Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Mikroelektrode premazane lijekovima spašavaju živote

Premaz na elektrodi sadržava različite lijekove i neurotransmitere poput dopamina i gama-aminomaslačne kiseline.
10. lipnja 2011. u 14:08 1 komentara 2 prikaza
mozak
Foto: Arhiva VL

Niz mikroelektroda ugrađenih u mozak u današnjoj se medicini već rabi za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata, a katkad čak i za poticanje moždane aktivnosti u slučaju poremećaja rada mozga. Znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburghu dosjetili su se nove metode kojom bi te elektrode napunili lijekovima. Tada bi one mogle pacijentu dati određen lijek čim uoče neki problem. Ekipa sa sveučilišta trenutačno razvija novu vrstu elektroda presvučenih provodljivim polimerima koje mogu istodobno motriti stanje pacijenta i prema potrebi davati lijekove.

Premaz na elektrodi sadržava različite lijekove i neurotransmitere poput dopamina i gama-aminomaslačne kiseline. Ova novost mogla bi mnogim pacijentima promijeniti, pa čak i spasiti život, posebno onima koji pate od epilepsije. U uvjetima različitih električnih podražaja u mozgu polimeri se različito svijaju i na taj način ciljano ispuštaju svoj sadržaj. Uparivanjem određenih električnih signala povezanih s napadajima s lijekovima koji mogu inhibirati takvu aktivnost skup mikroelektroda može uočiti napadaj i odmah dostaviti tretman lijekovima u mozak.

Zasad je problem to što je elektrodu premazanu polimerima nemoguće ponovno napuniti lijekovima, već ju je potrebno u potpunosti zamijeniti. To je procedura koju pacijenti ne žele često prolaziti i koju bi sigurno izbjegavali. Zbog toga se razmišlja o proizvodnji spremnika za lijekove koji bi se smjestili na elektrode, vjerojatno u obliku ugljikovih nanocjevčica.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • marija malika:

    Je je! Sve se svodi na mikročipiranje! Žele zavladati i kontrolirati misli i postupke ljudi, a ne da žele izliječiti.