Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Mike Vucelić, menadžer tima Apolla 11, preminuo u 82. godini

Vucelić je rođen u Garešnici, a diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Zagrebu
08. rujna 2012. u 17:17 12 komentara 173 prikaza
mike vucelić
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Milojko Mike Vucelić, projektni menadžer NASA-ine svemirske misije Apollo 11, preminuo je danas u SAD-u u 82-godini života, izvijestila je njegova obitelj.

Vucelić je rođen 1930. godine u hrvatskom mjestu Garešnica, a diplomirao je 1954. godine na Strojarskom fakultetu u Zagrebu. Jedno je vrijeme radio za Mercedes-Benz u Njemačkoj, a 1956. godine na poziv rođaka preselio se u SAD "s 50 dolara u džepu".

 >> Umro Neil Armstrong, prvi čovjek koji je hodao Mjesecom

Ondje se zaposlio prvo u Cessni, a 1962. u tvrtki North American Aviation, koja je surađivala s NASA-om. Kao njihov zaposlenik od samog je početka sudjelovao na programu Apollo, a najzapamćenija je misija, naravno, Apollo 11, u sklopu koje je čovjek prvi put stupio na Mjesec. Taj čovjek - Neil Armstrong - također je nedavno preminuo, a Vucelić je o njemu imao samo riječi hvale.

- Armstrong je bio vrlo snažna osoba, dobar pilot, izvrstan inženjer i vrlo skroman čovek. Sreo sam ga zadnji put 2008. u San Diegu na proslavi 40. godišnjice misije "Apolo 8". Kad su mu rekli da je astronaut, pobunio se i rekao: "Ne, ja sam inženjer". Za razliku od Neila, koji je skroman čovek, Buzz Aldrin je uživao u slavi poput filmskog glumca. Imao je zato velike psihičke probleme sa alkoholizmom - ispričao je jednom prigodom Vucelić, kojeg je za njegov rad Medaljom slobode odlikovao američki predsjednik Lyndon Johnson.

Što je to u programu Apollo radio naš Mike? Pogledajte ovaj nastavak dokumentarne serije “Moon Machines” Discovery Channela u koje je on jedan od sugovornika u temi od zapovjednom članku svemirskog broda Apollo...

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Djelatnik sa Pantovcaka, Budimir Loncar preminuti ce u 87 g a jos nije u mirovini !!

  • MadDog White:

    Mike Vucelić je član Hrvatskog plemićkog zbora s dokazanim plemenitim rodoslovljem. I bio je na to ponosan.

  • bandido:

    Milojko? Dobro da si prezivio moj Milojko. Onu prvu,neovisnu... Asad si hrvatski? ko i Nikola Tesla?