Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opatija

Milanović: Mi i HDZ smo nebo i podzemlje

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/6
14.04.2014.
u 15:06

Premijer je nazočio dvjema značajnim obljetnicama, svečanom obilježavanju 21 godine postojanja Primorsko-goranske županije i 170 godina opatijskog turizma

– Nisam meteorolog, nego predsjednik Vlade, a The Economist su moje omiljene novine, međutim svi znaju pogriješiti. The Economist je prije 12 godina prognozirao propast Njemačke u industrijskom smislu pa su pogriješili. Pogriješit će i u slučaju Hrvatske. To su neki statistički podaci, griješe čak i najbolje novine na svijetu – komentirao je danas u Opatiji premijer Zoran Milanović ocjene da je hrvatska ekonomija među deset najgorih u svijetu.

Ondje je nazočio dvjema značajnim obljetnicama, svečanom obilježavanju 21 godine postojanja Primorsko-goranske županije i 170 godina opatijskog turizma. Na pitanje o najavi povećavanja trošarina na gorivo i nameta na telekomunikacije kao novom udaru na građane premijer je kazao kako će procedura prekomjernog deficita trajati godinama.

– Pozivam one koji se nazivaju stručnjacima da malo gledaju kako su to od 2009. radile druge europske države, da vide kakva je to bila dinamika. Tu će biti jako puno razgovora, prilagodbi. Onaj koji iz prve pristane na sve, griješi. Neki će morati pridonositi više, ali dugoročno je za Hrvatsku jedino rješenje smanjenje rashoda. Moramo malo proširiti prihodnu i poreznu bazu, uzeti od onih koji imaju puno, a u ovom slučaju, kada je riječ o teleoperaterima, oni imaju jako puno i dalje će imati jako puno, jer neće se uzeti na način da ih se obeshrabri i destimulira. Jedino srednjoročno rješenje je smanjenje rashoda, smanjenje potrošnje, novca kojega mi realno nemamo. Moramo se i dalje zaduživati. Deficit od tri posto koji ćemo u nekoliko godina ostvariti, uvjeren sam da hoćemo, i dalje je deficit od tri posto, to je tri posto duga. Ako nemate gospodarski rast i tri posto duga je puno – kazao je Milanović dodavši kako će oni koji na toj temi "žele sitno žicarski profitirati na dnevnoj razini" to uvijek raditi.

Potvrdio da će se o ovoj temi razgovarati u četvrtak na sjednici Vlade. Na pitanje o pregovorima oko MOL-a tek je dodao da pregovori traju, a vodi ih ministar gospodarstva. Komentirao je i predizbornu kampanju za Europski parlament. – Ljudi moraju shvatiti da se desnica zalaže za daljnja rezanja, za politiku radikalne štednje, to je program HDZ- a i Europske pučke stranke, što nije u interesu hrvatskih građana. Mi se zalažemo za pristup koji je racionalan, štedljiv, ali koji neće ubiti svaku šansu za rast, jer Hrvatska nije Njemačka, niti Austrija. Ono što oni mogu odrezati, mi ne možemo. To će trajati malo dulje jer smo naslijedili totalni nered, velike dugove.

U nekim smo stvarima, priznajem, možda trebali prije krenuti. Ali kritike koje dolaze su nepoštene – zaključio je. O odnosima unutar SDP-a Milanović je rekao kako stranci u kojoj se nema različitih mišljenja, u kojoj se ne razgovara i sučeljava prijeti raspad.

– To su autokratske stranke u kojima svi slijepo slijede vođe, nema nikakvih prigovora, a kada se vođa popikne, onda ga iscipelare. SDP nije takva stranka, može je voditi i netko drugi. Razgovaramo, katkad se i posvađamo, ali radimo u interesu države. Uvijek možemo pogriješiti, ali, sistemski gledano, mi i HDZ smo nebo i podzemlje – zaključio je Milanović.

>> Hrvatska ekonomija je među 10 najgorih na svijetu!

Komentara 166

Avatar R2D2
R2D2
15:22 14.04.2014.

Slučajni predsjednik Vlade pokušava biti duhovit..... On je samo slučajna osoba na krivom mjestu u krivo vrijeme.

GI
gismund
15:25 14.04.2014.

koja bezvezna izjava, ovo prepucavanje je na razini dječjeg vrtića!

SC
santa claus
15:19 14.04.2014.

Kažem ja da treba maknuti buniku sa Markova trga, al me ne slušajeju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije