Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer u BiH

Milanovića zanimaju prva Gospina ukazanja

zoran milanović
Foto: Zoran Grizelj
1/5
08.04.2013.
u 16:30

Hrvatski premijer došao je, kaže, u Međugorje čim mu se pružila prilika za to

Premijer Zoran Milanović posjetio je danas Međugorje, gdje je razgovarao s tamošnjim franjevcima u sklopu drugog posjeta BiH otkako je na funkciji. Milanović se u svetištu Kraljice Mira, koje godišnje privlači više od milijun hodočasnika, susreo s tamošnjim župnikom fra Marinkom Šakotom i fra Mirom Šegom, župnikom u Čitluku. U njihovoj je pratnji ušao u crkvu sv. Jakova u središtu Međugorja te su mu franjevci pokazali mjesto Podbrdo, gdje se navodno ukazala Gospa. Zatim su otišli razgovarati u župnoj kući.

Gospodarski izazovi

Župnik Šakota istaknuo je da je premijer Milanović pokazao poznavanje međugorskog fenomena te da su ga posebno zanimali prvi dani Gospinih ukazanja.

– Imao je želju doći u Međugorje i rekao je da je to iskoristio čim mu se ukazala prigoda – rekao je međugorski župnik. Međugorski fratri Milanoviću su darovali krunicu, monografiju o Međugorju te tamošnje vino. Prije toga su mu predstavnici općina Čitluk i Ljubuški uručili sliku Gospina kipa. Navodima o Gospinu ukazanju u Međugorju, što istražuje i posebno međunarodno povjerenstvo što ga je utemeljio papa Benedikt XVI., protivi se mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić koji je bio sljedeći Milanovićev sugovornik u Mostaru.

Milanović je danas posjetio i Stolac te se posebno zadržao u Ošanićima, nekadašnjem glavnom gradu heleniziranog ilirskog plemena Daorsa, te Radimlji, najpoznatijoj nekropoli stećaka u BiH. Sveučilišni profesor i bivši veleposlanik BiH u Vatikanu dr. Miroslav Palameta objasnio mu je poruke s “kamenih spavača” koji svjedoče o burnoj povijesti ovih područja. No Milanović je prije svega u kratki posjet Hercegovini stigao zbog gospodarskih izazova vezanih uz skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju te je svojim sugovornicima u Stolcu istaknuo da Podravka zbog ukidanja režima Cefte planira uskoro preseliti dio pogona u BiH.

Nema straha

U izjavi za medije odbacio je mogućnost da ulazak Hrvatske u EU dovede do destabilizacije položaja Hrvata u BiH i njihova masovnog odlaska iz ove zemlje.

– Ljudi su žilavi i bore se. Imaju institucije i ne bojim se za njih. Pomoći ćemo koliko možemo – rekao je Milanović. Na novinarski upit o nejednakopravnom položaju Hrvata, nametanju predstavnika u vlasti te potrebi promjene Ustava, hrvatski je premijer ocijenio da je to stvar domaćih vlasti i triju nacija – Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije