Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA KAMIONI Transkripti svjedočenja u Saboru

Miličević optužio Rončevića da ga je tjerao na lažni iskaz

Autor
Ivanka Toma
09.04.2009.
u 01:20

General Jozo Miličević, koji je kao glavni inspektor Hrvatske vojske stavio potpis na izvještaj u kojemu se kaže da je kupnjom 39 vojnih kamiona potkraj 2004. godine tadašnji ministar obrane Berislav Rončević sklopio štetan posao i oštetio proračun za gotovo 15 milijuna kuna, iznio je još niz detalja koji dodatno teško kompromitiraju Rončevića.

U svjedočenju pred saborskim istražnim povjerenstvom čiji transkript objavljuje Jutarnji list Miličević je 3. travnja otvoreno govorio da je imao probleme zbog sadržaja izvješća, da je Rončević tražio da lažira izvještaj i napiše kako je sve u redu, jer da u takvim nabavama treba gledati državne interese, a ne se strogo držati pravila. Rekao je i da, unatoč svim traženjima, nikada nije dobio ugovor koji je MORH sklopio s tvrtkom Eurokamioni, a koji je ključan u cijeloj priči o štetnoj nabavi.

Raspuštena komisija
Pred saborskim zastupnicima Miličević je još ustvrdio kako je zbog nepopuštanja imao problema jer je smijenjen i postavljen na funkciju s koje se više ne napreduje, a onda je Rončević predložio i da ga se umirovi.

Prema informacijama Večernjeg lista, general Miličević ovakve optužbe na račun bivšeg ministra Rončevića nije prvi put iznio pred saborskim povjerenstvom. Te optužbe imaju znatno veću težinu jer su već dulje sastavni dio kaznenog spisa koji je o kupnji vojnih kamiona otvorio USKOK. Cijela priča počela je 2004. godine kada je Glavni stožer OSRH početkom godine tražio kupnju 76 vozila.

Pripremio se natječaj na koji su bile pozvane tvrtke koje se bave distribucijom Land Rovera, Mercedesa, Renaulta, Iveca i MAN-a te su pristigle 23 ponude koje su bile otvorene 21. listopada 2004. godine. No, utvrđeno je da za najpovoljniju treba 38 milijuna kuna, što je bilo tri milijuna više od planiranoga. Tada se poništava natječaj, raspušta komisija, a Rončević određuje novu koja izravnom pogodbom od tvrtke Eurokamioni koja zastupa Iveco kupuje 39 vozila za 34,5 milijuna.

Kada je Inspektorat pregledavao taj posao, vrlo je brzo došao do računice koju je Miličević prenio istražiteljima, a početkom mjeseca i saborskim zastupnicima, prema kojoj se, polazeći od najpovoljnije ponude na natječaju, 39 kamiona nije smjelo platiti više od 19 milijuna kuna. Premda je predsjednik Stjepan Mesić relativno brzo javno progovorio o ovoj aferi i zatražio istragu, nije mnogo postigao. Miličević nije dobio dokumentaciju i ubrzo je smijenjen, a Rončević je fotelju ministra obrane samo zamijenio funkcijom ministra unutarnjih poslova, tako da se policija slučajem kamioni nije bavila do prije pet mjeseci, kada je Rončević smijenjen.

Offset program
U međuvremenu se o aferi kamioni u MORH-u sastavilo jedno izvješće koje je tvrdilo kako je s nabavom sve u redu, a slično je zaključila i Državna revizija uz napomenu kako ipak nije bilo sve u redu s primjenom offset programa. U srpnju prošle godine, kada je bilo najavljeno da će USKOK ispitati Rončevića, izgledalo je kao da će se taj slučaj privesti kraju, ali to se nije dogodilo. Ponovno je takav dojam bio kada je Rončević morao otići iz MUP-a i kada je policija uključena u istragu, ali se opet nije dogodilo ništa.

Obavijesni razgovor s Rončevićem, koji je u međuvremenu postao saborski zastupnik, obavljen je prije mjesec dana, i to tako da ga je policija posjetila u Saboru. S obzirom na zastupničku funkciju, čak i da se zbog kamiona otvori kazneni postupak, Rončevića se bez posebnog odobrenja Sabora neće moći pozvati pred sud jer uživa zastupnički imunitet. Uz to što je od trenutka kada je predsjednik Mesić počeo upozoravati na nepravilnosti u nabavi vojnih kamiona Rončević promijenio dvije ministarske funkcije i postao zastupnik, bitno je popravio i svoju imovinsku karticu, i to za stan od 160 kvadrata u elitnom zagrebačkom kvartu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije