Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar branitelja

Mijo Crnoja podnosi ostavku, novi ministar stiže iz Tigrova?

27.01.2016., Zagreb - U Saboru je odrzana prva sjednica Odbora za veterane u osmom sazivu. Mijo Crnoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.01.2016.
u 08:01

Premda je na poneku optužbu i ponudio dokaze koji demantiraju mnogobrojne afere, čini se da je pritisak medija, oporbe, ali i koalicijskih partnera ipak prejak

Hoće li afere koje posljednjih dana tresu hrvatsku javnost Miju Crnoju stajati funkcije ministra branitelja, pitanje je koje je lebdjelo medijskim prostorom cijeli jučerašnji dan. Premda je do Večernjeg lista stigla informacija da je ostavka Mije Crnoje pitanje trenutka, tijekom dana takva je odluka odgođena, no visi u zraku. I dalje ga podržava jedna snažna struja u HDZ-u, a znakovito je da je Milijan Brkić novinarima rekao da Crnoja ostaje i prije sastanka premijera, Petrova i Karamarka o ministrovoj sudbini. Ovakvom raspletu mučne situacije prema kojem Crnoja neće dočekati ni prvu sjednicu Vlade prethodila je bura u javnosti koju su podigli sporni detalji iz njegove biografije.

Fizički obračun s vozačima

Bio je pritvoren u Remetincu zbog fizičkog obračuna s dvojicom vozača autobusa, prijavljen je na adresi na kojoj ne stanuje i pritom nije plaćao prirez, u sporu je sa susjedom, samohranom majkom djeteta s poteškoćama u razvoju i pritom je, navodno, dovodio svjedoke koji su davali lažne iskaze.

Sablažnjen aferom oglasio se i HHO.

– Iz Crnojinih javnih istupa vidljivo je da je riječ o osobi koja ne samo da ugrožava, nego i negira temeljna ljudska prava, principe pravne države i vladavinu prava – izjavio je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. – Već same Crnojine najave ovih morbidnih ideja i prije nego što je imenovan ministrom trebale su biti dovoljne vladajućoj većini da ne potvrdi njegovo imenovanje – poručili su iz HHO-a dodajući kako su izjave ministra, koje su otišle u svijet, “nanijele neprocjenjivu štetu ne samo novoj vladi, nego i slici Hrvatske u svijetu”.

Premda je na poneku optužbu i ponudio dokaze koji demantiraju afere, čini se da je pritisak medija, oporbe, ali i koalicijskih partnera bio prejak pa je tim Tihomira Oreškovića donio odluku da ministar mora otići.

Uostalom, u ekskluzivnom intervjuu za Večernji list u večernjim satima utorka takvu je mogućnost i najavio.

– Ako to zatraži premijer Orešković, ako sam počinio sve što mi se stavlja na teret, spreman sam za boljitak građana i ostanak Vlade i odstupiti. Stavljam se na raspolaganje predsjedniku Vlade i stranke – odgovorio je. Potvrdio je i svoj boravak u Remetincu.

– Istina, bio sam u pritvoru tri dana zbog nemogućnosti uručenja sudskog poziva, a poziv su mi trebali uručiti zbog, ajmo reći, fizičkog kontakta s dvojicom vozača na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu 1999. godine. Riječ je o omotnici koju mi je poslao brat iz Đakova za Zagreb, ali vozači su tvrdili da je nema. Međutim, ja sam je uočio i uzeo sa stakla pitajući zašto su je otvarali. Tada sam dobio dva udarca šakom u glavu. Što mi je preostalo nego uzvratiti – rastumačio je Crnoja dodajući da je ta optužba odbačena.

Napravio isto što i Matić

Suočili smo ga i s informacijom vezanom uz njegov odlazak u mirovinu 2008. kada je ostvario status ratnog vojnog invalida s općom nesposobnošću za rad. Je li istina da je 20-ak dana prije stupanja na funkciju preko noći ta opća nesposobnost zamijenjena profesionalnom?

– Kad su počeli pregovori o mojem ulasku u Vladu, 4. siječnja ove godine otišao sam k svom liječniku opće prakse i podnio zahtjev da se ta opća nesposobnost “prevede” na profesionalnu – kazao je te potvrdio postupak koji se godinama spočitavao njegovu prethodniku Predragu Matiću.

No, tko će biti njegov mogući novi nasljednik? U braniteljskim krugovima kalkulira se s imenima istaknutih zapovjednika iz Tigrova, generala Joze Miličevića i stožernog brigadira Bože Kožula. 

>> Mijo Crnoja: Ja sam vlasnik zemljišta, mogu ga prodati drugi dan 

>> HHO: Crnoja negira temeljna ljudska prava, principe pravne države i vladavinu prava 

>> Ako se utvrdi da sam kriv i ako to zatraži premijer Orešković, spreman sam odstupiti

Komentara 415

CR
crocro
08:17 28.01.2016.

Meni nije važni koji će Hrvatski domoljub biti ministar branitelja, ali mi je važno da to svakako bude osoba koja neće imati ama baš niakve repove i da je čist kao sunce. Dakle, mišljenja sam da se prije imenovanja nekog kandodata daleko prije izvrši svaka moguća provjera da li ima kakve "repove" koji mogu naštetiti ne samo ugledu kandidata, već i ugledu stranke koja ga imenuje i ugledu vlade koje poslije ima problema s teškim odlukama a time i povlačenja po javnosti. Da su se ovi detalji zbog kojih zasjedaju čelni ljudi vlade, prije provjerili, ne bi bilo maratonskog sastanka a niti posljedica po ministra a niti opterećivanja vlade u cjelini, koja ima itekako drugog posla. Ovo bi trebao biti poučak za sva buduća imenovanja. Naravno da protiv gosp. Crnoje nemam ništa, sve ovo ne znači da nije častan čovjek i istinski Hrvatski domoljub, ali sve što nije vezano za to, doboku je naštetilo i njemu i vladi u cjelini.

MA
maklin
08:15 28.01.2016.

HVala bogu da je odmah ovim nakaradnim postupanjima dođao kraj. I da bog da više ovakvih glupiranja neće biti u novoj vladi.

DU
Deleted user
08:16 28.01.2016.

Koj pljuger, traj´o je k´o djetetu balon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije