Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hitni izbori u sdp-u

Milanović žuri u ring, Leko koči

Leko i Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.01.2016.
u 14:21

Sjednica Glavnog odbora najvjerojatnije neće biti iduće subote

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović želi što prije u ring s oponentima u stranci, koji su sve glasniji i glasniji. Želi što prije na unutarstranačke izbore na kojima će oko 37 tisuća članova po principu jedan član - jedan glas izabrati novog ili starog šefa SDP-a. Milanović se očito vodi ovom logikom: što manje vremena ostavi protukandidatima da se organiziraju i provedu kampanju šanse za reizbor su mu veće.

Kako izbore raspisuje Glavni odbor stranke, šef SDP-a želi da se sjednica GO-a održi već iduće subote, 16 siječnja. Nakon što GO donese odluku o raspisivanju izbora, oni se moraju održati u roku od najmanje 45 a najviše 90 dana.

Još nije odlučeno

Milanović će predsjedništvu stranke (u ponedjeljak) najvjerojatnije predložiti da se izbori održe odmah nakon isteka minimalnog roka od 45 dana. To, naravno, potom još mora potvrditi i Glavni odbor. Međutim, nije sigurno da će Milanovićeva ideja o održavanju sjednice GO-a u subotu 16. siječnja proći, jer odluku o tome ne donosi on nego Josip Leko, predsjednik Glavnog odbora. Kako stvari zasad stoje, sjednica će biti odgođena za najmanje sedam dana zato što je Leko idući vikend u inozemstvu.

– Sjednicu sazivam ja. Idući vikend neću biti u Hrvatskoj, idem privatno na prije dogovoren put. Konačnu odluku o tome hoću li sazvati sjednicu Glavnog odbora za iduću subotu ili ne, donijet ću nakon što na sjednici predsjedništva stranke u ponedjeljak saslušam sve argumente – rekao nam je jučer Josip Leko. Statut SDP-a predviđa da sjednicu GO-a može sazvati i netko od potpredsjednika (Domagoj Hajduković ili Renata Sabljar-Dračevac) u slučaju da je predsjednik GO-a “odsutan ili spriječen”. No svi naši sugovornici s kojima smo o tome razgovarali (pa i oni bliski Milanoviću) statut tumače tako da potpredsjednici mogu sazvati sjednicu samo ako im Leko da ovlast za to. Drugim riječima, datum održavanja sjednice u rukama je Josipa Leke.

Izvor iz SDP-a: Čemu žurba?

Do iskrenja unutar SDP-a moglo bi doći i pri određivanju točnog datuma održavanja izbora za šefa stranke. Datum će predložiti predsjedništvo, ali svaki od stotinu članova GO-a može predložiti neki drugi datum. Ako se to dogodi, odluka o tome donijet će se preglasavanjem na GO-u. – Iskreno, ne vidim čemu žurba. Ako Leko idući vikend neće biti u Hrvatskoj, najpametnije bi bilo, zbog mira u kući, da sjednicu odgodimo za sedam dana. Uostalom, mislim da bi prije sjednice GO-a bilo pametno vidjeti što će biti u Saboru, koji će početi zasjedati 18. siječnja, odnosno hoće li HDZ i Most sastaviti vladu – kazao nam je izvor iz vodstva 
SDP-a.

>> Milanović je 'out', ali SDP nema boljeg 

>> 'Pozvao sam Milanovića na ostavku jer je potpuno izgubio samokontrolu'

Komentara 54

MR
mrakomgluhijem
15:08 08.01.2016.

…slucajnom bivsem premijeru zelim da ga u ovoj godini pometu sa slucajnog mjesta predsjednika skh – sdp stranke, a nadam se da ce biti pometeni i njegovi pretorijanci i poslusnici svih fela…kako ti rece ne mozemo u zivotu stosta birati, pa na zalost niti zdravlje, nije sramota biti bolestan u glavu, zato u ovoj godini nemoj slucajno zaboraviti tabletice…

JO
JOKS
14:23 08.01.2016.

Žuri mu se zbog optužnica

GU
General_U
14:31 08.01.2016.

proći će kao i na parlmentarnim izborima nagu... će ga ko sansku kozu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije