Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon desetljeća napretka

Milijuni djece mogli bi biti prisiljeni na rad: Škole su zatvorene, obitelji se bore s krizom

AFGHANISTAN-KABUL-CHILD LABOR
Foto: /DPA/PIXSELL
18.09.2020.
u 09:50

Posebni UN-ov izvjestitelj za suvremeno ropstvo izvijestio je u srijedu da prijeti ogroman rizik da najsiromašniji neće imati alternative

Sve veća potražnja za dezinfekcijskim sredstvima u borbi protiv koronavirusa mogla bi povećati upotrebu prisilnog i dječjeg rada na plantažama šećerne trske, upozorili su britanski istraživači.

Iz šećerne trske dobiva se etanol koji se koristi u gelovima na bazi alkohola, a u sedam vodećih svjetskih proizvođača šećerne trske, uključujući Brazil, Meksiko i Tajland, prisutan je visok do ekstreman rizik prisilnog i dječjeg rada, objavila je analitička tvrtka Verisk Maplecroft.

„Pandemija je ogolila brojne strukturne izazove s kojima se zemlje-proizvođači suočavaju... već neko vrijeme", rekla je voditeljica američkog tima Verisk Maplecrofta Jimena Blanco.

Nakon desetljeća napretka, Ujedinjeni narodi upozorili su da bi milijuni djece diljem svijeta mogli biti prisiljeni na rad s obzirom da su se škole zatvorile, a obitelji se bore da prebrode ekonomsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Posebni UN-ov izvjestitelj za suvremeno ropstvo izvijestio je u srijedu da prijeti ogroman rizik da najsiromašniji neće imati alternative do prisilnog rada.

Tvrtke koje eksploatiraju radnike u proizvodnji lijekova i opreme za borbu protiv Covida-19 trebale odgovarati za svoje postupke, naglasio je Tomoya Obokata.

VIDEO Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati

Zanemarene posljedice 

U nemilosrdnoj globalnoj utrci za osobnom zaštitnom opremom, poput maski, vlade i tvrtke navrat-nanos sklapaju ugovore s novim dobavljačima.

„Daju prioritet hitnosti u odnosu na socijalne posljedice koje time proizvode”, rekla je analitičarka za ljudska prava u tvrtki Verisk Maplecroft Victoria Gama, zahtijevajući veću transparentnost u opskrbnim lancima.

Dodala je da je teško znati koliko šećerne trske završi u dezinfekcijskim sredstvima budući da se koristi u mnogim drugim proizvodima, od šećera do biogoriva.

U Meksiku, gdje je rizik dječjeg rada po Verisk Maplecroftu ekstreman, škole su zatvorene zbog Covida-19, a nastava se održava preko televizije, iako neka djeca u ruralnim područjima nemaju televizore u svojim domovima.

Dobrotvorna organizacija World Vision trenutno radi na upisu djece migranata u škole, smanjenju poticaja za odustajanje od školovanja i na boljem obrazovanju učitelja.

Direktor projekta Oscar Castillo strahuje da će više maloljetnika početi raditi na poljima ako se škole ne otvore u siječnju iduće godine.

„Pristup mora biti sveobuhvatan. Kažete li samo 'ne kupujem više od vas', to stvara pritisak, ali ne pomaže u rješavanju problema”, rekao je Castillo.

I kupci moraju odraditi svoj dio posla i dobro razmisliti o pozadini problema, dodao je.

Strah od širenja virusa i smanjenje proračunske potrošnje otežavaju nadzor nad radnom snagom, što može dovesti do učestalih slučajeva zloupotrebe, ističe Blanco iz Verisk Maplecrofta.

Sve veći pritisak potrošača da proizvodi budu etički neupitni ipak potiče pozitivne promjene, zaključuje ona.

Komentara 1

RI
rimac444
22:07 18.09.2020.

Zapadna civilizacija najveći je krivac sve većeg množenja djece čiji život nema budućnosti već samo patnju. Nije dovoljno povremeno pred kamerama slati humanitarnu pomoć i ostaviti ta ljudska stvorenja da pate od gladi, bolesti, izrabljivanja. Jedina pomoć bi bila timm narodima ono što su proveli Kinezi, kontrolu razmnožavanja, ako nema drugog načina, sterilizacijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije