Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjena ministara

Milanović, Kosor i Sanader smjenjivali uz supotpis šefa Sabora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.04.2017.
u 19:44

Troje bivših premijera pri smjeni ministara pozivalo se na čl. 110 st. 5. Ustava koji propisuje kako se donosi rješenje o imenovanju.

 Andrej Plenković tvrdi da trojica Mostovih ministara više nisu ministri nakon njegove odluke o razrješenju, dok Božo Petrov tvrdi da je potreban njegov supotpis. Ni stručnjaci nisu suglasni.

Problem je što Ustav i Zakon o Vladi ne rješavaju pitanje smjene člana Vlade koji izgubi povjerenje šefa Vlade. Nije propisano da premijer može samostalno smijeniti člana Vlade, već samo da može zahtijevati glasovanje o povjerenju Vladi, ali ne i za pojedinog njezina člana. Stoga je stvar tumačenja prestaje li ministrima funkcija rješenjem premijera, ili tek ako im i većina u Saboru iskaže nepovjerenje, i/ili kad odluku o razrješenju supotpiše predsjednik Sabora.

Milanović, Kosor, Sanader

Kad je 2014. smijenio Slavka Linića, Zoran Milanović podnio je izvješće šefu Sabora o tomu da je “na temelju članka 110. stavka 5. Ustava, uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora” donio rješenje o razrješenju “koje je stupilo na snagu danom donošenja”. Tako je smijenio i ministre Rajka Ostojića i Željka Jovanovića.

Ministricu Mirelu Holy smijenio je bez supotpisa te izvijestio Sabor, ali zato što je tako propisano kad član Vlade podnosi ostavku. I Jadranka Kosor, našli smo odluke u Narodnim novinama, smijenila je četiri ministra uz supotpis šefa Sabora. I Ivo Sanader je 2006. smijenio ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt “uz supotpis predsjednika Sabora”.

1/5

Tadašnji šef Sabora Vladimir Šeks njezino je izvješće o tom razrješenju proslijedio zastupnicima. I petina saborskih zastupnika može inzistirati na izglasavanju nepovjerenja članu Vlade pa je tada, slažu se stručnjaci, potpis šefa Sabora deklaratorne prirode. Osim toga, treba uzeti u obzir i mogućnost da saborska većina izabere novog predsjednika Sabora.

U svakom slučaju, Sabor mora izglasati povjerenje novim članovima Vlade.  

1.  Je li član Vlade smijenjen čim premijer donese rješenje o smjeni?

2.  Treba li odluku o smjeni ministra potvrditi Sabor i/ili šef Sabora?

3.  Povjerenje ministru može tražiti i petina Sabora pa je supotpis šefa Sabora rutina

  

Komentara 1

LI
livoguza2
18:52 29.04.2017.

Bože, koliko bi trebao biti obiman Ustav i zakoni kako bi se Mostovcima objasnila svaka mogućnost koju oni mogu izmisliti!? Razumnu čovjeku je jasno da Premijer u Saboru traži povjerenje za ministre u koje on ima povjerenje. Isto je tako svakomu razumnu jasno da Sabor nije u mogućnosti, a njegov predsjednik pogotovo, dati povjerenje bilo kojemu ministru u kojega premijer nema povjerenje ili ga je u međuvremenu izgubio. Baš me zanima kvocijent bilo kojega predsjednika Sabora koji ne bi supotpisao odluku premijera. Ako Božo Petrov ili bilo tko drugi misli da Plenković nema povjerenje saborske većine, tko mu smeta prikupiti 76 potpisa i izglasati nepovjerenje Plenkoviću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije