Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Nismo iznevjerili građane. Nismo ništa obećali!

Kad sam rekao "ne smijemo ih iznevjeriti" mislio sam da ih ne smijemo prevariti i to sigurno nismo učinili, rekao je premijer.
04. prosinca 2012. u 20:21 179 komentara 2 prikaza
'19.11.2012., Zagreb - Konferencija za novinare u Banskim dvorima na kojoj su premijer Zoran Milanovic i ministar Slavko Linic predstavili plan rebalansa proracuna. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović u intervjuu Dnevniku NoveTV rekao je da njegova Vlada nije iznevjerila građane godinu dana nakon što je u izbornoj noći rekao "građani od nas puno očekuju, ne smijemo ih iznevjeriti".

– Ne, nismo ih iznevjerili. Obećali nismo ništa. Kad sam rekao "ne smijemo ih iznevjeriti" mislio sam da ih ne smijemo prevariti i to sigurno nismo učinili – rekao je Milanović.

Premijer se ne slaže s kritičarima koji kažu da je ovo bila izgubljena godina.

– Logično je da oporba tako govori. Međutim, što smo mi propustili učiniti? Uvesti reda u državne financije? Smanjili smo deficit za pet milijardi kuna. Radi toga nam je očuvan kreditni rejting, pa je sada opet malo korigiran na negativno. Međutim, kada bismo slušali svoje kritičare propali bismo. Kada bismo slušali samo rejting agencije i njihove naputke, kratkoročno bi nas podržali, dugoročno ne bismo imali rasta – tvrdi Zoran Milanović. Komentirao je i sukob Vlade i poslodavaca.

– Možda ja to ne bih rekao na isti način kao ministar Slavko Linić ali ja se s njim načelno slažem – rekao je premijer. Na pitanje hoće li uopće preživjeti porez na nekretnine jer su protiv poreza i javnost i partneri iz Vlade, Milanović je rekao: "Većina javnosti nije protiv i većina javnosti ne može biti protiv poreza koji je pravedan. Srednji sloj tim porezom ne bi bio dotaknut".

Međutim, svjestan svih interpretacija, tumačenja, nervoze, ja sam inzistirao da četiri mjeseca traje javna rasprava o tom zakonu pa ćemo onda nakon četiri mjeseca vidjeti tko govori istinu. Ako ispadne da smo mi u krivu, mi ćemo se, evo to vam obećavam ovdje, povući" Predsjednik Vlade, zamoljen da komentira protivljenje IDS-a prema izgradnji Plomina 3, rekao je da ustvari više ni sam "ne zna koji je stav IDS-a o tome i koje frakcije u IDS-u".

>>Na udaru siromaštva 1,4 milijuna Hrvata i 119,6 milijuna građana EU

Elipso

 • prepri43:

  Nisu oni krivi što narod ne zna da je obećanje ludom radovanje!

 • signum88:

  Ja imam plan 51 - ništa vam ne obećavam ali za vaš glas vam obećavam da neću na skijanje u Austriju već ću samo u Sloveniju. To je ipak jedno obećanje više od dosadašnjeg premijera.

 • kresimirn:

  dragi premijeru, da li vi stvarno mislite da su ljudi retardirani, vi ste uvjereni u to?