Naslovnica Vijesti Svijet

Kučan: Kaznena prijava za veleizdaju je politički uradak desnice

"Oni koji su to učinili ne razmišljaju o šteti koju tako nanose svijetlom projektu slovenskog osamostaljenja"
18. svibnja 2016. u 18:12 2 komentara 1087 prikaza
Milan Kučan
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je danas da je njegova savjest u pogledu aktivnosti u vrijeme osamostaljenja Slovenije potpuno mirna, te ne želi komentirati "uradak koji su njegovi autori nazvali kaznenom prijavom", a prema kojem je počinio kazneno djelo sabotaže i veleizdaje jer nije 1990. godine spriječio odnošenje oružja republičke teritorijalne obrane u skladišta tadašnje JNA.

Bivši slovenski premijer Janez Janša, jedan od inicijatora kaznene prijave protiv Kučana, izjavio je u utorak da se agresija JNA na Sloveniju 1991. godine mogla spriječiti ili proći s manje žrtava da je Kučan kao predsjednik tadašnjeg republičkog predsjedništva spriječio oduzimanje oružja koje je pripadalo Sloveniji, te da je na vrijeme znao da će se to dogoditi, ali nije djelovao.

Kučan je danas na konferenciji za novinare kazao da potez malobrojne veteranske udruge pod utjecajem Janše shvaća kao  sredstvo za postizanje političkih i stranačkih interesa.

"Oni koji su to učinili ne razmišljaju o šteti koju tako nanose svijetlom projektu slovenskog osamostaljenja nego unose podjele u društvu i među onima koji su se borili za taj cilj", kazao je Kučan.

Kučan je kazao da ga nije razočarao samo general Ivan Hočevar koji je 1990. godine ostao na strani Beograda i slovensko vodstvo nije obavijestio o tome da se sprema oduzimanje oružja teritorijalne obrane nego i Janez Janša, ministar obrane u prvoj slovenskoj demokratski izabranoj vladi, koji je odluku predsjedništva nakon početka ratnih operacija na području cijele bivše zajedničke države iskoristio za "trgovinu oružjem".

Kučan je rekao da sada vidi kako je tada postupio naivno jer je vjerovao da Janša neće zlorabiti odluku njegova predsjedništva da se Hrvatskoj i BiH pomogne oružjem koje je Slovenija imala, a nakon odlaska JNA iz Slovenije joj više nije bilo potrebno, nego je to iskoristio za trgovinu oružjem.

Janez Janša Sarkastična twitter poruka Janša seksističkom porukom skandalizirao novinarsku zajednicu Milan Kučan JNA se osjećala ugroženo Kučan o razgovorima s vrhom JNA uoči raspada Jugoslavije

U analizi vremena kad su se događale stvari oko raspada nekadašnje države treba imati u vidu tadašnje prilike, kazao je Kučan, dodavši da je njegova savjest mirna, da je djelovao za interese Slovenije i djelovao u interesu politike mira koja je mogla biti ugrožena "prenaglim odlukama" i donijeti velike žrtve.

Jedna od kritika Janše i nekih veteranskih organizacija na račun Kučana tiče se njegova potpisivanja "deklaracije za mir", nekoliko mjeseci prije proglašenja slovenske nezavisnosti i intervencije JNA. Prema Kučanovim riječima, radikalna desna politička opcija iz političkih razloga stalno želi reinterpretirati događaje od prije 25 i više godina, te time za sebe dobiti što više zasluga, a time izaziva sporove  društvu i među braniteljima, te onima koji su za samostalnost Slovenije zaslužni.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?