Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Primjenjivat ćemo fiskalni ugovor i prije potpisivanja

Ono što mi radimo u Hrvatskoj s proračunom, što nije ni pretjerano lijepo ni popularno, ali je nužno, to Europa radi na svojoj razini, dogovarajući ovaj fiskalni ugovor - poručuje Milanović iz Bruxellesa.
30. siječnja 2012. u 08:44 202 komentara 4 prikaza
zoran milanović (1)
Foto: REUTERS/PIXSELL

- Ovdje ću kao predsjednik Vlade zastupati interese Hrvatske, zajedno s nizom drugih ljudi. Ovo postaje radno mjesto hrvatskih ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika, i na to će se ljudi morati početi navikavati - rekao je u Bruxellesu premijer Zoran Milanović, pokušavajući naglasiti koliko je taj grad, sjedište najvažnijih EU institucija, sada bitan za Hrvatsku.

U tom novom, drugom ili paralelnom glavnom gradu Hrvatske kao članice EU Milanović se osjeća savršeno komforno. Pokazao je to i kad su ga novinari pitali kako se osjeća u gradu u kojem je krajem 1990-ih živio i radio kao hrvatski diplomat. Milanović je podsjetio da mu se u Bruxellesu rodio i stariji sin, a onda zaključio:

- Zagrepčanin sam, ali pomalo i Briselac… Bruxellois - dodao je i točan francuski naziv za građanina Bruxellesa.

Premijer Milanović u Bruxelles je doputovao kako bi sudjelovao na summitu lidera Europske unije, na kojem je ponovno glavna tema dogovor o novoj fiskalnoj uniji koja bi trebala spriječiti da se kriza euro zone, kakvoj sada svjedočimo, ponovi u budućnosti.

- Sjećate se kako sam govorio u danima uoči referenduma da je ono što potvrđujemo na referendumu jedna stvar, a drugo je ono što se odvija, što nikad ne staje. To je stalan proces. Ono što mi radimo u Hrvatskoj s proračunom, što nije ni pretjerano lijepo ni popularno, ali je nužno, to Europa radi na svojoj razini, dogovarajući ovaj fiskalni ugovor. On se svodi na to da se deficit i javni dug ograničavaju, da to postaje dio europskog ugovora, dakle vrlo strogo pravilo. Mi ćemo to pravilo primjenjivati u Hrvatskoj i prije nego što nas bude obvezivao ugovor, a što će biti kasnije, vidjet ćemo - rekao je premijer Milanović.

Politika njegove vlade očito će biti takva da neće odmah odlučiti hoće li Hrvatska ući u novi fiskalni ugovor unutar EU ili neće, nego će prvo provesti hrvatske mjere, od kojih su prve zapisane u prijedlogu novog proračuna, a zatim odlučiti o pristanku ili nepristanku na fiskalni ugovor.

- Idemo prvo vidjeti što će se ovdje ispregovarati. To je jedan neobičan tip ugovora. Mi bismo trenutno prošli (kriterije iz tog ugovora, op.a.), ali nema nikakve sreće u rezanju deficita ako nemate rast. Naš cilj nije rezanje deficita i smanjenje potrošnje, to je samo sredstvo da postignemo rast - rekao je premijer Milanović uoči ulaska u sobu s liderima 27 drugih zemalja u kojoj je sastanak započeo oko 15.30 sati, a završio oko 22 sata.

Po završetku, Milanović je ponovio da se dogovoreni tekst fiskalnog ugovora zasad još ne tiče Hrvatske, ali u budućnosti će nas se ticati.

- Da, i to će biti dio našeg sustava, ali kad kažem da, onda mislim da je to nešto o čemu tek trebamo razgovarati i u budućnosti dogovoriti. U tom fiskalnom ugovoru neće biti samo Velike Britanije, i možda Češke, njihova pozicija nije sigurna. Sve druge države su unutra. To je nešto što se na Hrvatsku definitivno odnosi u budućnosti - rekao je Milanović.

Prije početka samog summita, premijer Milanović imao je odvojene sastanke s predsjednikom Europske komisije Barrosom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem.

- Veselim se glatkoj ratifikaciji pristupnog ugovora u Saboru i u parlamentima zemalja članica EU, kako bi Hrvatska mogla postati 28. članica 1. srpnja 2013. - izjavio je Herman Van Rompuy nakon sastanka s Milanovićem.

U svome prvom premijerskog posjetu Bruxellesu Milanović je, dakle, imao susrete sa svim najvažnijim liderima. Između svih tih važnih sastanaka uspio je svratiti i do hrvatske Misije pri EU, diplomatskog predstavništva u kojem je nekad, kad je ta misija pokrivala i EU i NATO, i sam radio, kao savjetnik veleposlanika zadužen za odnose s NATO-om.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar dariodario551
  dariodario551:

  Milanović nezna tako dobro engleski kao Jadranka Kosor !

 • Avatar wratnik
  wratnik:

  30.01.2012. u 16:11h VolimZagreb je napisao/la: (Z)briselec kao Sanader? -------------------- Ohne fühlung?

 • Avatar Topgen
  Topgen:

  Zoki Briselac. Potsjeti me na Zoki Zemunac , haha