Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: U Hrvatskoj se često čuju gusle, a onda pucaju kubure

U Pittsburgh nisam došao da bih iseljenike pozvao da se vrate u Hrvatsku sa svojim novcem jer tu su priču čuli već puno puta, kazao je Milanović
28. rujna 2012. u 08:18 33 komentara 18 prikaza
Zoran Milanović (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović u četvrtak navečer po američkom vremenu posjetio je grad Pittsburgh gdje se sastao s članovima Hrvatske bratske zajednice, najstarije hrvatske udruge u Sjedinjenim Državama, osnovane 1894. godine. Milanovića koji je bio u pratnji supruge Sanje, veleposlanika RH u Washingtonu Joška Pare i hrvatskih diplomata u Americi ugostio je Bernard Luketich, dugogodišnji predsjednik Hrvatske bratske zajednice.

– Čestitam vam na čuvanju i promociji hrvatske kulture i naslijeđa. Hrvatska je mala država sa samo četiri i pol milijuna stanovnika i zbog toga se mora profilirati i pronaći svoje jake strane i prednosti. U Pittsburgh nisam došao da bih iseljenike pozvao da se vrate u Hrvatsku sa svojim novcem jer tu su priču čuli već puno puta. Neću vam ovdje govoriti o politici i političkoj opredijeljenosti moje vlade jer nisam došao po vaše glasove. I to predstavlja određenu razliku između nas i svih drugih koje poštujem, no kad putujem u inozemstvo, ovamo ili u Bosnu i Hercegovinu, jer i to je inozemstvo, ne dolazim po glasove. Dolazim razgovarati, u BiH dolazimo pomoći, vi ovdje ne trebate pomoć, znate sve što treba. Čestitam vam još jednom – rekao je premijer Milanović.

Znajući da je Hrvatska bratska zajednica posebno poznata po njegovanju kulture i hrvatske tradicije s naglaskom na tradicionalne grupe s tamburicama s kojima su česti gosti i u domovini, premijer Milanović stoga je rekao "da su veze s Hrvatskom neprekinute upravo i kroz taj instrument.".

– U Hrvatskoj se često čuju gusle, a onda pucaju kubure. Tamo gdje je tamburica, tamo je mirno, umjereno –  zaključio je Milanović koji se u petak ujutro vraća u New York gdje će u poslijepodnevnim satima, prije povratka u Zagreb, održati govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda. Bernard Luketich zahvalio je hrvatskom
premijeru na posjetu i pokazao mu muzej Hrvatske bratske zajednice te predstavio svoje suradnike i djelovanje te udruge.

Hrvatska bratska zajednica osnovana 1894

Hrvatska bratska zajednica osnovana 1894.

Osnivači Hrvatske bratske zajednice su bili Hrvati iz Allegheny Cityja u Pennsylvaniji koji su planirali stvoriti organizaciju za pomoć bolesnim radnicima i pomagati pokriti troškove pogreba. Osnovana je 2. rujna 1894. kao Hrvatska zajednica Ujedinjenih Država (koja je godinu dana kasnije preimenovana u Nacionalno hrvatsko društvo), a 1925. godine se Nacionalno hrvatsko društvo spojilo s nekoliko drugih hrvatskih bratskih organizacija kako bi stvorili današnju Hrvatsku bratsku zajednicu. Nakon ovog spajanja, organizacija je bila u mogućnosti ponuditi bolje i efikasnije usluge svojim članovima.

HBZ trenutačno nudi široku paletu osiguravajućih planova. Usto je imala važnu ulogu u očuvanju hrvatske kulture i jezika u Sjevernoj Americi tako što je podupirala hrvatske korijene i tradicionalne tamburaške grupe. Od 1904. godine izdaju novine Zajedničar u kojima se mogu pronaći informacije o osiguranjima, kao i detalji o HBZ-ovim kulturnim događanjima u Americi.

Jedna od ulica u Zagrebu zove se Ulica Hrvatske bratske zajednice te je u njoj smještena Nacionalna i sveučilišna knjižnica. U Zagrebu se nalazi i ulica nazvana po Josipu Marohniću, osnivaču i prvom predsjedniku HBZ-a.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
 • -obrisani-:

  hahaha, pa nisu ludi da se vraćaju.

 • Avatar flegmatik
  flegmatik:

  U Pittsburgh nisam došao da bih iseljenike pozvao da se vrate u Hrvatsku sa svojim novcem jer tu su priču čuli već puno puta. --------------------------------------------------------------------- Ne treba nama novac od iseljenika - eto samo sto nismo prikopcani na EU fondove.

 • ..smijmo se..:

  'Nisam došao po glasove i neću vam govoriti da se vratite u RH' ---------------------------- Još jedan vic, ljudi bi išli u Ameriku, a ne u Hrvatsku, . ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,