Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović izvoznicima: Nažalost, ne možemo vratiti sat unatrag

- Prvo pitanje koje ću postaviti diplomatima još u zračnoj luci kad sleti u zemlju je što je napravio za izvoz - kazao je Milanović.
03. lipnja 2014. u 15:11 8 komentara 405 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Premijer Zoran Milanović je u govoru na 9. konvenciji izvoznika u Zagrebu kazao je da su izvoznici "pravo mjerilo naše uspješnosti".

- Izvoznici se bore tamo gdje je najteže, u inozemstvu, i gdje se proizvodi prodaju isključivo zbog njihove kvalitete - rekao je Milanović i naveo kako u Hrvatskoj izvozi samo 13 posto poduzeća, ali da ona zapošljavaju čak polovinu zaposlenih u svim poduzećima, ostvaruju dvije trećine ukupnih prihoda od prodaje i ulažu polovinu sredstava u razvoj.

Pitanje diplomatima: Što je napravio za izvoz?

Poručio je da će njegova Vlada sve raspoložive resurse staviti u funkciju uspjeha izvoznika te da početkom svibnja usvojili Akcijski plan podrške izvozu.

- S Vama ćemo biti od trenutka kada malom poduzetniku u nerazvijenom dijelu Hrvatske padne na pamet svoj proizvod izvoziti, do onog trenutka kad treba obraniti njegovu već osiguranu poziciju na stranom tržištu. Bit ćemo vam stalna podrška, cijelim putem - obećao je premijer te kazao da je zajedno s predsjednikom Josipovićem poručio hrvatskim diplomatima da im je glavna zadaća pomoć hrvatskom gospodarstvu.

- Prvo pitanje koje ću im postaviti još u zračnoj luci kad sleti u zemlju je što je napravio za izvoz - kazao je Milanović kojemu nadu daje činjenica da Hrvatska u prvom kvartalu bilježi "rast izvora od gotovo 8 posto".

"Ne možemo vratiti sat unatrag"

- Osobno ću se pobrinuti da posvećenost hrvatske Vlade izvozu, kako u zemlji, tako i u inozemstvu, bude maksimalna, kao i da Akcijski plan do našeg sljedećeg susreta poluči konkretne rezultate kojima ćemo svi zajedno biti zadovoljni - rekao je premijer koji se u govoru prisjetio i proteklih 20 godina u kojima je izvoz roba bio približno dvostruko veći od izvoza.

- Zadnjih pet godina rast hrvatskog izvoza među najnižima je u Europskoj uniji, a tehnološki zaostaje čak i u odnosu na razdoblje osamdesetih. Nažalost, ne možemo vratiti sat unatrag, niti ispraviti greške počinjene tijekom niza godina, pa i desetljeća - kazao je Milanović.

Najbolji veliki izvoznik Pliva

Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2013. godini dobila je Pliva, srednji izvoznik je Telegra, a mali izvoznik Šestan-Blisch, dok je najinovativniji izvoznik prošle godine bila tvrtka Same Deutz-Fahr Žetelice.

Popis svih dobitnika nagrada Zlatni ključ pogledajte u dokumentu ispod teksta.

GOTOVO JE!
Izdržavanje kazne: Otkriveno kada se Mamić mora javiti sucu, može se i žaliti
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • sveznamdrugi:

  Da kad bi se sat mogao vratiti unatrag, tebe nebi bilo na ovom mjestu

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  A ja već mislio da će Zoka izmjeniti zakone fizike o protoku vremena.

 • xaron:

  ...nemozemo vratiti sat unazad...Ali možemo tebe vratiti u opoziciju.