Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednja sjednica Gradskog vijeća Splita

Mihanović: Dali smo ostavke, HDZ ne dolazi na sjednicu

Vice Mihanović
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
26.04.2022.
u 06:52

Ne vidim razlog zašto ne bi bila održana, svima nam je cilj donijeti odluku o kotarskim izborima. Ali, ne budemo li imali kvorum, podnosimo ostavke, kaže Ivica Puljak, predsjednik stranke Centar

Svih devet HDZ-ovih vijećnika u splitskom Gradskom vijeću u ponedjeljak ujutro predalo je svoje ostavke. Neće sudjelovati na zadnjoj sjednici zakazanoj za utorak.

– S obzirom na raznorazne spinove koji se pojavljuju u javnosti što se tiče funkcioniranja Grada i samog izbornog procesa, želimo pružiti mogućnost vladajućima, koji imaju većinu, da na zadnjoj sjednici Vijeća u potpunosti donesu odluke kakve žele, pa i kad je riječ o datumu održavanja kotarskih izbora. Nismo željeli sudjelovati u tome. Loptica je sada na vladajućima, mi smo svoje obećanje ispunili i kao što smo najavili, dali smo ostavke. Od njih očekujemo da će, u skladu s najavom, i oni podnijeti ostavke pa da idemo na izbore za Gradsko vijeće i za gradonačelnika Splita. To je jedino rješenje s obzirom na to da se Grad našao u blokadi, prvenstveno projektnoj, pa idemo na izbore u vjeri da će Split dobiti konstruktivnu vlast koja se neće baviti sama sobom, već onime što je važno za građane Splita, a to su projekti koji će doprinijeti boljoj kvaliteti života u našem gradu – rekao je Vice Mihanović, predsjednik splitskog HDZ-a.

Upitan kvorum

No, Jakov Prkić, predsjednik Gradskog vijeća Splita, tvrdi da ostavke, ako su i predane u pisarnicu, stupaju na snagu tek treći dan pa HDZ-ovi vijećnici mogu nazočiti i sjednici zakazanoj za utorak u 9 sati, na čijem dnevnom redu je odluka o raspisivanju izbora za vijeća gradskih kotara i mjesnih odbora.

– Sjednica je zakazana za utorak. Bude li kvoruma, održat ćemo je, a ako ne bude, nećemo. Ako su HDZ-ovi vijećnici danas dali ostavke, one službeno još nisu prošle kroz pisarnicu, a i da jesu, ne bi bile pravno valjane. Ostavke su trebali predati tri dana prije održavanja sjednice Gradskog vijeća. Ako su ih i dali, te ostavke ne vrijede za ovu sjednicu Gradskog vijeća već za neku iduću, dođe li do nje. Naravno, vijećnici HDZ-a imaju pravo i ne doći na sjednicu, to je njihova odluka. S obzirom na to da HGS-ovi vijećnici tvrde da neće dati ostavke, moguće je i da ćemo imati kvorum i održati zadnju sjednicu. Ne budemo li ga imali, sjednicu ću pokušati sazvati za sedam dana – rekao nam je Prkić.

Ova sjednica je važna ne samo zbog lokalnih izbora, već i zbog splitskog HNK čije je Kazališno vijeće od Gradskog vijeća Splita zatražilo razrješenje intendanta Srećka Šestana.

I HNK u krizi

– Ne znam hoće li ta točka biti na dnevnom redu. To nije redovna točka, ali očekujem da su gradske službe pripremile dopunu dnevnog reda. Hoće li biti usvojena, ne znam – kaže Prkić.

U svakom slučaju, neizvjesno je i hoće li se sjednica Gradskog vijeća uopće održati, a da bi se Gradsko vijeće raspustilo, ostavke bi trebalo dati najmanje 16 vijećnika, što je s HDZ-ovim i vijećnicima Centra dovoljno.

– Mi ćemo danas ostavke potpisati i ovjeriti ih kod javnog bilježnika, a predat ćemo ih sutra nakon sjednice Gradskog vijeća. Usto, ja kao predsjednik stranke Centar potpisat ću izjavu da nećemo imenovati zamjenske vijećnike – rekao nam je Ivica Puljak. Pitali smo ga što će sedam Centrovih vijećnika učiniti ako u utorak ne bude kvoruma i sjednica bude odgođena za sedam dana.

– Ne vidim razlog zašto ne bi bila održana, svima nam je cilj donijeti odluku o kotarskim izborima koji bi trebali biti održani istog dana kada i izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Međutim, ako se sve zakomplicira i ne budemo li imali kvorum, mi ćemo sutra svakako podnijeti ostavke – kaže Puljak.

Ostavku je već podnijela Tamara Visković iz stranke Možemo, a najavili su ih vijećnici Mosta, SDP-a te stranke Pametno za Split i Dalmaciju. Željko Kerum izjavio je da vijećnici njegova HGS-a neće dati ostavke, kao i Branka Ramljak za dva vijećnika s njezine nezavisne liste. Daju li ih ostali, to i neće biti važno.

Ivica Puljak (Centar) dao je ostavku nakon skandala s optužnicom njegova zamjenika Bojana Ivoševića nadajući se da će ponovno dobiti povjerenje Splićana, ali i ostvariti većinu u Gradskom vijeću koju sada nema. Odmah je i najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika zajedno sa zamjenicima. Za sada su svoje kandidate službeno istaknuli HDZ i SDP. HDZ se očito našao nespreman pred izvanrednim izborima, u svojim redovima nisu pronašli kandidata pa u utrku šalju nestranačkog dr. Zorana Đogaša, bivšeg dekana Medicinskog fakulteta u Splitu. Što se tiče SDP-a, njihov je kandidat Davor Matijević, tajnik splitskog ogranka koji se može pohvaliti da je bio najaktivniji vijećnik u ovom kratkom mandatu. I Željko Kerum (HGS) izjavio je da će opet pokušati osvojiti gradonačelnički mandat.

Komentara 1

DU
Deleted user
07:27 26.04.2022.

Vicu Mihanovića za rektora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije