo je vjerojatno da je ta opcija postojala i prije samih parlamentarnih izbora. Nije li to najobičnija prevara birača? Navedeš ljude da ti daju glas, nudiš im program, svoje lice, i onda se poneseš kao i većina drugih dosad?! Koga briga za birače? Ja gledam na sebe! Jer jedino vjerodostojno od Zurovca bilo bi da je dobiveni zastupnički mandat odradio do kraja kako bi opravdao povjerenje birača koje je dobio. I sad neka birači vjeruju novim snagama. Kako, kad su opet nasamareni!

HDZ zato može raditi što ga volja, nema baš neke konkurencije, nema straha od gubitka vlasti, fotelja. Upravo suprotno, HDZ radi sve da što više fotelja zadrži i da nastavi sisati što više novca poreznih obveznika. I opet sve vezano uz nadolazeće lokalne izbore. Kako je lijepo bilo slušati mlađahnog, plahog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu kad je slavodobitno najavljivao velike reforme na lokalnoj razini, kad je predložio ukidanje 618 zamjenika gradonačelnika, načelnika i župana te smanjivanje broja lokalnih vijećnika za 10 posto, što bi bilo oko 825 vijećnika manje. Mnogi su već na te najave govorili da će to teško proći kad je HDZ u pitanju. Ali Malenica je Plenkovićev izbor, pa valjda iza te reforme stoji i Plenković, daje mu političku, stranačku podršku. Štoviše, u prvim najavama Malenica je bio još radikalniji, kad je htio srezati broj vijećnika za oko 1600 ili 20 posto. Od toga je brzo morao odustati.

A sad će dodatno dobiti po prstima od svojih iz stranke. Jer tko je on da ugrožava život lokalnih stranačkih šerifa?! HDZ ruši prijedlog vlastitog ministra i sad predlaže da po jedan zamjenik ostane u svim gradovima koji imaju više od 10.000 stanovnika, dok je Maleničin prijedlog bio da zamjenike nemaju nigdje gdje je manje od 35.000 stanovnika. Plenković se neće usprotiviti. Treba mu svaki glas u Saboru, pa i oni lokalnih šerifa, a trebaju mu i glasovi na lokalnim izborima. Znači, reforme su i dalje na čekanju. Opet se bavimo samo kozmetikom! 

Ključne riječi

Komentara 6

AP
ante_pustinjak
14:26 14.12.2020.

despote sinko, prodao si se za pregršt hdz-ovskih kuna! što ti je to trebalo pod stare dane?!

Avatar Burviles
Burviles
14:53 14.12.2020.

nema problema,nek se financiraju preko članarina !!

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
18:04 14.12.2020.

Lako je HdZ u biti lijevo liberalna gradanska stranka u koaliciji sa Srbima , kad su u pitanju podrucja gdje rata nije ni bilo , ali ocekivt da ce Hrvati u Lici glasat za Pupovca moze samo budala , ili je Milinovic otpadnik ili je sve gluma u dogovoru sa HDZom , jer u protivnom bi DP ili cak stranke krajnje desnice u Lici pokupile sve glasace HDZ koji nisu uhljebi , HDZ ce dozivjet katastrofu na prvim sljedecim izborima u svim glavnim podrucjima za njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije