Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatni ključ

Milanović izvoznicima: Nažalost, ne možemo vratiti sat unatrag

Zoran Milanović
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/4
03.06.2014.
u 15:11

- Prvo pitanje koje ću postaviti diplomatima još u zračnoj luci kad sleti u zemlju je što je napravio za izvoz - kazao je Milanović.

Premijer Zoran Milanović je u govoru na 9. konvenciji izvoznika u Zagrebu kazao je da su izvoznici "pravo mjerilo naše uspješnosti".

- Izvoznici se bore tamo gdje je najteže, u inozemstvu, i gdje se proizvodi prodaju isključivo zbog njihove kvalitete - rekao je Milanović i naveo kako u Hrvatskoj izvozi samo 13 posto poduzeća, ali da ona zapošljavaju čak polovinu zaposlenih u svim poduzećima, ostvaruju dvije trećine ukupnih prihoda od prodaje i ulažu polovinu sredstava u razvoj.

Pitanje diplomatima: Što je napravio za izvoz?

Poručio je da će njegova Vlada sve raspoložive resurse staviti u funkciju uspjeha izvoznika te da početkom svibnja usvojili Akcijski plan podrške izvozu.

- S Vama ćemo biti od trenutka kada malom poduzetniku u nerazvijenom dijelu Hrvatske padne na pamet svoj proizvod izvoziti, do onog trenutka kad treba obraniti njegovu već osiguranu poziciju na stranom tržištu. Bit ćemo vam stalna podrška, cijelim putem - obećao je premijer te kazao da je zajedno s predsjednikom Josipovićem poručio hrvatskim diplomatima da im je glavna zadaća pomoć hrvatskom gospodarstvu.

- Prvo pitanje koje ću im postaviti još u zračnoj luci kad sleti u zemlju je što je napravio za izvoz - kazao je Milanović kojemu nadu daje činjenica da Hrvatska u prvom kvartalu bilježi "rast izvora od gotovo 8 posto".

"Ne možemo vratiti sat unatrag"

- Osobno ću se pobrinuti da posvećenost hrvatske Vlade izvozu, kako u zemlji, tako i u inozemstvu, bude maksimalna, kao i da Akcijski plan do našeg sljedećeg susreta poluči konkretne rezultate kojima ćemo svi zajedno biti zadovoljni - rekao je premijer koji se u govoru prisjetio i proteklih 20 godina u kojima je izvoz roba bio približno dvostruko veći od izvoza.

- Zadnjih pet godina rast hrvatskog izvoza među najnižima je u Europskoj uniji, a tehnološki zaostaje čak i u odnosu na razdoblje osamdesetih. Nažalost, ne možemo vratiti sat unatrag, niti ispraviti greške počinjene tijekom niza godina, pa i desetljeća - kazao je Milanović.

Najbolji veliki izvoznik Pliva

Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2013. godini dobila je Pliva, srednji izvoznik je Telegra, a mali izvoznik Šestan-Blisch, dok je najinovativniji izvoznik prošle godine bila tvrtka Same Deutz-Fahr Žetelice.

Popis svih dobitnika nagrada Zlatni ključ pogledajte u dokumentu ispod teksta.

Komentara 8

SV
sveznamdrugi
15:57 03.06.2014.

Da kad bi se sat mogao vratiti unatrag, tebe nebi bilo na ovom mjestu

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
15:35 03.06.2014.

A ja već mislio da će Zoka izmjeniti zakone fizike o protoku vremena.

XA
xaron
19:08 03.06.2014.

...nemozemo vratiti sat unazad...Ali možemo tebe vratiti u opoziciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije