Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović Hrvatima u Gig Harboru: Nisam ni znao da postojite

Prvog dana boravka u SAD-u premijer Milanović posjetio je Gig Harbor, gdje se sastao s gradonačelnicom Jill Gurnesey te predstavnicima grada i hrvatske zajednice
29. rujna 2014. u 11:01 34 komentara 4005 prikaza
milanović
Foto: Vlada RH
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović doputovao je s izaslanstvom u Sjedinjene Američke Države, gdje će boraviti do 4. listopada 2014. Tom prilikom posjetit će pet vodećih američkih IT kompanija, a u Seattleu će se sastati s hrvatskom zajednicom.  Prvog dana boravka u SAD-u, premijer Milanović posjetio je Gig Harbor, gdje se sastao s gradonačelnicom Jill Gurnesey te predstavnicima grada i hrvatske zajednice.

 – Prvo, nisam znao da postojite, a drugo, jedino što sam znao ovom kraju je o onom visećem mostu, kazao je, govoreći o obližnjem mostu preko tjesnaca Tacoma, poznatom po tome što se spektakularno srušio samo nekoliko mjeseci nakon puštanja u promet 1940. godine.

Na susret s premijerom Milanovićem u Parku braće Skansie, koji je trajao dva sata, došlo je više stotina predstavnika hrvatske zajednice. Izrazio je zadovoljstvo susretom te zahvalio na dobrodošlici koju mu je priredila hrvatska zajednica. Istaknuo je da su hrvatski iseljenici ljudi koji su se usudili napustiti svoje domove i nepovoljne životne uvjete i uputili se morem, u različitim smjerovima, u daleke krajeve. Također, rekao je, naši su iseljenici „prokrčili“ put ostalima da dođu ovdje, smjeste se i podijele znanje i iskustvo koje su ponijeli sa sobom od kuće.

Život uz more, od mora i s morem povijesno je bio zajednički nazivnik naše male nacije. I koliko god smo mali kao nacija brojem, naša je nacija najsvestranija u Europi. Naši su iseljenici odabrali tražiti vlastitu sreću kao jedno od svojih temeljnih ljudskih prava. Uspjeli ste i zaslužujete svaku pohvalu i poštovanje zbog toga. Ponosan sam što vidim zajednicu koja živi jako daleko i koja je iskoristila najbolje od zajednice i političkog sustava zemlje koja to omogućuje, a to su Sjedinjene Američke Države, kazao je Milanović.

 – Nakon toliko dugo u politici, postanete ravnodušni. Ovo nisam očekivao – kazao je.

Osvrnuo se i na partnerstvo SAD-a i Hrvatske u Afganistanu te je ovom prigodom izrazio sućut i duboko poštovanje prema svim američkim žrtvama.

U povodu dolaska predsjednika Vlade Zorana Milanovića u Gig Harbor, Grad je 28. rujna proglasio Danom hrvatske baštine u Gig Harboru. Naime, tri su hrvatska doseljenika 1867. godine osnovala Gig Harbor, a tijekom sljedećih 50 godina hrvatski su doseljenici razvijali luku Gig Harbor. U tom su razdoblju Hrvati svojim znanjem i vještinama potaknuli razvoj ribarstva i brodogradnje u cijeloj regiji. U ime svih Amerikanaca hrvatskog podrijetla, koji žive i rade u regiji, donijeta je Odluka o proglašenju Dana hrvatske baštine. 

>> Milanovića u pitoresknom Gig Harboru dočekali kongresmen i tamburaši

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih