Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Bili smo narodna vlada i čuvali smo socijalnu državu

Bilo je i stvari koje nismo uspjeli napraviti, u tome su nas zaustavljali oni čije je to legitimno hrvatsko pravo, kazao je Milanović
14. siječnja 2016. u 10:31 180 komentara 4500 prikaza
Milanović Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Banskim je dvorima počela posljednja sjednica Vlade Zorana Milanovića na kojoj je usvojeno izvješće o radu u protekle četiri godine te poduzetim i nepodmirenim obvezama koje ukupno ima 2259 stranica.

Zoran Milanović na početku sjednice zahvalio se svima koji su sudjelovali u radu Vlade, strankama koje su bile sa SDP-om u koaliciji te građanima koji su im dali povjerenje. 

– Zaustavili smo negativne trendove pada, velikog pada, zemlja ponovno ima gospodarski rast, pozitivne sve parametre i sve što pogledate je dobro, čak i poslovna klima u Hrvatskoj. Hrvatska danas nije ono što je bila 2011. godine, Hrvatska je danas bolje – kazao je Milanović. 

– Prva stvar koju smo napravili u svom mandatu bilo je ukidanje zakona koji je predviđao da ovrha u Hrvatskoj bude privatni biznis, to smo vratili državi i nismo dopustili da se od ljudske muke radi privatni biznis – dodao je. 

– Čuvali smo socijalnu državu i stvorili uvjete za ukidanje parafiskalnih nameta – kaže i dodaje kako očekuju da i zadnji kvartal 2015. godine pokaže visok gospodarski rast. 

– Bilo je i stvari koje nismo uspjeli napraviti, u tome su nas zaustavljali oni čije je to legitimno hrvatsko pravo. Htjeli smo rasteretiti hrvatske državne financije i osloboditi ih nepodnošljivih kreditnih obveza kao onih za autoceste, nikada ih privatizirati, ali usvojiti jedan model koji bi omogućio da Hrvatska i njezini građani u sljedećih 20 godina ne plate još četiri milijarde eura kamate tim bankama na hrvatske autoceste. Nažalost, tu su otpori bili veliki – kazao je Milanović i dodao:

– U prostoru slobodarstva, ljudskih prava, prava manjina, čovjeka i građanina, bili smo tvrdi, jer jedino tako se može. Bili smo nepokolebljivi, branili prava slabijih, bilo po broju ili socijalnom statusu. Branitelje smo također u ovoj teškoj krizi uspjeli zaštititi od bilo kakvih daljnjih rezova za razliku od prethodne vlade, bilo je teško, sve je to dio političke borbe u kojoj se katkad prelazila granica ne samo dobrog ukusa već i ljudskosti. Onaj koji se bavi politikom na takve stvari mora biti spreman – kazao je i zaključio:

– Bili smo narodna vlada! Podržao nas je veliki broj hrvatskih građana, nastavit ćemo raditi na tome da od Hrvatske napravimo zemlju na koju ćemo zaista moći biti ponosni, da to bude jedna ljepotica koju ćemo ljubomorno čuvati i na kojoj će nam svi zavidjeti – rekao je. 

>> Posljednja sjednica Vlade Zorana Milanovića

Krčki pršut
Da, domaće je!
Za proslave i posebne prilike birajte hrvatske suhomesnate delikate

A1 izdvaja za Vas

 • sasavt:

  puko kao kokica puffffff !!!!!!!

 • Burger:

  Nece se očito nikad pomiriti s porazom

 • Avatar pasaluk
  pasaluk:

  I taj je dobio 700 tisuća glasova, rađe bi dao Romima glas nego njemu