Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ U PRIRODI

Milanković: Krpelji na karlovačkom području nisu zaraženi!

zavod
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
01.07.2010.
u 15:30

Zavod za javno zdravstvo opovrgnuo je tvrdnje da je među teško oboljelima od krpeljnog meningoencefalitisa i jedan Karlovčanin.

Vijest o petero pacijenata koji se u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu liječe zbog uboda krpelja zaraženih meningoencefalitisom uznemirila je i Karlovčane. Međutim, kako nam je potvrdio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije mr. sc. Boško Milanković, oboljeli 61-godišnjak nije s tog područja.

– Zbog oborina i vlage, koje im itekako pogoduju, krpelja ove godine ima više nego prije. No, u našoj županiji ne bi trebalo biti onih koji bi mogli prenijeti meningoencefalitis, iako su mutacije moguće – upozorava ravnatelj zavoda mr. sc. Boško Milanković. Zbog šest hrvatskih pacijenata koji su u zagrebačkoj klinici u teškom stanju kome pratit će se daljnji razvoj događanja.

– Bez obzira na to što za stanovnike naše županije nema mjesta panici, dobro je pridržavati se nekih osnovnih mjera. Svi koji se duže zadržavaju u prirodi trebali bi imati duge nogavice da se spriječi ulazak krpelja. Prije spavanja osoba se mora detaljno pregledati, posebno područje prepona, pazuha i vlasišta – kaže Boško Milanković. Primijetite li krpelja, trebate ga lagano odstraniti pincetom i to najbolje 10 do 12 sati nakon što se zavukao pod kožu.

U nas se ne provodi cijepljenje jer županija ne pripada zoni zaraze krpeljnim encefalitisom.

Komentara 2

FE
Felicijen
18:06 02.07.2010.

Navodno su zaraženi krpelji samo sjeverno od Save pa bi ovaj podatak da bolesnik nije iz Karlovca mogao biti i točan.

NE
nettko
21:44 04.07.2010.

piju karlovačko light.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije