Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU summit

Milanović: U EU zadaju sve više zadataka, a daju sve manje novca

'CHANGING ID FROM KATAINEN TO NETHERLANDS PRIME MINISTER MARK RUTTE  (L-R) Hungary Prime Minister Viktor Orban, British Prime Minister David Cameron, Croatia Prime Minister Zoran Milanovic and Netherl
AFP/Pixsell
24.11.2012.
u 19:20

Hrvatski premijer Zoran Milanović protivi se štednji koju zagovara njegov britanski kolega David Cameron

Nisam neki fan bruxelleske birokracije, ali ona je vrhunska, ima goleme zadatke i to naprosto košta – izjavio je premijer Zoran Milanović na kraju summita EU na kojem nije postignut dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu EU, a upravo je štednja na stavki europske birokracije bila jedno od pitanja oko kojih zemlje članice nisu mogle postići dogovor. Hrvatski premijer, čini se, o tom pitanju ima potpuno suprotan pogled od britanskog koji se, opravdano ili ne predstavlja kao “zaštitnik interesa europskih poreznih obveznika”.

– U Velikoj Britaniji režemo administrativne odjele i njihove proračune za jednu trećinu. Režemo broj javnih službenika za 10 posto – nabrajao je David Cameron primjere štednje na nacionalnoj razini, kakvu ne provodi samo Britanija nego i druge zemlje, pa i Hrvatska pod vladom premijera Milanovića. Ali dok Cameron smatra da je tu vrstu štednje potrebno provoditi i u Bruxellesu, Milanović to ne smatra.

Prilagoditi se stvarnosti

– Države članice EU daju sve više i više zadataka i ciljeva koje ta bruxelleska birokracija treba ispuniti. Ciljeve im zadaju jednoglasno, a kad zadajete ciljeve, morate osigurati sredstva – smatra Milanović.

U isto vrijeme, nakon jučerašnjeg summita, britanski premijer Cameron daje potpuno oprečno mišljenje: – Dok mi režemo troškove javne administracije kod kuće, Bruxelles nastavlja živjeti u paralelnom svemiru. Više od 200 zaposlenika Europske komisije zarađuje više od mene. I to ne računajući njihove dodatke na plaću! Dodatak za preseljenje iz druge zemlje iznosi 16 posto i to dobivaju čak i oni koji su živjeli u Bruxellesu više od tri desetljeća. Institucije EU jednostavno se moraju prilagoditi stvarnom svijetu – kaže Cameron. “Nije sada vrijeme za petljanje niti za pretakanje novca. Trebamo rez potrošnje”, kazao je britanski premijer nakon propalog summita.

Pregovori o novom proračunu EU za razdoblje od 2014. do 2020. propali su zbog niza nesuglasica oko toga na kojim sve stavkama uštedjeti novac, a Cameron se ljuti što Europska komisija “nije ponudila nijedan euro uštede na europskoj birokraciji”.

– To je uvreda europskim poreznim obveznicima – kaže britanski premijer. Milanović je, čini se, skloniji tumačenju da stručnjaci i službenici EU institucija trebaju biti dobro plaćeni jer inače Unija ne može privlačiti najtalentiranije i najstručnije ljude da dođu raditi za njezine institucije. A od tih institucija se, primjerice, traži da smisle rješenje za izlazak cijele Unije iz krize. Protivnici štednje na stavkama rezerviranim za europsku birokraciju naglašavaju kako ukupan trošak čitave administracije iznosi samo 6 posto proračuna EU. Ali Velika Britanija, kojoj se u tom stavu pridružuju i skandinavske zemlje i Nizozemska, a možda i Njemačka, smatra da se snažna poruka može poslati štednjom i na tih 6 posto.

David Cameron predlaže da se, primjerice, ukine sustav automatskih promaknuća u institucijama EU.

Svima rezati plaću 10 posto

– Tako je, dobro ste čuli, oni imaju automatska promaknuća. Ukidanje toga uštedjelo bi nam 4,5 milijardi eura – kaže britanski premijer. Također predlaže da se dob za odlazak u mirovinu u institucijama EU pomakne s 63 na 68, da se linearno smanje plaće 10 posto te da se mirovina izračunava u visini 60, a ne kao dosad 70 posto posljednje plaće prije umirovljenja.

>> Cameron je govorio – režite. Pridružila mu se i Merkel

Komentara 9

WT
wtf
08:09 25.11.2012.

Tako je genijalac ! Oni bi naše stručnjake koristili za siću . Pa niste vi državu prodali da vam oni bacaju kosti sa stola . Oderite ih Zoki , možda vam zatreba za odvjetnike , tko zna . Nećeš biti prvi hrvatski premijer koga je to snašlo .

VO
vordag
20:51 24.11.2012.

Hmm izgleda da Briselska administracija nije ništa puno drugačija od naše. I oni bi da svi drugi neka štede, a oni se nebi odrekli ni centa svojih primanja.

OM
omer
07:48 25.11.2012.

Da u Britaniji se štedi na svakom koraku, otpušta se 10% javnih radnika, sve što posluje sa gubicima automatski nestaje bez objašnjenja , plaće se skidaju svima,, sve da se spasi koliko toiko gospodarstvo. Kad to hoće napraviti Milanovićeva vladaa u Hrvatskoj onda bi ga odmah rušil, ovi naši mozgovi, a Cameronu plješču na takvom potezu,-- očito tu puno toga ne razumijem......, pogotovo što nije Milanovičeva vada najveći krivac za našu kalvariju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije