Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koga se sve odrekao

Milanović od partnera stvorio političke rivale

vladimir ferdelji,portal (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
Autori: Marko Špoljar, Marko Biočina
19.04.2013.
u 14:30

HDZ je u naletu, no još više razloga za brigu šef SDP-a ima zbog jačanja oporbe u stranci i koaliciji

Ako je odlika vještog stratega da od neprijatelja radi saveznike, kako ocijeniti političara koji partnere pretvara u protivnike?

Stranačka oporba

Kada je u prosincu 2011. osvojio vlast na parlamentarnim izborima, politička pozicija premijera Zorana Milanovića bila je čvrsta. Glavni parlamentarni takmac – HDZ – opterećen pravosudnim skandalima i unutarnjom borbom za prevlast praktički i nije funkcionirao kao oporba, dok je uvjerljivom pobjedom i podjelom državnih sinekura Milanović efikasno utišao i ionako rijetke kritičke tonove unutar vlastite stranke. Danas, godinu i pol dana kasnije, HDZ je u naletu, pobijedio je na izborima za Europarlament, no još i više razloga za brigu Milanović ima zbog jačanja oporbe u stranci i Kukuriku koaliciji. Predvodnici tih struja upravo su nekadašnji bliski Milanovićevi suradnici i saveznici – ljudi kojih se tijekom posljednjih 18 mjeseci iz raznih razloga odrekao.

Jedan od njih je i Vladimir Ferdelji, danas kandidat za zagrebačkog gradonačelnika koalicije HSLS-HSS-Zelena lista, a prije samo godinu dana pomoćnik SDP-ova ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatka Komadine. Ferdeljija je premijer Zoran Milanović najurio nakon što je ovaj javno kritizirao neodlučne poteze nove vlasti, a Ferdeljijeva slatka osveta mogla bi Milanovića stajati gubitka Zagreba. Naime, u ispitivanjima javnog mnijenja Ferdelji je samo korak iza SDP-ova kandidata Rajka Ostojića. Ironija bi bila da Ferdelji Ostojića izbaci iz utrke, da uđe u drugi krug s Milanom Bandićem, a da na krilima tog uspjeha Ferdelji u Gradsku skupštinu povuče dovoljan broj zastupnika s liste HSLS-HSS-Zelena lista da bez njih SDP i HNS neće moći sastaviti većinu.

Ozbiljnu oporbu u stranci Milanoviću sve više predstavlja i Mirela Holy, bivša ministrica koju se ne tako davno smatralo čvrstim premijerovim saveznikom. Bivša ministrica zaštite okoliša i prirode danas je još popularnija nego što je bila kao ministrica, dobrim dijelom i zato što većina građana očito smatra da je žrtva zakulisnih igara.

Obračun s IDS-om

Savezništvo, pa i partnerstvo, karakteriziralo je i odnos Milanovića s šefom IDS-a Ivanom Jakovčićem. Ipak, ni godinu dana nakon dolaska na vlast Milanović se predomislio i krenuo u obračun s IDS-om podržavajući stranačkog odmetnika Damira Kajina. Posljedice su jasne – bez Jakovčića izbori za Europarlament već su izgubljeni, a sudeći prema rezultatima, SDP bi u Istri mogao ostati u dubokoj oporbi. Na vlasti će sigurno biti u Primorsko-goranskoj županiji, no na poziciji župana bit će Zlatko Komadina.

Komadina je godinama figurirao kao glavni Milanovićev konkurent u SDP-u, a mnogi su mu proricali kraj nakon što je poslije tek nekoliko mjeseci rada napustio ministarsku poziciju. Ipak, godinu dana kasnije Komadina je na putu povratka u fotelju župana. Kad se to dogodi, i njegov će utjecaj u stranci ojačati. Na kraju, tu je i Davor Bernardić, nesuđeni SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Milanovićevom željom Bernardić je lišen te titule i trenutačno tavori na poziciji šefa gradske organizacije. Ne uspije li novi kandidat Rajko Ostojić pobijediti Milana Bandića, Bernardić će steći status mučenika – ključan preduvjet za reaktivaciju stranačke moći. Antimilanovićevski blok bit će sve jači, a nestabilnosti u stranci preslikat će se i na Vladu.

>> Ferdelji: Vladin plan ekonomske politike najkraće je nazvati - poraz!

>> HNS: Izbore za EU izgubili smo jer je Milanović šutnuo Jakovčića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije