Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološka ravnoteža je važna

Milanović u Beču upozorio na klimatske promjene, pozvao na akciju kako bi se smanjile posljedice

Milanović i Pahor na obilježavanja 77. obljetnice oslobođenja interniraca iz logora Kampor
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
17.09.2020.
u 12:41

Milanović je na početku razgovora rekao kako je sretan što se tijekom nastupnog posjeta Beču u srpnju, na poziv austrijskog predsjednika Alexandra Van der Bellena priključio Inicijativi za veće ambicije u području klimatskih promjena.

Ekološka ravnoteža vrlo je važna za zemlje poput Hrvatske koje žive od turizma, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak gostujući na Austrian World Forumu, klimatskoj konferenciji koja se četvrti put održava u Beču.

"Čist okoliš i ravnoteža u prirodi su vrlo važni za Hrvatsku", rekao je Zoran Milanović sudjelujući u panelnoj raspravi u sklopu Austrian World Foruma.

Istaknuo je da Hrvatska živi od turizma koji je izravno povezan sa zaštitom okoliša.

"U Hrvatskoj na površini sve izgleda dobro, čisto je i atraktivno, Hrvatska je po korištenju obnovljivih izvora energije mnogo iznad europskog prosjeka no to je samo mali djelić čitave slike", rekao je Milanović.

Upozorio je na opasnost klimatskih promjena koje su, kako je rekao, znanstveno dokazane te je pozvao na akciju kako bi se smanjile posljedice tih promjena.

"Ovo su promjene koje dosad nismo doživjeli i utjecat će u velikoj mjeri na naše živote i naša gospodarstva ako se ne pomaknemo s mjesta i ako ne poduzmemo nešto", rekao je Milanović.

Taj proces samo ovisi o političkoj volji i radu institucija, istaknuo je.

"Ovo je priča koja najviše ovisi o sposobnosti institucija da vode ovaj proces", zaključio je hrvatski predsjednik.

Milanović je na početku razgovora rekao kako je sretan što se tijekom nastupnog posjeta Beču u srpnju, na poziv austrijskog predsjednika Alexandra Van der Bellena priključio Inicijativi za veće ambicije u području klimatskih promjena.

Milanović je sudjelovao u panel-raspravi kojoj je osobno nazočila i slovačka predsjednica Zuzana Čaputova te putem video-veze i izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Austrian World Summit održava se na inicijativu američko-austrijskog političara i glumca Arnolda Schwarzeneggera, a cilj mu je, okupljajući čimbenike iz svijeta politike, kulture i nevladinih organizacija ostvariti Pariške klimatske ciljeve i ciljeve održivosti Ujedinjenih naroda.

Schwarzenegger je na početku online konferencije, koja je po riječima organizatora najveća ovogodišnja klimatska konferencija, uključenjem iz Los Angelesa pozdravio goste ovogodišnjeg skupa koji se održava kao mješavina analognog i virtualnog događaja.

Konferenciji su osim hrvatskog predsjednika Milanovića uživo prisustvovali i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen te austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Virtualno su se u rad klimatske konferencije uključili brojni političari i državnici iz čitavog svijeta, a među ostalima i bivši američki ministar vanjskih poslova John Kerry te pakistanski premijer Imran Khan.

Putem videolinka sudionicima konferencije obratio se i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Komentara 7

ST
stefj
12:46 17.09.2020.

Sadite šume i gradite nuklearke, jedini način za brze promjene...

GE
genex
14:21 17.09.2020.

zar nije puno važnije što je milanović odgovorio sejdi bajramoviću iz bosne...za koga vi delate?

SO
Sobrudolf
16:17 17.09.2020.

Nakon jucesnjeg poziva laktaskom glavonji, nkada vise moj glas dobiti neces, ni na kakvim izborima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije