Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prilagodba bdp-a

Milanović: Možemo 'zagristi metak', ali ne i cijeli okvir i redenik

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
20.03.2014.
u 17:22

Dodao je kako će Hrvatska biti blizu, odnosno "jedan otkucaj srca od onoga što je u preporukama" Europske unije u proceduri prekomjernog deficita

Rebalansom proračuna smanjili smo deficit koliko smo mogli, a ići do kraja, odnosno do cilja koji je za 2014. preporučila Europska komisija, bilo bi "možda malo preradikalno", poručio je premijer Zoran Milanović nakon današnjeg sastanka s europskim povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove Ollijem Rehnom.

– Prilagodba od 2,3 posto BDP-a u prvoj godini procedure prekomjernog deficita, koliko je preporučila EK, golema je prilagodba. Možemo "zagristi metak", ali ne i cijeli okvir i redenik – rekao je premijer Milanović u Bruxellesu. Dodao je kako će Hrvatska biti blizu, odnosno "jedan otkucaj srca od onoga što je u preporukama" Europske unije u proceduri prekomjernog deficita, no iz Milanovićeve izjave i činjenice da je o tome razgovarao s Rehnom može se zaključiti da Hrvatska od Komisije definitivno traži da joj se "blizu cilja" računa kao ispunjenje zadanog cilja smanjenja deficita u ovoj godini.

– Oni su bili relativno korektni jer su nam dali tri godine (za smanjenje deficita ispod tri posto BDP-a, op. a.). S druge strane, okolnosti i vrijeme u kojem smo ušli u EU su drukčiji, troškovi koje smo imali su veliki. Recimo, jedna Češka dobila je milijardu eura za likvidnost, a Hrvatska 70 milijuna. Sve te stvari treba uzimati u obzir. Imamo troškove – zaključio je Milanović.

Rehnov glasnogovornik Simon O'Connor otkrio je Večernjem listu koje je poruke na sastanku Milanoviću poslao Olli Rehn. - Naglasio je da je važno da sve zemlje članice EU poštuju Pakt o stabilnosti i rastu. Podsjetio je na rok koji Hrvatska ima za poduzimanje učinkovite akcije kako bi se pridržavala preporuka Vijeća o korigiranju prekomjernog deficita. Taj rok je u travnju, a početkom svibnja u sklopu Europskog semestra bit će objavljena analiza. Potpredsjednik Rehn naglasio je predanost Komisije zajedničkom radu s Hrvatskom u poduzimanju reformi koje su potrebne da bi osigurale održivi rast i stvaranje radnih mjesta, utemeljene na zdravim javnim financijama - rekao je Rehnov glasnogovornik. 

Premijer Milanović sudjeluje na sastanku Europskog vijeća na kojemu premijeri ili predsjednici svih 28 članica EU raspravljaju ponajprije o situaciji u Ukrajini i pooštrenju sankcija prema Rusiji zbog pripajanja Krima.

- Rusija krši međunarodno pravo, a ja sam zadovoljan razinom jedinstva u EU jer vrlo je komplicirano objediniti 28 država u jedno zajedničko stajalište. Postoji prilično visoka razina jedinstva u poruci da to (pripajanje Krima Rusiji, op.a.) tako ne može i da se to neće tolerirati. A na Rusiji je da se vidi koliko će ih to koštati - rekao je Milanović.

Uoči Europskog vijeća i uoči sastanka s Rehnom u Komisiji, Milanović je sudjelovao i na skupu Stranke europskih socijalista na kojem se razgovaralo o pripremama za europske izbore. Komentirajući sastavljanje liste Kukuriku koalicije za europske izbore 25. svibnja i sudbinu Tonina Picule, kojemu se predviđa 5. mjesto na listi, Milanović je rekao da će lista biti objavljena u subotu, nakon Glavnog odbora SDP-a.

– Europski izbori velika su stvar i ne možemo ih svoditi na jednog zastupnika u Europskom parlamentu. Izbor je težak, SDP ima 7 od 11 mjesta na listi, jedno je rezervirano za Milorada Pupovca, a ovo ostalo baš i nije jednostavno rasporediti. Uvijek će nekome na kraju biti napravljena nepravda – rekao je Milanović. Na pitanje hoće li i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel biti kandidat za EP na listi SDP-a, Milanović je odgovorio – ni govora! – On to ne želi niti je to ikada bila tema. To je netko izmislio – rekao je Milanović.

Komentara 16

Avatar PlayMate
PlayMate
17:42 20.03.2014.

Zoki "BulletTooth" Milanović. haha , koja sprdačina od primeministra.

Avatar marnie
marnie
17:54 20.03.2014.

Stanje se je pogoršalo

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:06 20.03.2014.

jel to terminologija s pravnog faksa u zagrebu: zagristi metak? što znači redenik? kakve veze ima metak i redenik s proračunom? o čemu ovaj govori? tko grize metak i zašto se grize metak? možda bi se mogao izraziti sa zagristi usranu pelenu, kako bi ga i žene razumjele? postoji li u ovoj državi referent za odnose s javnošću?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije