Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Za svaki zločin treba suditi i pronaći pojedinačne krivce'

Premijer je ocijenio kako se u Jazovki dogodio grozan zločin, kao i još na nekim mjestima
22. lipnja 2014. u 20:10 22 komentara 1110 prikaza
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Nekoliko stotina osoba iz cijele Hrvatske misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod jame Jazovke odalo je počast vojnicima i civilima koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega i bacili u tu jamu, javlja HRT.

Misu zadušnicu predvodio je križevački biskup Nikola Kekić, a hodočašće je i ove godine organizirala udruga Hrvatski obredni zdrug Jazovka.

Organizator poručuje da nitko za taj, kao ni za ostale komunističke zločine nikada nije osuđen. Za to krive hrvatsku vlast i pravosuđe. Od hrvatskih vlasti okupljeni su još jednom zatražili da osiguraju novac za ekshumaciju i istraživanje DNK, predaju posmrtnih ostataka obiteljima te dostojanstven pokop u zajedničkoj grobnici kod Jazovke.

 - Za svaki zločin treba suditi i pronaći pojedinačne krivce, a tko god nije imao pravo na pošteno suđenje nevina je žrtva, rekao premijer Zoran Milanović komentirajući istovremeno održavanje komemoracije u Jazovki i proslave obljetnice Prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovicim na kojoj je bio i on.

Premijer je ocijenio kako se u Jazovki dogodio grozan zločin, kao i još na nekim mjestima. Podsjetio je kako je on počast žrtvama odao i na Bleiburgu i na Teznom, gdje je likvidirano najviše ljudi. To su bili uglavnom pobijeni muškarci u uniformama, a ne žene i djeca, ali to ne mijenja puno na stvari. To su ljudi kojima je možda trebalo biti suđeno, a nekima možda ni to, i trebalo ih je pustiti doma. To su grozote toga rata, osveta je išla na osvetu, ali nije se loše sjetiti tko je prvi počeo. Znam da to neki neće nikada prihvatiti, ali postoji početak i kraj zločina. A za svaki zločin treba suditi i pronaći pojedinačne krivce a tko god nije imao pravo na pošteno suđenje je nevina žrtva, ocijenio je premijer Milanović.

>> Milanović: Nije to bio komunistički pokret, nego ljudski. NDH je bila greška

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • 1995josip:

  Zašto onda štitite špijune i ubojice koje Njemačka želi procesuirati kao npr. Perkovića ???? U toj šumi Brezovica samo nekoliko kilometara dalje , poslije 1945. godine kada je rat bio završen , zarobljene Hrvatske i Njemačke vojnike oko 6 000 ... prikaži još! 000 partizani su bez suđenja pobili i nitko nikada nije odgovarao od partizana za taj strašni zločin !!! U SMŽ u mnogim šumama i grabama prije 69 godina partizani i tito su pobili oko 45 000 nevinih vojnika i civila bez ikakvog suđenja , i molim lijepo kakva je razlika između fašista i komunista ???

 • Avatar tajar
  tajar:

  Premijer kaže, da za svaki zločin treba naći pojedinačne krivce. Zašto onda njegovi jurišnici Stazić i Jovanović traže kolektivnog krivca u cijeloj jednoj stranci?

 • B Kosa:

  neznam kako ovde za premjera komunizam nije ? Komunizam je sve kriv a centar mu je bio Moskva odakle je staljin organizovao komunisticke pokrete Krivi su i ovi koje vi slavite u brezovici i srbu nadajmo se da buduca vlast ... prikaži još!a vlast nece slaviti ove zlocince