Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK UN-a

Milanović u New Yorku: Sve veća potreba za zdravijim, održivijim i pravednijim prehrambenim sustavima

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
24.09.2021.
u 09:22

Poljoprivreda ima važnu ulogu u aktivnostima povezanima s klimom i okolišem, ali prehrambena sigurnost ostaje naš najvažniji cilj. Važnost prehrambene sigurnosti posebno je istaknuta u okolnostima COVID krize koja još traje, istaknuo je

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na virtualnom sastanku na vrhu Ujedinjenih naroda o prehrambenim sustavima koji se, u sklopu 76. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, održao pod predsjedanjem glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, navodi se u priopćenju. 

Sastanak na vrhu UN-a o prehrambenim sustavima postavlja temelj za transformaciju globalnih prehrambenih sustava kako bi se ubrzao oporavak od pandemije COVID-19 i postigli ciljevi održiva razvoja do 2030. godine.

Govor predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića na sastanku na vrhu UN-a o prehrambenim sustavima (United Nations Food Systems Summit), prenosimo u cijelosti: 

76th Session of the General Assembly at UN Headquarters in New York Croatia's President Zoran Milanovic speaks remotely during the 76th Session of the General Assembly at UN Headquarters in New York on September 21, 2021. Mary Altaffer/Pool via REUTERS POOL
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Poštovani glavni tajniče Ujedinjenih naroda, ekscelencije, gospođe i gospodo,

Osobita mi je čast govoriti uime Republike Hrvatske na ovom iznimno važnom sastanku na vrhu koji je posvećen prehrambenim sustavima.

Želio bih zahvaliti svim organizacijama i pojedincima koji su proteklih mjeseci uložili napore u isticanje pozitivnih ideja i promjena za svjetske prehrambene sustave.

Sve više svjedočimo tome da postoji potreba za zdravijim, održivijim i pravednijim prehrambenim sustavima. Hrvatska podupire takve akcije i namjere usmjerene na postizanje napretka u svim ciljevima održiva razvoja.

Poljoprivreda ima važnu ulogu u aktivnostima povezanima s klimom i okolišem, ali prehrambena sigurnost ostaje naš najvažniji cilj. Važnost prehrambene sigurnosti posebno je istaknuta u okolnostima COVID krize koja još traje.

U Hrvatskoj svjedočimo pozitivnim učincima interakcije poljoprivrede na klimu i okoliš, kao rezultat mjera koje smo poduzeli radi zaštite prirodnih resursa. Međutim, kako bi se ostvarili još ambiciozniji klimatski ciljevi, potrebna su nova ulaganja koja poljoprivreda sama ne može osigurati.

Postavlja se pitanje kako se s jedne strane mogu zadovoljiti potrebe za proizvodnjom dovoljne količine hrane, a s druge ispuniti očekivanja javnosti u pogledu zaštite okoliša, borbe protiv klimatskih promjena ili dobrobiti životinja.

Promjene koje vode prema postizanju održivih i otpornih prehrambenih sustava moraju biti utemeljene na cjelovitu pristupu, a istraživanja i inovacije moraju podržavati te promjene.

Foto: Pixabay

Vjerujem da Organizacija za hranu i poljoprivredu i Odbor za svjetsku sigurnost hrane mogu dati znatan doprinos u ostvarenju ciljeva održiva razvoja putem transfera znanja i povezivanjem međunarodne zajednice.

Dame i gospodo, održivi prehrambeni sustavi započinju razvojem najboljih poljoprivrednih praksi, poboljšanjem sustava distribucije hrane i smanjenjem rasipanja hrane.

Među mnogim izazovima, ističem četiri u čije je rješavanje Hrvatska osobito uključena: razvoj ekološke proizvodnje, pitanje kvalitete hrane i smanjenje rasipanja hrane.
 
Također, podržavamo potpuno promicanje koncepta „Jednog zdravlja“, budući da je zdravlje ljudi, životinja, bilja i njihova zajedničkog okoliša neodvojivo i isprepleteno.

I na kraju, mišljenja sam da je potrebno intenziviranje suradnje po svim navedenim pitanjima. Hrvatska je spremna prenijeti drugima stečena znanja i iskustva u rješavanju izazova koje sektoru poljoprivrede nosi globalni svijet", navodi se u govoru. 

Komentara 11

SE
serafin002
10:12 24.09.2021.

Naduveni redikul je stručnjak za prehrambene sustave, za tanke šnite crnog kruha što se vidi na njemu.

ZE
zemljajeravna
11:38 24.09.2021.

Sto je to "pravedan prahrambeni sustav", ako zna tko za nas priglupe

KO
Kološanin
12:11 24.09.2021.

Treba istaknuti Milanovićev osobni doprinos smanjivanju rasipanja hrane. Čovjek ode u klub u Slovenskoj i pojede hranu koja je ostala da se ne baci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije