Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Sa Slovenijom imamo arbitražu, s BiH problem

Premijer je na Korčuli izajvio kao je više od deset godina potpisan ugovor o granici o kojoj ćemo s BiH intenzivno razgovarati.
28. srpnja 2012. u 13:54 63 komentara 4 prikaza
milanovic (1)
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U sklopu boravka na Korčuli predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović nazočio je svečanoj sjednici Gradskoj vijeća održanoj u povodu blagdana Svetog Todora, Dana grada Korčule.

Kako su mu Korčulani naglasili da je jedan od osnovnih problema (ne)povezanost, premijer im je odgovorio da ono što oni zovu izoliranošću, on kao gost vidi kao prednost. Upravo tu prednost treba iskoristiti, pa je Korčulanima preporučio da naprave ekstra iskorak.

U iscrpnom govoru na svečanoj sjednici predsjednik hrvatske Vlade dotaknuo se Pelješkog mosta, problema s granicom, a uputio je i političke poruke.

- Na žalost Hrvatska na moru nema definirane granice. Naš mali narod gospodari s više od tisuću kilometara. To je enormam resurs na kojem nam mnogi zavide, a kojim treba dobro upravljati. Hrvatskoj nitko ne može biti prepreka, samo mi sami sebi, rekao je Milanović.

Nastavio je kako smo sa Slovenijom na arbitraži, dok s BiH imamo problem. Prije više od deset godina potpisan je ugovor o granici o kojoj ćemo s BiH intenzivno razgovarati.

- Hrvatska ostaje gospodarica istočnog dijela Jadrana, poručio je. 

Ustvrdio je kako nam je potrebna solidarnost i kako treba brinuti o svakom dijelu Hrvatske. Posjetio je da smo sagradili autoceste svojim novcem, a danas imamo na raspolaganju imamo europskih fondova, pa Hrvatska ima ogromnu šansu koju mora iskoristiti.

- Ovo je godina konsolidacije, a u sljedećoj konture hrvatskog odijela moraju biti jasne. Za to nam treba podrška većeg broja ljudi, kazao je premijer.

Pozvao je na zajedništvo što me znači istomišljeništvo i monolitne stavove te zamolio da ne vodimo kulturne ratove.

- Samo tako vidim šansu za Hrvatsku, koja je drugačija od svake zemlje u Europi, ocijenio je Milanović.

Milanović: Jeftina obećanja ne dajem kao

Milanović: Jeftina obećanja ne dajem kao ni za Pelješki most

Premijer Milanović obećao je Korčulanima pomoći u svezi razvoja turizma pripomenuvši kako je Vlada pomogla hotelskom poduzeću Korčula, međutim ne želi tu vrstu pomoći. Korčulani samo svojim znanjem moraju stvarati vrijednosti kako bi njihova hotelska kuća postala lokalna tvornica novca.

- Dat ćemo sve od sebe, ali jeftina obećanja ne dajem. Kao ni za Pelješki most kojeg ne mogu obećati. Na njemu radimo, ali on neće puno promijeniti Korčulu koja i dalje ostaje daleko. Zadnjih deset godina Pelješki most frustrira Hrvatsku - rekao je premijer dodajući kako taj projekt dosad nisu kritizirali držeći da država nema dovoljno novca.

- Sad su se stvari promijenile, zadnja tri mjeseca na tome se bez javnosti intenzivno javi, iz europskih fondova može se dobiti novac - kazao je Milanović.

''Ako treba, neka se s BiH ide u arbitra

''Ako treba, neka se s BiH ide u arbitražu''

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Korčule uz premijera Milanovića nazočili su potpredsjednici Sabora Nenad Stazić i doktor Željko Reiner, ministar uprave Arsen Bauk, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, njegov zamjenik Frane Skokandić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, te načelnici susjednih općina.

Čestitajući Korčulanima praznik, Dobroslavić je poručio da se ne ide u proces ratifikacije soporazuma s BiH, a u uvjeren je da će se sa susjedima razogvarati, a ako treba neka se ide i na arbitražu. Upozorio je na prometnu izoliranost juga Hrvatske.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • zagabria1:

  Milanović je odličan demagog i kulturno priča, ali ništa konkretno ne radi na poboljšanju. On bi trebao ostati pričati, ali oko sebe okupiti ljude iz prakse koji će iz pozadine ovu zemlju povesti naprijed

 • mirluk:

  veleizdajnici su na djelu...

 • Avatar cetina
  cetina:

  Gospodine Milanovic,nema se tu sto pregovarati sa BiH,jedina ispravna stvar je taj ugovor uciniti nistavnim.Ako je u proslosti napravljena pogreska tvoja Vlada to mora i treba ispraviti.Skolji su Hrvatski i tocka.