Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Milanović je nacionalno osviješten premijer, šteta što to nije i Vesna Pusić

Milanović Pusić Dačić
Grgo Jelavić/Pixsell
29.11.2014. u 12:00

Milanovićev bojkot sastanka Inicijative 16 plus 1 neće imati nikakve negativne posljedice jer će u Beograd ministar Hajdaš Dončić

Premijer Zoran Milanović donio je jako dobru odluku da ne ode u Beograd na sastanak šefova vlada srednje i jugoistočne Europe koji se održava 16. prosinca. Nema se što sastajati sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem sve dok ovaj na adekvatan način ne reagira na ratnohuškačke ispade ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Sve dok službeni Beograd tolerira Šešeljeva divljanja i držanje mitinga u stilu onih istih koji su uoči i tijekom rata raspirivali nacionalnu mržnju i provocirali zločine nad Hrvatima, hrvatskom premijeru tamo nije mjesto!

Osim toga, Milanovićeva najava da neće otići na sastanak Inicijative 16 plus 1 napokon je jasna i nedvosmislena poruka o tome kakav stav ima hrvatska Vlada prema puštanju Vojislava Šešelja iz pritvora Haaškog suda, kao i prema blagonaklonosti srpske službene politike prema Šešelju. Sve do ovog Milanovićeva čina, Vlada nije reagirala na pravi način. Prije svega zaslugom ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić koja je, usput budi rečeno, ni kriva ni dužna, još i potpredsjednica Vlade. Pusić, koja i inače vodi Ministarstvo vanjskih poslova na takav način da Hrvatska i nema vanjsku politiku, na puštanje Šešelja iz pritvora postavila se, najblaže rečeno, sramotno. Ne samo da je Srbiji izrazila sućut što im se Šešelj vratio kući nego je još opalila po Orsatu Miljeniću koji se jedini od ministara u Vladi zalaže da Srbija na putu u Europsku uniju ispuni sve one uvjete koje je morala i Hrvatska – dakle da se suoči s vlastitom nacionalističkom prošlosti i sama sudi ratnim zločincima zbog njihovih krvavih pohoda po Hrvatskoj i BiH.

Od početka mandata vodi nacionalno osviještenu politiku

Sastanak Inicijative 16 plus 1 koji je organizirala Kina za Hrvatsku je važan događaj, no Milanovićev bojkot toga skupa neće imati nikakve negativne posljedice. To prije što će u Beograd otići ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, koji bi ionako odradio radne sastanke. Naravno da je uvijek dobro kada se premijer sastaje s kolegama iz susjednih država, no slučaj Šešelj je važniji, kako na polju vanjske politike tako i unutarnje. Hrvatski građani koji još uvijek nose ratne traume s pravom očekuju da njihova Vlada inzistira na osudi onih koji su im te traume priskrbili.

Milanoviću se, doduše, mora priznati da od početka svoga mandata vodi nacionalno osviještenu politiku. Odmah nakon preuzimanja državničke funkcije otišao je u službeni posjet BiH i založio se za status Hrvata u susjednoj državi. Uslijedilo je još nekoliko putovanja u BiH, a svako od njih bilo je dobro isplanirano, ali i dobro primljeno od Hrvata iz susjedne zemlje. Posebno valja istaknuti Milanovićevu trenutnu reakciju i odlazak u Mostar u trenutku kada su se nemiri proširili i na taj grad te zaprijetili izbijanjem nacionalnog sukoba između Hrvata i Bošnjaka. Premijer je, međutim, prvi ministar, a Vlada orkestar koji zvuči onako kako u njemu sviraju svi instrumenti zajedno. A činjenica je da prva violina Pusić (kao prva potpredsjednica Vlade zaslužuje epitet) svako malo gadno zacvili.

Propusti Vesne Pusić

Kada je riječ o Srbiji i odnosu te zemlje prema ratnim zločinima, te Hrvatima kao nacionalnoj manjini, Pusić je već nanizala propuste. Podsjetimo samo na screening koji je ljetos bio na dnevnom redu. Srbija, jednako kao što je to imala i Hrvatska, ima zasebno poglavlje o pravosuđu i ljudskim pravima i čvrsto postavljene kriterije koje mora ispuniti. Ali Pusić to ne zanima. Premda je kod njih i dalje na snazi zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine koji znači da su si uzeli pravo suditi svima iz zemalja regije u kojima su ratovali premda ne odustaju od besmislenih političkih optužnica protiv hrvatskih političara, poput one protiv Vladimira Šeksa, premda sami ne sude za zločine visokom rangu zapovjednika, Pusić na to nije imala primjedbe.

Ponaša se kao da je ministrica vanjskih poslova u nekoj drugoj, a ne u Vladi Republike Hrvatske.

>>Premijer Milanović zbog Šešelja otkazao posjet Beogradu

>>Srpski mediji o Milanovićevu nedolasku u Beograd

>>'Vrijeme povišenih tenzija nije dobro za razgovore'

Komentara 29

CR
crvenipopivan
14:13 30.11.2014.

Drugarice Ivanka, naša si partija ti je dala komandu veličaj partiju ali nemoj pretjerivati molim te drugarice. Provalit će nas Ivanka manje budi pristrana,zar ne vidiš kako su provalilinašega Milana, Milan otkrio da je naš kandidat izjavom da se on nije kandidiao Josipović bi dobio u prvom krugu. Drugarice moja manje budi pristrana jer Hrvati i nisu baš tako nepismen narod kao što mi to drugovi mislimo, portparolko naše partije osjećaje malo isključi.

BA
bakulušić
13:28 29.11.2014.

Pa, Šešelj je objasnio zašto Vesna Pusić ne može biti nacionalno osvještena a zašto Ivo Josipović kapu partizanku gura u antifašizam. A Milanović-glumi.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
12:07 29.11.2014.

Podsjećam da se Milanović nije oglasio punih 10 dana dok se nije pokrenula akcija od strane gospodina Plenkovića.Milanović je mudro šutio i čekao razvoj situacije da se ne zamjeri četnicima.da je kojim slučajem koji Hrvat nešto slično izjavio Milanović bii sazvao konferenciju za tisak isti dan(sjetimo se bogoslova sa Krke ).Mene zanima zašto Pupovac šuti poput Vučića i vojvode Nikolića na huškački govor Šešelja .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije