Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema sadržaja

Milijuni kuna uloženi su u domove kulture koji se rijetko koriste

'12.04.2010., Prelog - Zavrsen festival kazalisnig amatera KAM 2010. Dragica Cvetko (lijevo) iz KUD-a Donji Kreljevec najbolja je glumica.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
05.05.2010.
u 16:10

Dom kulture i sporta u Otoku otvara vrata samo kad nogometni klub igra na domaćem terenu ili kad se zimi održava - motorijada

Ministarstvo kulture će u kulturne programe i projekte međimurskih općina i gradova ove godine uložiti desetak milijuna kuna. Oko 1,7 milijuna kuna potrošit će se za uređenje domova kulture u Vrhovljanu, Okruglom Vrhu, Vučetincu, Svetom Jurju na Bregu, Pribislavcu, Kotoribi, Gornjem Mihaljevcu, Dekanovcu, Domašincu...

Time se nastavlja obnova objekata koji su se prije nazivali društveni domovi, da bi se radi lakšeg privlačenja novca iz državne blagajne preimenovali u domove kulture. No, velik dio njih, iako su u obnovu zidova, krovišta i namještaja uloženi milijuni kuna, zjape prazni jer u selima nema ni kulturnih udruga, a i svadbe koje su se u njima održavale, odavno su se već preselile u ugostiteljske objekte. O sadržajima se jednostavno ne vodi dovoljna briga. U Otoku je još prije 12 godina otvoren Dom kulture i sporta, vrijedan pola milijuna kuna. Dom je opremljen, uvedeno je i plinsko grijanje, no danas se otvara samo kad nogometni klub igra na domaćem terenu, pa se u njemu dijeli piće, koristi se za sastanke Mjesnog odbora ili pak služi kao biračko mjesto na izborima svakih nekoliko godina. Jedini sadržaji tijekom zime su motorijada i doček Nove godine.

- Domovi kulture zamišljeni su kao mjesta okupljanja mještana, a iz tog se razloga i išlo u njihovu izgradnju i obnovu. Mjesni odbori su ti koji bi trebali predložiti sadržaje - kaže preloški gradonačelnik Dragutin Glavina. Kao primjere navodi domove u Cirkovljanu, Oporovcu, Draškovcu i Hemuševcu, u kojima se okupljaju mladi, a organiziraju se i zabave. Davor Dokleja, koji radi na organizaciji programa u Prostoru - mjestu za kulturu, umjetnost i kreativno izražavanje u Čakovcu, kaže da je to što radi Centar za mlade dobar način oživljavanja domova po selima.

- Godišnje imamo 88 programa, od koncerata do predstava i zabava koje je posjetilo 10.000 ljudi. Pokušavali smo s našom kazališnom skupinom Dada organizirati gostovanje u nekim domovima, no ne znaš se kome obratiti.

I KUD-ovi bi se, na čelu sa svojom zajednicom, trebali uključiti u osmišljavanje programa. Na nedavnom Festivalu kazališnih amatera Međimurja odigrano je 30 predstava, koje bi mogle privući mještane u domove koji zjape prazni i troše novac na održavanje - kaže D. Dokleja. Posljednji obnovljeni dom je onaj u Maloj Subotici, vrijedan 3,5 milijuna kuna, od kojeg se, kako je istaknuto na otvaranju, očekuje da preporodi kulturni i društveni život cijele općine. Njegova je prednost u tome što ima i kinoprikazivačku djelatnost, pa se svakog vikenda u njemu okupljaju ljubitelji filmova.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije