Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINODA
Povratak na članak

Crkva smišlja kako Evanđelje navijestiti intelektualcima

Održava se 2. sinoda Zagrebačke nadbiskupije – raspravlja se o konkretnim problemima s kojima se suočava crkva i rješenjima

Komentari 10

NI
Nini istrijan
14:37 11.12.2016.

Crkva se u sadasnjem vremenu bori za opstanak i mora pronaci nove metode za svoj opstanak.Njen polozaj danas nije kao onaj u srednjem vijeku kada su bili faktor sile i mogli brutalnim metodama da "pridobiju" vjernike. Sjetimo se samo kakoo je prosao jedan genije kao Galileo Galilei koji je osudjen na dozivotni kucni pritvor jer su ga natjerali da se odrekne heliocentricne teze ili Giordana Bruna koji je gore prosao jer se nije odrekao svoje tvrdnje da je Zemlja okrugla.Njega su stavili naravno na lomacu a da bi pokazali "humanost" stavili su mu vrecicu baruta oko vrata da mu skrate muke. Koliko znam nisam cuo da su ti stvarni mucenici proglaseni Blazenima ili svecima.Crkva je bila i ostala pateticna tvorevina !!

VL
SO
sokreta
07:24 11.12.2016.

oprostit cete vi meni na izrazu, ali sve sta crkveni vjerodostojnici imaju za reci...meni je to uvreda. odbijam zivjeti po necijem diktatu, posebno po diktatu crkve. vjera i crkva nisu jedan te isti pojam.

VL
Avatar MarkoNBB
MarkoNBB
22:20 12.12.2016.

Smješni ste. To se nikada neće dogoditi. Riječi intelekutalac i vjernik u 21. stoljeću ne idu skupa ni pod razno.

VL
PR
pritiskovic
17:44 10.12.2016.

"Članica sinode vjeroučiteljica Martina Tolić naglasila je kako se založila da školski vjeronauk djeci nudi informacije o vjeri".... Dogmu i praznovjerje nudi a ne "informacije"!

VL
BA
bakulušić
10:27 11.12.2016.

Biskup Goršić kaže da se govorilo i o tome kako naviještati Evanđelje suvremenim intelektualcima a to je ipak nešto drugo od onoga što čitatelju sugerira naslov članka. Biskup vjerojatno ne misli na sve intelektualce nego samo na one koji nisu rasli u vjeri i koji se s vjerom nisu susretali. Naravno da Crkva traži put i način kako pristupiti onima koji su u "vremenu traženja". Intelektualci koji su rasli i živjeli u vjeri mogu doći u "krizu vjere" i briga o njima je drugačije naravi. Treba ih očuvati od grijeha oholosti i ukazati im da oni u svojim školama nisu pokupili pamet svega svijeta i da o Bogu i vjeri znaju manje nego pokojna baba koja nije išla u školu. A što se tiče medija, mogućnosti utjecaja Crkve su vrlo male, skoro nikakve. Crkva samo može i treba vjernike upozoriti da budu oprezni.

VL
BA
bakulušić
18:19 10.12.2016.

U životu čovjeka postoji vrijeme "krize vjere" ali isto tako postoji i "vrijeme traženja". To su dva vrlo važna momenta koje Crkva mora imati u vidu a Sinoda bi trebala pronaći odgovore kako se postaviti. Župno uredi imaju radno vrijeme kao općinske kancelarije samo znatno kraće. Izvan tog vremena teško je doći do župnika. A ne postoji "hitna služba". Možda jedino kod franjevaca na Kaptolu gdje su vrata uvijek otvorena no, mnogi to ne znaju. Za to vrijeme Zagrebom kruže emisari i "misionari" mnogih sekti i sumnjivih udruga koje pridobivaju ljude, osobito mlade, za ideje koje nemaju veze sa vjerom i Bogom. Nadam se da će učesnici Sinode razmatrati ovu problematiku i pronaći najbolji odgovor. I. uz to, potaknuti sve nas koji pokušavamo živjeti vjeru, i u vjeri, da budemo ustrajni i da nas po našoj vjeri prepoznaju.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.