Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Milanović u drugom redu, Ivo Sanader sjeo u treći red

inauguracija
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/2
18.02.2010.
u 12:14

Bivši premijer Ivo Sanader na Markov trg stigao je u društvu HDZ-ovih predsjednika Vlade Nikice Valentića i Franje Gregurića.

Mjesta u prvim redovima sačuvana su za hrvatski državni vrh i visoke strane dužnosnike koji su najavili dolazak, a otkazali su Alena Gajduškova, koja je zakasnila na avion, te potpredsjednik Senata Češke Republike i Štefan Füle, povjerenik EU za proširenje, koji će poslije inauguracije imati bileteralni susret s Josipovićem.

Bivši premijer Ivo Sanader na Markov trg stigao je u društvu HDZ-ovih predsjednika Vlade Nikice Valentića i Franje Gregurića. Zauzeli su mjesta u trećem redu. S desna Sanaderu smjestio se Franjo Gregurić, a s lijeva Goran Granić.

U drugom redu sjedili su predsjednik SDP-a i glavni čovjek oporbe Zoran Milanović te Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, i tajnica Vlade.

Na Markovu su trgu su bili i predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić, predsjednički kandidat i predstavnik obitelji prvoga predsjednika Hrvatske Miroslav Tuđman, predsjednik HSS-a Josip Friščić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sjedio je u društvu glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, a novoga su predsjednika došli pozdraviti i glazbenici Tonči Huljić, Zrinko Tutić, Damir Urban i Matija Dedić, glumica i aktivistica Urša Raukar, šef Nove TV Siniša Svilan i dizajner Josipovićeve kampanje Davor Bruketa.

Na licu trag čestitarskog poljupca

Nakon potpisivanja prisege Josipoviću su najprije čestitali suci Ustavnog suda, a potom i supruga Tatjana te kći Lana. Kako je na predsjednikovu obrazu ostao trag suprugina čestitarskog poljupca, to je prva dama uz smiješak pokušala rukavicom obrisati ostake svoga ruža s muževa lica, no to joj baš i nije do kraja uspjelo pa je Josipović svoj poduži predsjednički govor pročitao sa slabijim, ali ipak vidljivim otiskom suprugina poljupca na lijevom obrazu.

 Nakon govora Josipović je sa suprugom i kćeri sišao sa svečane pozornice i prije nego je sjeo u prvi red, čestitajući su mu ruku stisnuli njegov prethodnik Stjepan Mesić, njegova supruga Milka, predsjednik Sabora Luka Bebić, premijerka Jadranka Kosor te predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

Tijekom zborskog izvođenja dviju skladbi (“Crn-bel” Igora Kuljerića i “Voda zvira iz kamena” Josipa Štolcera-Slavenskog) mnogi okupljeni i promrzli građani htjeli su zbog hladnoće napustiti svečanost na Markovu trgu, no osiguranje im to nije dopustilo što je pobudilo i nezadovoljstvo građana.

Uz čestitke i bijela kuverta

Na kraju same svečanosti uslijedilo je skoro 20-minutno čestitanje novom predsjedniku tijekom kojeg su njemu i njegovoj supruzi sve najbolje poželjeli: Ivan Jarnjak, Josip Friščić, majka Milica i otac Ante (a na inauguraciju je stigla i Josipovićeva rodbina iz Dalmacije), Vladimir Šeks, Slobodan Uzelac, Darko Milinović, Božo Biškupić, Božidar Pankretić, Željka Antunović, Petar Čobanković, Damir Bajs, Radovan Fuks, Božidar Kalmeta, Ivan Šimonović, Mladen Bajić, Tomislav Karamarko, Đuro Popijač, Branko Vukelić, Gordan Jandroković, Bianca Matković, Zoran Milanović, Žarko Domljan, Dražen Budiša, Josip Manolić, Budimir Lončar, Radimir Čačić, Franjo Gregurić, Milorad Pupovac, Ivo Sanader (koji se čestitajući s Josipovićem zadržao u kraćem razgovoru), Goran Granić, Hrvoje Šarinić, Josipovićevi izborni protukandidati: Slavko Vukšić, Dragan Primorac, Damir Kajin, Miroslav Tuđman, Josip Jurčević i Milan Bandić, Vladimir Šišljagić, Josip Kregar, Krešimir Sever, Dragutin Lesar, Darinko Kosor, Veljko Bulajić, Branko Borković - mladi Jastreb, Zvonko Milas, Zoran Pusić, Ingrid Antičević-Marinović, Josip Popovac, Ivica Mudrinić, Nikša Bratoš, Goran Štrok, Vojko Obersnel, Sandra Bagarić, Martina Tomčić-Moskaljov, Ivan Račan, Drago Pilsel, Danica Juričić-Spasović, Ankica Lepej, crkveni velikodostojnici...

 Dok su svi čestitari Josipoviću ili samo stisnuli ruku ili ga zagrlili i izljubili, samo jedan od njih je novom predsjedniku uz nekoliko riječi uručio i - bijelu kuvertu.

Ključne riječi

Komentara 30

PL
plavicvjetic
14:15 18.02.2010.

Od crkvenih dostojnicima prisutnih na Markovm Trgu je televizija pokazala predsjednika Hrvatske Biskupske Konferencije, đakovačkog nadbiskuka Srakić, koji se poslije dugo i srdačno rukovao s Predsjednikom Josipović, riječkog nadbiskupa Devčić, vojnog ordinarija Jezerinac. Kardinal Bozanić, zagrebački nadbiskup, je na putovanju u Americi u posjetu hrvatskim iseljenicima.

VZ
veki_zg
15:41 18.02.2010.

ni bandic?!?!?!??

OB
-obrisani-
16:50 18.02.2010.

milanovic prepotentni gad sa ubojicom cacicem.....sramota da su takvi ljudi u politici....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije