Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN ZA BRODOGRADILIŠTE

Miletić traži primjenu lex Agrokor na Uljanik

06.10.2018.
u 11:28

Prema planu restrukturiranja, brodogradnja se seli na otok, a na kopnenom dijelu škvera bit će turističko-stambeni kompleks na čak 24 hektara

Plan restrukturiranja Uljanika koji je osmislila uprava kompanije temelji se na razvoju velikog nekretninskog projekta na zemljištu koje se sada koristi za brodograditeljsku djelatnost, a može biti realiziran isključivo odluči li se lokalna politika mijenjati prostorne planove Pule te ako država odluči prenamijeniti koncesiju na pomorsko dobro.

Insolvencijski postupak

– Grad Pula ne namjerava mijenjati prostorni plan ako bi to na bilo koji način išlo na štetu brodogradnje i radnika – poruka je Borisa Miletića, gradonačelnika Pule i predsjednika IDS-a, koji inzistira da se pokaže jasan stav radnika, ne njihovih predstavnika, prema predloženom planu restrukturiranja.

Podsjetimo, prema njemu se brodogradnja seli na otok, a na kopnenom dijelu škvera predviđa se razvoj turističko-stambenog kompleksa na čak 24 hektara. U Ministarstvu gospodarstva upozoravaju da je riječ samo o nacrtima plana, a ne o dovršenom dokumentu. IDS pak poziva na primjenu Zakona o postupku izvanredne uprave, poznatijem kao lex Agrokor.

Miletić je najavio da će Klub zastupnika te stranke u saborsku proceduru hitno poslati izmjene zakona kako bi se mogao primijeniti na Uljanik grupu. Tako bi, objašnjavaju, kompanija koja upravlja dvama brodogradilištima dobila novu upravu, vrijeme za dogovore s partnerima i dobavljačima, za finalizaciju plana restrukturiranja te u konačnici i rješenje pitanja strateškog partnera, bilo postojećeg ili nekog sasvim novog.

Primjena insolvencijskog postupka koji kupuje vrijeme za kompaniju u situaciji kada naručitelji gube povjerenje i otkazuju narudžbe, a i kad se bliži isplata plaće za rujan, a za koju novac nije osiguran, kompaniji bi vjerojatno olakšala situaciju, ali malo je vjerojatno da će Vlada krenuti u tom smjeru.

Nezanimljiv ulagačima

Intencija je vladajućih da se problem što prije riješi, i to uz što manju štetu za porezne obveznike. Razdvajanje 3. maja od pulskog škvera je pritom imperativ jer za riječko brodogradilište nekoliko je zainteresiranih koji su spremni nastaviti industrijsku djelatnost.

Uljanik im nije zanimljiv pa je moguće da će Puljanima kao opcija ostati jedino kombinacija s Dankom Končarom, koji nudi redukciju brodogradnje i ulaganje u hotele, marine i ugostiteljske sadržaje. Kako će sve završiti, vidjet će se kad se objavi službeni plan restrukturiranja. 

Komentara 19

DO
DOMAZL
11:59 06.10.2018.

Miletiću fali za "belo". Pravi se kao da nije svemu kumovao i on, s Jakovčićem i dr.govima.

OK
Omladinac koji to nije
12:22 06.10.2018.

A, Mileticu sta si do sada radio? Placa ti je isla, a naknadna pamet izgleda dosla. Sramno

DU
Deleted user
12:25 06.10.2018.

<Prijedlog je apslolutno neprihvatljv. Treba ići u predstečajnu nagodbu i. t.d.. Porezni obveznici to ne mogu i ne smiju plaćati. što je radila uprava te tvrtke u zadnjih 10 godina, te nadzorni odobr i vlasnici. Tvrtka Pevec u Bjelovaru sru s 3500 zaposlenih je otišla u stečaj u 3 mjeseca i nitko nije tražio da država pokrije gubite i slično

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije