Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.01.2014. u 12:00

Račun za stabilizaciju javnih financija platit će građani ili njihovi potomci

Pune dvije godine premijer Zoran Milanović vodio je politiku održavanja statusa quo u bilo kojem segmentu funkcioniranja države, osim onog ideološkog. No, ta politika nečinjenja kolabirala je i premijer će u drugu polovicu svog mandata ući opterećen teškim izborom koji se pred njega stavlja. Da bi ispunio ciljeve stabilizacije javnih financija koje od njega ultimativno zahtijeva Europska unija, pred Milanovićem je jednostavan, ali iznimno neugodan izbor. Među malo mogućnosti za krpanje prevelike rupe u državnom budžetu iskristalizirale su se dvije – privremena nacionalizacija mirovinskih uplata građana ili uvođenje poreza na njihovu štednju.

Koji će Milanović odabrati još uvijek je neizvjesno, no evidentno je da se iza široj javnosti nerazumljivih analiza kojih su posljednjih dana puni domaći mediji krije sasvim elementarna dvojba. Većim oporezivanjem štednje trošak sanacije državnih financija bit će prebačen na produktivni i efikasni dio nacionalnog korpusa – dakle na onaj dio stanovnika koji zarađuje dovoljno da bi štedio ili ima imovinu koja mu to omogućava. Posezanjem u mirovinski sustav, pak, taj trošak ravnomjernije je raspoređen na sve građane Hrvatske, ali ne na današnje, već na one koji će se tek roditi, a u dalekoj budućnosti će svojim radom morati financirati nastali manjak u mirovinama današnjih zaposlenih. Pojednostavnjeno rečeno, ceh za sve neodgovornosti tijekom prva dva desetljeća hrvatske neovisnosti došao je na naplatu, a Milanović mora odlučiti tko će ga platiti – građani Hrvatske ili njihovi potomci. Ima li premijer snage za donošenje takve odluke?

>> Ukine li se II. stup, a svi zaposleni nastave uplaćivati 5%, bit će to novi porez na plaću

Komentara 5

Avatar VažemMažemGlasamzaADZ
VažemMažemGlasamzaADZ
12:31 28.01.2014.

Račun za stabilizaciju javnih financija platit će građani ili njihovi potomci --------------- A zašto račun stabilizacije ne bi platili naši građani koji danas imaju stotine miliona kuna na računima u našim bankama a da u takvim iznosima te osobe nisunisu uvedene u poreznoj upravi za plačen porez u takvom iznosu ušteđevine. Pa kome stric iz amerike nije ostavio nasljedstvo, za takvog se zna da je novce zaradio a porez platio nije.

Avatar EU  afrodita
EU afrodita
14:59 28.01.2014.

Jedina odluka koju Milanović treba dati je...... ostavka.

LI
list68
20:36 28.01.2014.

Taj bahati nesposobnjaković, ni u "krevetu", ne može donijeti odluku, bez "mentora", ili političkog komesara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije