Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT Horizon EUROfusion
Povratak na članak

Milijun i pol europskih kućanstava strujom će se napajati iz fuzijske elektrane

Počela je nova faza projektiranja DEMO-a, koji se zasniva na oponašanju funkcioniranja Sunca, a uključeni su i naši znanstvenici

Komentari 2

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:19 07.07.2022.

Da, na fuzijskim reaktorima znanstvenici rade već niz desetljeća i to je sigurno energija budućnosti, a što je najvažnije, sigurna je i čista. Kada naša planeta bude zbog fuzijskih elektrana imala dovoljno energije (a to bi već vjerojatno bilo tako kada bi se za znanost odvajalo sredstava kao i za oružje), onda će i problem s nedostatkom pitke vode biti riješen. Gotovo tri četvrtine zemljine površine prekriveno je morem, a desalinizacija je još uvijek skupa jer se za nju troši puno energije. Fuzijskim elektranama riješit će se i problem energije i problem proizvodnje pitke vode.

VL
GA
Gasputin
01:39 07.07.2022.

Ništa od toga. Ovi samo muzu novce. Opet idemo nazad na obične atomske elektrane ili se pomirimo sa Rusima.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.