Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanović u kampanji

Istraživanje vladajućih: SDP dobiva 53, HDZ 51, ORaH 12, Živi zid 8 zastupnika

SDP
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
27.09.2015.
u 17:22

Skup je pokazao da je SDP u formi, da su njegovi članovi mobilizirani i da vjeruju u pobjedu

- Lavice i lavovi, idemo po pobjedu! Bit će teško, svaki glas je važan. Rasipanje glasova je opasno i prijeti da se vrate ljudi koji jedva čekaju da Hrvatsku ščepaju za gušu. Hrvatska raste! Ospori ako možeš. Nema povratka na staro. Ne dopusti! Izađi i bori se, u ovom gradu ima mjesta za svakoga od nas, ali samo za jednu vladu. Našu vladu! - riječi su kojima je premijer i šef SDP-a Zoran Milanović završio veliki motivacijski skup SDP-a jučer u Domu sportova. Milanović i ministri Branko Grčić, Milanka Opačić i Boris Lalovac, koji su također održali govore, više od pet tisuća članova SDP-a doveli su do potpune euforije. Svako malo skandiralo se “Zoki, Zoki, pobjeda...”. S velikim predizbornim obećanjima nije se razmetalo. Milanović je obećao decentralizaciju, ozbiljne pregovore s bankarima o snižavanju kamata na kredite, i poštenije plaće učiteljima.

I šest malih preko praga

Najvatreniji govor održao je ministar financija Boris Lalovac. A jačina aplauza koji je zaradio sugerira da je trenutačno nakon Milanovića najpopularniji u stranci. HDZ-ovcima je poručio kakvi su to oni domoljubi kad im se program piše u Njemačkoj a s bankarima se sastaju u Klagenfurtu.

Skup je pokazao da je SDP u formi, da su njegovi članovi mobilizirani i da vjeruju u pobjedu.

Na Iblerovu trgu imaju razloga za zadovoljstvo i jer su došli rezultati najnovije SDP-ove ankete prema kojoj SDP-ova koalicija osvaja 53 mandata, dva više nego koalicija predvođena HDZ-om. Anketu je za SDP proveo Ipsos Puls u prvoj polovici rujna, prije izbjegličke krize, u svih deset izbornih jedinica na terenskom istraživanju koje je obuhvatilo 5.000 ljudi i pokazuje tri bitna elementa. Osim što SDP-ova koalicija stoji nešto bolje od konkurencije istraživanje je pokazalo i da predsjednik SDP-a Zoran Milanović stoji mnogo bolje od svog protivnika, šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Ali i da na parlamentarnim izborima koji su pred nama ni lijeva ni desna koalicija neće moći samostalno formirati vladu nego će veliku ulogu odigrati male stranke. Naime, rezultati kažu da izborni prag uz dva velika bloka prolazi još šest manjih stranaka odnosno koalicija. Najbolje stoji ORaH Mirele Holy koji osvaja čak 12 mandata, Živi zid osvaja osam mandata, a MOST šest. Stranka Milana Bandića i HDSSB dobivaju svaki po četiri, a IDS samo dva mandata. Koalicija Uspješna Hrvatska čelnika Ive Josipovića i Radimira Čačića, prema rezultatima SDP-ove ankete, prag ne prelazi. Najbliži tome su u 8. izbornoj jedinici gdje imaju 4,10 posto i u kojoj se Josipović iznimno angažirao zadnjih mjeseci. U 2., 3. (Čačićeva baza) i 6. izbornoj jedinici dobivaju od 3,30 do 3,80 posto. Mandat po rezultatima neće dobiti ni Ruža Tomašić, odnosno njezina koalicija Konzervativaca i HSP-a. Blizu praga jedino je u 9. jedinici, poznatoj desnoj utvrdi. Zanimljivo je i da u “najzagrebačkijoj jedinici”, prvoj, SDP-ova i HDZ-ova koalicija osvajaju isti broj mandata, po pet. Istraživanje je pokazalo i da je nova utvrda SDP-a 3. izborna jedinica (Zagorje, Varaždin, Međimurje), a ne više osma jedinica. Prema rezultatima, SDP-ova koalicija u 8. jedinici dobiva šest mandata, dok je na prošlim izborima, ali zajedno s IDS-om, dobila čak 11 mandata.

Tko je popularniji

Istraživanje je pokazalo i da birači Zorana Milanovića doživljavaju puno boljim premijerom nego Karamarka. Za Milanovića se opredijelilo 48 posto, za Karamarka 26 posto ispitanih. Još su zanimljiviji rezultati dobiveni među glasačima kojima je SDP drugi izbor. Čak 68 posto njih opredijelilo se za Milanovića, a samo 15 posto njih drži da bi Karamarko bio bolji premijer. Iz rezultata je jasno da je Milanović znatno popularniji nego njegova koalicija, dok Karamarko ima manju potporu od Domoljubne koalicije.

>> Sastavljaju se liste i svi žele znati na koga se računa, a tko su otpisani

Komentara 88

TA
tamanitelj
17:27 27.09.2015.

Jake li ankete SDPa ,koji idiotizam sami sebe ocjenjuju

Avatar mirica19
mirica19
17:27 27.09.2015.

Naglasak na istraživanje vladajućih! Koliko je koštala objava ovoga članka?!

Avatar mirica19
mirica19
17:28 27.09.2015.

Svašta papir može podnijeti... Čvrsto vjerujem da će HDZ odnijeti pobjedu bez večih problema nakon čega će se SDP početi raspadati. No oni nemaju snagu vratit se na tron kao HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije