Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sirijski otrov

Zbog novog premijerova gafa Talijani bijesni na Milanovića

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/VLM
17.12.2013.
u 07:40

Nije prikladno da strani državnik obavještava naše državljane, kažu

Kako je talijanska javnost doznala da će kemijsko oružje iz Sirije biti prekrcano u nekoj od njihovih luka? Rekao joj je to hrvatski premijer Zoran Milanović. Talijanske vlasti zasigurno nisu zadovoljne što su dovedene pred gotov čin, što se strani državnik miješa u njihove poslove.

Vojne luke premale

– Tako se ne ponaša. U tom trenutku ni UN ni Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPWC) nisu službeno objavili što je dogovoreno. Smatramo da je ipak naša dužnost objaviti talijanskoj javnosti što se događa, u trenutku i na način koji smatramo prikladnim – kažu nam talijanski izvori. Izjava premijera Milanovića preduhitrila je i objavu službenog plana eliminacije sirijskog kemijskog oružja koji su načinili UN i Organizacija za zabranu kemijskog oružja, a koji bi trebao biti objavljen danas.

Gotov čin

Talijanska ministrica vanjskih poslova Emma Bonino nakon Milanovićeve izjave stavljena je pred gotov čin, dok je tamošnja javnost tek sada iz izvora bliskih ministarstvu obrane doznala da su “mete” kontroverzne pošiljke “neka luka na Siciliji ili Sardiniji”.

– Eliminirali smo mogućnost korištenja vojnih luka jer su premale – kazao je jučer u Bruxellesu izvor talijanskog ministarstva.

Bonino je prošli tjedan šturo rekla da je "Italija stavila na raspolaganje neku luku" u međunarodnoj akciji uništavanja oružja, no isto tako žustro ustvrdila da kemikalije iz Sirije “neće dotaknuti talijansko tlo”, što je bio i naslov vijesti talijanske državne novinske agencija ANSA. Da je odluka donesena, odnosno da je Italija odabrana kao odredište kontroverznog tereta, Talijani su doznali tek iz izjave premijera Milanovića. "Milanović demantirao izjave ministrice Bonino", jedan je od naslova u jučerašnjim talijanskim novinama.

Tek su jučer talijanski političari, primjerice parlamentarac Ermete Realacci iz Demokratske stranke, reagirao i uputio pitanje što se događa i gdje će se obaviti prekrcaj. Iz hrvatske Vlade pak odgovaraju da je "premijer Milanović samo ponovio ono što je prošli tjedan rekla ministrica Bonino".

Brodovi čekaju

Čekajući dopuštenje, dva broda, danski i norveški, usidreni su na Cipru i spremni preuzeti dio sirijskog kemijskog arsenala koji do kraja prosinca mora napustiti 0tu zemlju. Oni će pratiti dva teretna broda prema sirijskoj luci Latakiji, gdje će se ukrcati kontejneri s kemikalijama. Sirijska vojska i OPCW stavit će kemikalije u kontejnere koje će zapečatiti i opremiti GPS-om. Transport je najosjetljiviji dio, što uključuje i moguće napade, tako da se špekulira da ciljna luka za pretovar možda i neće biti objavljena, odnosno da će se prekrcati na drugom mjestu od onog službeno objavljenog.

Komentara 173

GO
Gost
08:00 17.12.2013.

Nek malo i Talijani vide kak je nama.

LO
lokun
08:19 17.12.2013.

Pa Milanče je rekao da je propao kao diplomat, ne zna on kako se komunicira ni doma a kak će znati kak se komunicirau međunarodnoj zajednici.

ZE
zeljkoiv
07:57 17.12.2013.

Ne bih mu dao dvije ovce da čuva a ne da vodi državu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije