Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednik MHS

Mihalinec smatra da sindikati trebaju osnovati političku stranku

Branimir Mihalinec
Igor Kralj/PIXSELL
18.01.2016.
u 18:18

Potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Branimir Mihalinec izrazio je nezadovoljstvo radom političkih stanaka

Matica hrvatskih sindikata izrazila je na okruglom stolu, na kojem je okupila neke stručnjake i analitičare, nezadovoljstvo djelovanjem političkih aktera na hrvatskoj sceni i najavila mogućnost političkog organiziranja. Naziv okruglog stola ''Je li vrijeme za političko organiziranje sindikata?“ nije primjeren, ocijenili su sudionici skupa jer nije pitanje trebaju li se sindikati politički organizirati nego koji je model za to najprihvatljiviji.

Sociolog Dragan Bagić smatra da je priroda organiziranja sindikata politička, a postoje različite prakse odnosa prema vlasti i političkim strankama u Europi i svijetu. Naveo je iskustvo nekih sindikata iz Hrvatske koji su otvoreno preporučivali svome članstvu za koje političke stranke da glasuju. On smatra da sindikati mogu djelovati tako da utječu na one koji kreiraju svijet javnih politika ili da utječu na one koji bitno oblikuju javno mnijenje ekonomskih i socijalnih politika. Na prvom okruglom stolu koji je sindikat organizirao u okviru projekta "Jačanje socijalnog dijaloga – doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima" uz pomoć Europskog socijalnog fonda, politički analitičar Žarko Puhovski ocijenio je da su sindikati nestali iz javnog diskursa jer one koji zastupaju socijalne interese mediji optužuju za protivljenje razvoju društva. U Hrvatskoj je svima jasno tko su poduzetnici, ali tko su oni koji su "poduzeti" nitko ne govori. Sindikat mora izaći iz tog apsurda jer je ta druga strana potpuno nestala, kazao je Puhovski.  

Optužio SDP da je za četiri godine mandata srušio sva radnička prava

Antun Vujić (SDP) drži da se sindikati ne trebaju organizirati kao politička stranka i da je njihov prirodni saveznik socijaldemokracija, bez obzira ne njezine trenutne slabosti. Sindikat mora zagovarati ideologiju participacije, kojom će zainteresirati i nove generacije radnika koji nemaju nikakvih socijalnih prava, te se boriti za izgradnju socijalne države koje je potpuno srušena, kazao je Vujić. Politolog Berto Šalaj ocjenjuje da se sindikati moraju mijenjati ne samo zato jer su nezadovoljni političkim akterima, nego i jer su građani izgubili povjerenje u ovakve sindikate. Šalaj je protiv ideje da sindikati osnuju vlastite političke stranke, iako bi to volio najveći broj sindikata. On preporuča sindikalcima da grade socijalnu moć kao protutežu ekonomskoj moći, kao u slučaju suradnje s nevladinim organizacijama na pitanjima outsourcinga u javnim službama i monetizacije autocesta, te s političkim strankama koje imaju sklonosti prema tim pitanjima.

Potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Branimir Mihalinec izrazio je nezadovoljstvo radom političkih stanaka te ocijenio da se "tzv. lijeve i desne stranke" ne razliku po odnosu prema radu nego prema Drugom svjetskom ratu. Optužio je SDP da je za četiri godine mandata srušio sva radnička prava. Zauzeo se da sindikati osnuju političku stranku koja bi djelovala na pozicijama promicanja socijalne države, ali bi imala svoje samostalno vodstvo. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić također smatra da ni jedna politička opcija nije za socijalnu državu, a sindikate koji se bore za socijalne interese mediji proglašavaju "kočničarima razvoja". Ribić nije precizirao što bi sindikati trebali osnovati - pokret ili nešto drugo, već je poručio da moraju nešto učiniti kako bi građane mogli upozoriti na oduzimanje njihovih prava.

>>Nije Margaret Thatcher, ali ima iste odgovornosti

Ključne riječi

Komentara 5

DD
ddh
18:43 18.01.2016.

Potpuno ispravno. Po onoj komunistickoj "proleteri ujedinite se", mogli bi sindikati sa niskoristima poput Puhovskog ili prodavaca magle sa filozofije i " faulteta" politickih nauka osnovati slijedecu stranku neradnika i parazita, pa bi s tim na neki nacin mogli mogli oformiti aliancu neradnika I spletkarosa zajedno sa Milanovicevim prostacim s Iblerovog trga i suradnicima Save Strbca iz stranke uhljeba zvane HNS. Sad kad je narod komunistima pokazao, da ih nece, sad svi simpatizeri i komunisti pod orkestralnom pratnjom komunistickih medija, a pogotovo Jutela (HRT) pocinju sa seminarima, kruzocima i t.d. A dirigiraju paraziti poput Puhovskog, Ribica i ostalih niskoristi. Svasta je moguce u komunistickim glavama. Tu ciijelu bandu lijencina treba prisiliti, da beru ono sto su privrijedili i da jedu ono sto su zasadili. Biti ce ih onda pune livade.

DU
Deleted user
21:36 18.01.2016.

Kaj je sindikalci?..nije vam dosta 15 000 kn mesečno z narodnih jasli?..Još bi nas muzli?Samo sanjajte..

MA
Marko1337
21:04 18.01.2016.

UDBA je pustila sindikalne bitange sa lanca, pa bi sada u politiku kao jedan od partijskih krakova karcinoma. Vidjeli smo veće slične slučajeve kao npr sa mićim lesaron

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije