Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija u Dubrovniku

Milanović na Croatia forumu: Grčka je sve više sigurnosni problem

Croatia forum
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/8
09.07.2015.
u 21:41

- Tema ovogodišnjeg skupa određena je sadašnjim političkim trenutkom u svijetu - kazala je ministrica Vesna Pusić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sudjelovali su na otvaranju vanjskopolitičke konferencije Croatia Forum pod nazivom "Nova politika razvoja – prema partnerstvu i zajedničkoj viziji" koja se održava u Dubrovniku.

- Razvojna pomoć nije samo moralno pitanje, nije samo naša moralna obaveza, ona je naš interes, interes zbog toga što se pitanje sigurnosnih ugroza koje danas vidimo na području Sredozemlja i Bliskog istoka, istoka Europe, mogu riješiti ne samo isključivo vojnim sredstvima, a počesto i ne vojnim sredstvima uopće, već isključivo razvojnom pomoći i međunarodnom suradnjom - kazala je predsjednica. Govoreći o problemu migracija upozorila je da nije samo dovoljno zbrinjavati one migrante koji su trenutno u Europi.

Dačić otkazao u zadnji trenutak

- Kvote ili postoci mogu biti vrlo kratkotrajno rješenje, ponekad i kontraproduktivno. Zato što mogu ohrabriti na daljnje migracije - smatra Grabar-Kitarović i dodaje da se treba suočiti sa uzrocima takvog stanja u koje ubraja ratne sukobe, siromaštvo, lošu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i uvjeta za dostojan ljudski život. U govoru je naglasila da kod razvojne pomoći posebnu pozornost treba posvetiti jednakosti i osnaživanju žena.

Na Croatia forum je ove godine stigao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, dok je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u zadnji trenutak otkazao svoj dolazak pa nije među 25 ministara i tri EU povjerenika koji raspravljaju o razvojnoj pomoći. Ministrica Pusić je prije početka konferencije na pitanje novinara je li Dačić otkazao posjet zbog "Oluje" kazala da "pretpostavlja da je temeljem toga onda odlučio ne doći". Podsjetimo, Dačić se u utorak požalio zbog pozivanja stranih vojski na vojni mimohod koji će Hrvatska održati povodom 20. godišnjice vojne akcije u kojoj je oslobodila dio teritorija. - Sudjelovanje njihovih vojski u mimohodu imat će vrlo jasnu negativnu poruku prema Srbiji. Mi ćemo to smatrati antisrpskim stavom - izjavio je Dačić prije dva dana.

"Grčka je sve više sigurnosni problem"

- Iza svih prigovora da Komisija ne treba određivati kvote koliko će tko primiti imigranata kao da se radi o krumpirima a ne o ljudima, skriva se strah od nepoznatog i drukčijeg - kazao je u govoru premijer Zoran Milanović te dodao kako je hrvatska javnost šutnjom, koja znači odobravanje, reagirala kada je objavljeno da naša zemlja treba primiti tisuću prognanika.

- Grčka je sve više sigurnosni problem. BDP im se smanjio za četvrtinu, ako izađe i usvoji nacionalnu valutu još će padati, a kao jedna od važnijih članica na rubu su regije NATO-a - upozorio je Milanović te dodao da u Grčkoj žive ljudi "koji imaju očekivanja, a svi su neredi nastali zbog iznevjerenih očekivanja", piše Dubrovački vjesnik.

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

- Tema ovogodišnjeg skupa određena je sadašnjim političkim trenutkom u svijetu i iskustvima Hrvatske kao primateljice, a potom donatora razvojne pomoći - kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je istaknuo neraskidivu povezanost sigurnosti i razvoja u europskome susjedstvu, u čemu ulogu ima i vojno-političko savezništvo NATO-a.

>>Grabar-Kitarović zabrinuta zbog eurofobije i euroskepticizma

>>Kotormanović: I dalje ćemo unapređivati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, mornarice i vojske

Komentara 27

Avatar mirica19
mirica19
22:09 09.07.2015.

Eto premjer nema poblema u svojoj državi pa komentira tuđu...

Avatar mili99
mili99
22:27 09.07.2015.

Toki priča o Grckoj dok mladi sve vise napuštaju Hrvatsku...Toliko o nasem premijeru..

Avatar mili99
mili99
22:30 09.07.2015.

Da li je premijer u Dubrovnik dosao helikopterom i da lise mozda vraca preko Rijeke da posjeti ljubavnicu na racun poreznih obveznika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije