Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko preuzima hep

Milanović ne želi da HNS na čelo HEP-a stavi Josipa Budimira

'02.11.2011.,  Zagreb - U organizaciji Vecernjeg lista,Nove TV i Media servisa odrzano je predizborno suceljavanje na temu gospodarstva Djure Popijaca iz HDZ-a , Radimira Cacica iz HNS-a ,Ljube Jurcic
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
1/3
Autor
Marko Biočina
21.04.2013.
u 19:20

HEP je dio HNS-ove kvote, u kojem su odlučili da Z. Koračevića zamijeni Josip Budimir, no to sad ne odgovara SDP-u pa se očekuju pregovori Milanovića i Vrdoljaka

Na pomolu je novi sukob zbog kadroviranja u Kukuriku koaliciji. Izvor iz hrvatske Vlade demantirao je medijske informacije kako će aktualni član uprave Francka Josip Budimir biti imenovan na poziciju predsjedniku uprave Hrvatske elektroprivrede.

– O imenovanju Budimira nije postignuta nikakva suglasnost, niti će njegovo imenovanje biti tema užega kabineta ili sjednice Vlade – rečeno je Večernjem listu.

Neosporne reference

Takav odgovor može se smatrati potvrdom novih nesuglasica u odnosima dvaju glavnih koalicijskih partnera u Kukuriku koaliciji. Naime, u HNS-u neslužbeno su potvrdili kako je Budimir njihov kandidat za čelnu poziciju u HEP-u i kako očekuju da Vlada taj prijedlog, sukladno koalicijskom sporazumu, prihvati.

– Od početka rada Vlade držimo se pravila da svaki ministar samostalno odlučuje o imenovanjima u resoru kojim upravlja. HNS nikad nije dovodio u pitanje imenovanja u poduzećima koja pripadaju u SDP-ovu kvotu, a njih je uzgred 72, dok je HNS-ovih 8. Ne vidim zašto bi sad bio problem u Budimiru, posebno s obzirom na to da ima neosporne stručne reference – kaže jedan visokopozicionirani HNS-ov dužnosnik.

Kako se može doznati, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, u čiji resor spada HEP, već je s Budimirom usuglasio detaljnu strategiju razvoja i poslovanja kompanije, a za njegovo imenovanje usuglasila su se sva ključna tijela stranke, uključujući i predsjednicu Vesnu Pusić. U HNS-u smatraju kako je time priča dovršena i kako ne postoji razlog zbog kojeg Budimir ne bi bio imenovan na čelo HEP-a. Ipak, čini se kako se s tim ne slažu u SDP-u. U toj stranci, također, službeno ne žele komentirati HNS-ova kadrovska rješenja, no iz razgovora s uglednijim članovima te stranke može se razaznati kako nisu zadovoljni novim kadrovskim rješenjima svojih koalicijskih partnera.

– HEP je uistinu u HNS-ovoj kvoti, no ako idemo tim putem da kandidiramo izvanstranačke ljude, onda je to drukčija situacija i sigurno je da bi i SDP tu sigurno također mogao predložiti kvalitetne ljude. Dapače, i kvalitetnije od Budimira – kaže jedan viđeni SDP-ovac. Ukratko, jedino što u cijeloj priči nitko ne demantira jest to da će aktualni šef HEP-a Zlatko Koračević biti smijenjen. Odluka o tome tko će ga naslijediti na kraju će očito biti donesena nakon konzultacija u vrhu Kukuriku koalicije, a koje ne treba očekivati prije sredine tjedna jer su i Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak trenutačno na putu.

Stranačka kadroviranja

Cijela situacija poprilično je komična. Veći dio dosadašnjeg mandata HNS je bio izvrgnut optužbama za stranačko kadroviranje, a dobar dio tih kritika neslužbenim je kanalima dolazio iz SDP-a. Odlaskom Radimira Čačića iz Vlade, a potom i s čelne pozicije u stranci, u HNS-u su promijenili ploču te odlučili pri kadroviranju meritum pretpostaviti stranačkoj pripadnosti. Upravo temeljem tog novog pristupa u Plinacru je već imenovan novi čelni čovjek – nestranački Marin Zovko. Ipak, sada u SDP-u nisu zadovoljni pa praktično traže od HNS-a da nastavi sa stranačkim kadroviranjem. Logika je bizarna, jer ispada da je Budimir kao član HSLS-a neprihvatljiv, ali bi promjenom partijske iskaznice to postao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije