Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpis smutnje

Milinović dogovorio više plaće u zdravstvu samo za dio radnika

milinović (1)
Ivo Čagalj/PIXSELL
21.10.2011.
u 11:00

Ministra zdravstva najveći je granski sindikat prijavio Državnom odvjetništvu

Nakon dvije godine pregovora, tri od četiri sindikata u sustavu zdravstva parafirala su novi kolektivni ugovor za 70.000 zaposlenih u zdravstvu. Četvrti je sindikat, granski sindikat u zdravstvu, istodobno pokrenuo postupak mirenja, u kojem osporava proceduru i način na koji je kolektivni ugovor dogovoren.

Dogovor nije zajednički

Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, tvrdi da kolektivni ugovor nije dogovoren u zajedničkom pregovaračkom odboru Vlade i sindikata, već u pojedinačnim konzultacijama sa sindikatima koje je ona odbila! Sama procedura, o kojoj će se ovih dana morati izjasniti Gospodarsko-socijalno vijeće i općinsko Državno odvjetništvo, samo je dio problema koji je iskrsnuo tijekom pregovora. U pozadini svega ipak je novac i prava koja su ugovorena novim kolektivnim ugovorom. Avberšek tvrdi da će samo manji dio zaposlenih u sustavu – oko 20.000, od približno 70.000 zaposlenih, dobiti od jedan do osam posto veću plaću, zbog čega njezin sindikat kao većinski u djelatnosti ne može pristati na takav dokument. Inače, godišnji budžet zdravstva iznosi 24 milijarde kuna, a sindikat procjenjuje da 14,5 milijardi kuna odlazi na plaće. Novi kolektivni ugovor ne donosi povećanje osnovice, nego veće naknade za dežurstvo i pripravništvo samo dijelu zaposlenika. Tako se zaposlenima na bolničkom odjelu dermatologije naknada za dežurstvo povećava sa 10 na 16 posto, a u isto vrijeme naknade na onkologiji, intenzivnoj skrbi ili neurokirurgiji ostaju iste.

– Kao sindikalac ne mogu potpisati povišicu samo za dio zaposlenih. Država je u krizi, lako se može dogoditi da se iduće godine sreže osnovica plaća pa prema tome neće svi na isti način snositi taj mogući teret – kaže Avberšek. Prema procjenama njezina sindikata, povećanjem naknada budžet za plaće godišnje će se povećati za 500 milijuna kuna.

– Toga novca nema! Već sada bolnice duguju 230 milijuna kuna i nemaju odakle vratiti dug – kategorična je Avberšek. U njezinu sindikatu većinu čine medicinske sestre i drugi zaposlenici iz sustava koji će ostati bez povišice.

Predsjednik Liječničkog sindikata dr. Ivica Babić kaže da pravo na naknade za dežurstvo i pripravništvo pripada samo onom dijelu zdravstvenog osoblja koje dežura i radi prekovremeno, a Hrvatska ih mora donijeti kako bi se uklopila u europske standarde.

Manjak liječnika

– Vodili smo računa o situaciji u državi pa će se tek manji dio ugovorenih naknada početi primjenjivati od 1. travnja 2012. nakon donošenju proračuna. Ugovorene će odredbe biti u punoj primjeni tek od 2013. – tvrdi Babić. Kao ilustraciju njihove susretljivosti navodi primjer naknade za oko 600 liječnika subspecijalista kojima će se plaća povećati 15% tek nakon što dva kvartala uzastopno BDP poraste više od 2 posto.

– Liječnika ni sada nemamo dovoljno, a ulaskom u EU mnogi će otići. Tužno je da nam zapreku stvara sindikat, a ne Vlada – kaže Babić. Kao ilustraciju problema navodi da će liječnici šefovi odsjeka tek sada dobiti 10% dodatka na tu funkciju, što sestre šefice odsjeka godinama imaju. Ili, primjerice, da nema razloga da kirurg ima 20% dodatka na uvjete rada, a instrumentarka 25 posto.

Komentara 13

ZP
zg_phoenix
11:22 21.10.2011.

dermatolozima povećanje plaća a neurokirurzima ne? Znate li, ministre, onaj povik čeških doktora : \" hvala, mi odlazimo\" ..... tako ćemo i mi,jer očito ništa drugo nije ostalo. Pozdrav!

DU
Deleted user
11:36 21.10.2011.

\"Tako se zaposlenima na bolničkom odjelu dermatologije naknada za dežurstvo povećava sa 10 na 16 posto, a u isto vrijeme naknade na onkologiji, intenzivnoj skrbi ili neurokirurgiji ostaju iste.\" ----------------------------------------------------------- Svaki komentar je suvisan....

Avatar dariodario551
dariodario551
11:08 21.10.2011.

Najveći broj odabranih radnika je u samom okruženju našeg Ministra. Ministar Milinović : Bog je prvo sebi bradu stvorio ! Ako nešto ostane,daćemo i drugima Vaš : HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije