Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavio novu incijativu

Mijat Stanić: Ako ne sačuvamo instrument referenduma otvara se mogućnost diktature vlasti

Mijat Stanić
Branimir Bradarić
22.05.2015.
u 13:45

Najavio je kako prikupljanje potrebnih 400-ak tisuća potpisa započinje 31. svibnja i da će trajati sve do 13. lipnja.

- Vlada RH mora slušati svoje građane, jer su je oni i izabrali da ih predstavlja, a ne neke druge centre moći, bankare ili privatni kapital, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare održane u Vukovaru predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić najavljujući novu Građansku inicijativu Za referendum. Najavio je kako prikupljanje potrebnih 400-ak tisuća potpisa započinje 31. svibnja i da će trajati sve do 13. lipnja.

– Cilj nam je urediti Ustav RH kako bi za obvezno raspisivanje referenduma bilo potrebno prikupiti 200.000 potpisa umjesto trenutno 405.000. Također želimo i ishoditi i izmjene Zakona o referendumu kako bi prikupljanje potpisa bilo omogućeno na svim mjestima gdje su i inače dozvoljena javna okupljanja. Građani nemaju drugačiji instrument pritiska na vlast osim referendumskih inicijativa i zato instrument referenduma svakako treba spasiti. Ukoliko se usvoje predložene promjene, odnosno, ostavi potrebnih 405.000 potpisa koji bi se skupljali u Uredima državne uprave otvorili bi vrata diktaturi svih budućih vlasti, istakao je Stanić.

Potpisi za promjene prikupljati će se u u svih 127 gradova u Hrvatskoj, a u inicijativu je uključeno 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva. Građanima će na dvije odvojene liste, crvena i plava, biti ponuđena dva pitanja koja će se odnositi na promjene Ustava i Zakona. Ako uspiju prikupiti dovoljan broj potpisa i tako ishode željene promjene Stanić ne strahuje od inflacije referenduma u Hrvatskoj.

– Inicijative za raspisivanje referenduma ne ovise o broju potrebnih potpisa nego o odlukama Vlade. Ukoliko Vlada ne sluša građane biti će izložena kontinuiranim pritiscima u vidu referenduma. Međutim, treba znati i kako je to „skup sport“, odnosno, da ne može svatko pokrenuti referendum. Potrebno je osigurati 5000-6000 aktivista ali i osigurati od pola milijuna pa do milijun kuna, rekao je Stanić.

>> Udruge i sindikati protiv zabrane financiranja referendumskih kampanja udrugama

>> Bauk u Saboru najavio da će s udrugama pokušati pronaći rješenje

Komentara 9

IS
istina00
14:25 22.05.2015.

ovo će biti referendum svih referenduma i na njega svi moramo izaći jer postoji realna opasnost da će nam inače vlast novim zakonom o referendumu praktički onemogućiti izjašnjavanje o bilo kakvom za njih škakljivom pitanju! i ne radi se ovdje samo o SDP-u kojem sada odgovara takav zakon nego i o HDZ-u kojem će odgovarati za 6 mjeseci kad dođu na vlast! referendum je jedini korektiv prema vlasti koji mi građani imamo i kojim možemo djelovati u kratkom roku, a ne da moramo čekati 4 godine i nove izbore! zato ZAŠTITIMO svoje PRAVO NA REFERENDUM jer inače će biti prekasno!

GO
goran2hr
14:13 22.05.2015.

Ne govore ništa o najvećem problemu referenduma, a to je lista zabranjenih pitanja-tema, a koja bi ako se usvoji, prema prijedlozima koji su puštani u javnost (Vlada, Josipović, GONG), pokrivala gotovo sve, tako da bi se na referendumu moglo odlučivati, zapravo o ničemu. Tako da bi i to trebalo uvrstiti kao referendumsko pitanje, tj. da se omogući da narod na referendumu smije odlučivati o svemu, a jedino definirati da sama pitanja nebi smjela biti besmislena, dvosmislena i sl. Ovako se otvara prostor, da se potpisi sakupljaju, ljudi volontiraju, a na kraju to "hrvatski" sud odbaci.

AN
anticenzura
14:15 22.05.2015.

Gradjani u demokraciji imaju pravo na referendum u vezi svega sto im padne na pamet, pod uslovom da se ne krse prava vezana za deklaraciju o univerzalnim ljudskim pravima. u ovom slucaju upravo drzava krsi ta prava i uvodi diktaturu u zemlji, u pravu su ovi ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije