Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović smijenio Holy iz Tedeschijeve 
hvarske hacijende

Zorislav Antun Petrović: Ako je premijer besplatno noćio u poduzetnikovoj vili, onda je to problem
08. lipnja 2012. u 08:00 192 komentara 47 prikaza
zoran milanović 1. svibanj (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović, prema informacijama Večernjeg lista, u srijedu i četvrtak bio je gost jednog od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika i vlasnika Atlantic Grupe Emila Tedeschija u njegovoj Villi Floriani na Hvaru. Milanović je tako neradni dan za Tijelovo odlučio provesti na Tedeschijevu raskošnom imanju, a kako neslužbeno doznajemo, u Zagreb se trebao vratiti u četvrtak navečer. U petak će opet biti na poslu i primit će patrijarha Irineja.

I Milanović i Tedeschi bili su nam jučer nedostupni. Premijer nije odgovarao ni na naše SMS-ove u kojima smo ga izravno pitali je li istina da je gost Tedeschija na Hvaru. Osobe bliske Milanoviću uvjeravale su nas da je premijer Tedeschiju na Hvar svratio samo na kavu! No nisu objasnili kako se to iz Zagreba svrati na Hvar na kavu, a pogotovo do Ville Floriana koja se nalazi u uvali Parja do koje se dolazi samo morskim putom.

Vila se prije iznajmljivala

S obzirom na informaciju da je Milanović na Hvaru od srijede, a to znači da je odmah nakon sjednice Vlade koja je održana taj dan krenuo na more, očito nije otišao samo na kavu nego je i prespavao kod Tedeschija. No neslužbeno smo dobili potvrdu da je premijer ipak noćio u Villi Floriani.

Premijer se ipak nije samo odmarao na Hvaru jer je očito ondje morao i raditi, a jedna od odluka koju je donio za tamošnjeg boravka je ona o smjeni ministrice zaštite okoliša Mirele Holy nakon što je izbila afera s njenim pismom šefu HŽ-a.

Milanović i Tedeschi, vlasnik jedne od najvećih hrvatskih kompanija, Atlantic grupe, dugogodišnji su prijatelji, još od školskih dana. Njih dvojica često su viđeni, na gotovo svakotjednim, zajedničkim ručkovima, na kojima im se također pridruži još jedan zajednički prijatelj – odvjetnik Siniša Petrović.

Iako Tedeschi, kao iskusni poduzetnik, može svojim savjetima pomoći premijeru oko vođenja gospodarske politike, pa njihova česta viđanja mogu biti i korisna i prihvatljiva, odlazak Milanovića u goste Tedeschiju na Hvar nije nimalo primjeren situaciji u zemlji, a besplatan boravak na raskošnim tuđim imanjima dovodi ga i u čisti sukob interesa.

Primio vrijednu uslugu

Vlada je prije nego je Milanović krenuo na Hvar donijela odluku kojom se ukida vječno trajanje kolektivnih ugovora, upravo su u tijeku pregovori sa sindikatima oko kresanja materijalnih prava radnika uz opravdanje da država nema novca i da smo na knap. Usto, BDP je u prvom kvartalu opet pao, premijer je jasno rekao da smo u recesiji, a onda otišao na kratak odmor!

Ako Milanović nije platio svoj boravak u Villi Floriani, što je vrlo vjerojatno, onda ga to dovodi u čisti sukob interesa jer je primio tako uslugu vrijednu nekoliko tisuća eura. Naime, kad je Villa Floriana svojedobno bila iznajmljivana sedam dana boravka u njoj naplaćivao se čak 15.000 eura.

A Villa Floriana je vrlo raskošno zdanje u kojem je 2006. ljetovao i ruski bogataš Dmitrij Železnjak. Mediji su već pisali pisali o Tedeschijevom hvarskom imanju pa se zna da vila ima pet spavaćih soba, dnevni salon, blagovaonicu i trijem s velikom terasom. U prizemlju vile je grill room i konoba dok su na podovima soba perzijski tepisi koje se može naći čak i na plaži.

Smještena je u prelijepu uvalu Parja, ispred luksuzno uređene vile odmah je plaža. A odmah uz vilu je i i lovište Pelegrin na kojem koncesiju ima obitelj Tedeschi. Radi se o 589 hektara zemljišta na istoimenom poluotoku.

U lovištu se može loviti divljač poput jelena, srna i muflona. Tedeschi je vlasnik Ville Floriana od 2007. godine, a koncesiju na lovište ima do 2025. godine i godišnje plaća za nju 107.000 kuna.

SDP ozbiljniji od premijera

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska, Zorislav Antun Petrović kaže da premijer nije u sukobu interesa ako je k Tedeschiju otišao na ručak ili kavu, ali smatra da bi problem bi bio da je Milanović besplatno noćio kod Tedeschija.

Politički analitičar Davor Gjenero osuđuje Milanovića, ističući da šalje katastrofalne poruke i s kojim, kako kaže, od početka imamo ozbiljne probleme.

– Raduje u ovoj situaciji što se SDP ponaša puno ozbiljnije nego premijer Milanović i njegova Vlada – kaže Gjenero. On tvrdi da se stranka pripremila za novog predsjednika.

Sarkozy na jahti prijatelja tajkuna, Bla

Sarkozy na jahti prijatelja tajkuna, Blair u dvorcu

Nakon inauguracije Nicolas Sarkozy odmarao se na jahti svoga prijatelja, tajkuna Vincenta Bollorea. Javnost se zgražala, a sadašnji predsjednik François Hollande kazao je kako je Sarkozy otišao na krstarenje, cijena kojega odgovara svoti za 17 prosječnih godišnjih radničkih plaća. Sarkozy je izjavio da porezne obveznike njegov odmor nije koštao ni eura pa je sličan aranžman ponovio u jednom engleskom dvorcu. Premijer François Fillon poveo je obitelj u službeni posjet Egiptu i nakon toga svi su ostali na odmoru koji je platila egipatska vlada.

Britanskog premijera Tonyja Blaira izrešetali su članovi parlamenta pitanjima zbog odmora u Francuskoj u dvorcu Alaina Dominiquea Perrina, čelnog čovjeka tvrtke British American Tobacco. Blair je odgovorio da su oni prijatelji te da njihovo druženje nema nikakvog utjecaja na politiku. Carlo Malinconico, podtajnik u vladi premijera Marija Montija, podnio je u siječnju ostavku nakon što se doznalo da je njegovo ljetovanje u luksuznom hotelu platio građevinski poduzetnik. 
(maš, st)

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
  • mravac8:

    dsonjic Ne, ti si faca. Svojoj mami i nikom drugom.

  • zorbas.grk:

    jel platio cestarinu po novoj, staroj ili nikakvoj cijeni?

  • highnoon:

    povijest se ponavlja....korito je uvjek isto, samo se pajceki mjenjaju