Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dječja pravobraniteljica

Mila Jelavić: Politika važnija od djeteta

obz-osoba-txt.jpg
import
03.11.2006.
u 12:48

Tko je Mila Jelavić? Vjerujemo da bi na to pitanje donedavna dvije trećine građana Hrvatske sleglo ramenima i nonšalantno kazalo pojma nemam. Diplomirana pravnica, 48-godišnja majka dvoje djece, na dužnosti pravobraniteljice za djecu naslijedila je sveprisutnu i u javnosti omiljenu Ljubicu Matijević-Vrsaljko koja je glasno, ne štedeći sebe ni druge, dječja prava zastupala kad god bi procijenila da ih bilo tko i na bilo koji način ugrožava, ne bojeći se pritom ući u otvorene sukobe i polemike.

Beskompromisnost i spremnost da mnogima, u konzervativnom i licemjernom društvu u kojem živimo, kaže izravno što misli, prije godinu dana, po mnogima u umjetno stvorenoj aferi, koštala ju je dužnosti koju je obnašala. Možda upravo zbog slučaja svoje prethodnice, samozatajna, Mila Jelavić mjesecima je bila nevidljiva. Djeca su se zlostavljala, silovala, ubijala (sjetimo se samo nedavnog slučaja dvostrukog čedomorstva), otimala, koristila na raznorazne načine i zloupotrebljavala, uskraćivala su im se zajamčena prava, a pravobraniteljice nije bilo nigdje.

Kad bi se novinari sjetili nešto je pitati, do nje se u pravilu nije moglo. Uvijek je negdje bila, nečim se važnim bavila... Među ostalim, prošlog ljeta i problemom isticanja slike djeteta na ambalaži praška za rublje "Ariel kids". Nakon toga "raspalila" je po Zadarskom listu koji je objavio vic u humorističnom prilogu tog lista, a čiji su neprimjeren i pedofilski sadržaj osudili i čitatelji.

Dječja pravobraniteljica istaknula je tada (sredinom rujna) da sadržaj šale "zaslužuje svaku osudu i kao takav nipošto nije smio biti objavljen". I, svakako, bila je u pravu, ali javnosti zbog tih istupa nije bila ništa zanimljivija, niti poznatija. A onda je ovog tjedna pravobraniteljici Mili Jelavić došao slučaj svih slučajeva i prilika da javnosti kaže tko je i što misli.

Usprotivila se zloupotrebljavanju djece, ovaj put "nogometaša pionira" iz Osijeka koji su nosili majice s natpisom podrške "pritvorenom predsjedniku", ali i "velikoj medijskoj prisutnosti sina pritvorenog Branimira Glavaša, čije izražavanje osjećaja u odnosu na samodestruktivnu odluku svoga oca da štrajka glađu mediji redovito prenose, iako to nije u njegovu najboljem interesu.

Sa zabrinutošću se pitamo radi li se u ovim slučajevima o djetetovu vlastitom mišljenju i pravu na slobodno izražavanje svojih stavova te koliko je zaštićena djetetova privatnost u slučajevima kad pojedinačno ili grupno sudjeluju u događanjima s političkim konotacijama i značenjem", zapitala se gospođa pravobraniteljica. Manipulacija djecom za ostvarenje ciljeva odraslih, kao i pokušaj skretanja pozornosti s osnovnog problema na dijete, s namjerom da se izazove samilost, nedopustiva je metoda za njegovo rješavanje, makar potjecala i od roditelja dodala je.

Njezina prva jasna poruka otkad je prije sedam mjeseci preuzela dužnost možda može nagovijestiti bolji i agilniji rad njezina ureda. Kažemo samo možda može jer teško je oteti se dojmu da ni reakcija dosad šutljive pravobraniteljice, da je "tata" netko drugi, ne bi bila tako glasna. Posebno kad sama priznaje "važnost politike u našem životu i njezina utjecaja na sve građane".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije