Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mila Jelavić: Nemamo se pravo odnositi prema nasilju kao nužnome zlu

18. studenoga 2008. u 11:14 7 prikaza

U povodu Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, koji se u svijetu i u nas obilježava 19. studenoga, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić poručila je kako se nemamo pravo odnositi prema nasilju kao nužnome zlu suvremenog svijeta.

- Prepoznajmo zlostavljanje, zaštitimo djecu i pripremimo ih da se znaju ponašati u ugrožavajućim situacijama, kako se ne bi osjećala bespomoćno. Nema opravdanog nasilja nad djecom - svako nasilje nad djecom može se spriječiti - navodi se u poruci Mile Jelavić u povodu obilježavanja Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece.

Čak 40 milijuna djece u svijetu pati zbog zlostavljanja i zanemarivanja, upozoravaju svjetske studije o nasilju nad djecom. Mnogi oblici zlostavljanja ostaju neprepoznati, jer se djeca ne usude zatražiti pomoć ili zato što odrasli ignoriraju opasnosti kojima su izložena.

U Hrvatskoj se svake godine policiji prijavljuje više od 4000 slučajeva nasilja nad djecom i obitelji, ali mnoga takva djela ostaju neotkrivena. Djeca postaju žrtvama zlostavljanja u obitelji, u odgojno-obrazovnim ustanovama, na ulici pa i na dječjim igralištima, zlostavljači im prijete i putem interneta i mobitela.

Djeci, međutim, nije potrebno sažaljenje, već djelotvorna zaštita i prevencija zlostavljanja, kao i život uz nenasilne odrasle i pozitivne odgojne primjere, navodi se u poruci. Zato je iznimno važno osnažiti ih, naučiti ih da se zauzmu za sebe i svoje prijatelje, da ne šute o zlostavljanju, da se nikad ne osjećaju krivom i bespomoćnom zato što su žrtve, već da potraže pomoć i zahtijevaju da zlostavljanje prestane.

- Pobrinimo se da dijete zna i razumije da ćemo mu pomoći u kakvoj god se situaciji zateklo, čak i kad misli da je učinilo nešto loše. Potražimo i sami pomoć i savjet, ako ne znamo kako riješiti problem, poduprimo osnivanje savjetovališta i preventivne programe u svojoj sredini - navodi se u poruci i zaključuje kako se pravodobnim reagiranjem može spriječiti buduća eskalacija nasilja.

Ured pravobraniteljice pozvao je i sve odgojno-obrazovne ustanove, sve udruge i pojedince koji se bave djecom i zaštitom dječjih prava da, u tjednu kad se obilježava i Dan Konvencije o pravima djeteta, posvete pozornost unapređivanju zaštite djece od svakog zlostavljanja.

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, 19. studenoga, obilježava se u svijetu i u nas. Riječ je o akciji WWSF-a (Women's World Summit Foundation), koju podupire UN, a ostvaruje se u 135 zemalja svijeta. Ured pravobraniteljice za djecu prošle se godine pridružio toj akciji te u konkurenciji 932 organizacije osvojio prvu nagradu za inovativni pristup prevenciji zlostavljanja djece.

(Hina)

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak