Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mihael Zmajlović

'Zelenom javnom nabavom do čišćeg okoliša, smanjenja potrošnje i štetnih emisija'

mihael zmajlović
Foto: MZOP
27.08.2015.
u 11:40

Zato je Europska unija kao strateški cilj do 2020. postavila provedbu od najmanje 50% javne nabave uz primjenu mjerila zelene javne nabave.

– Prosječno se godišnje u Hrvatskoj sklopi 25.000 ugovora o javnoj nabavi vrijednosti oko 30 milijardi kuna. To je 12% BDP-a. Uvođenjem zelene javne nabave, što podrazumijeva izbor proizvoda i usluga koje imaju manji učinak na okoliš, tijela javne uprave mogu značajno doprinijeti čišćem okolišu, smanjenju potrošnje resursa i štetnih emisija te održivom razvoju. Stoga smo Nacionalnim akcijskim planom za zelenu javnu nabavu postavili cilj da se do 2020. godine u 50% postupaka javne nabave usluga i proizvoda uključe neka od mjerila zelene javne nabave – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na današnjem predstavljanju prvog Nacionalnog akcijskog plana za zelenu javnu nabavu.

Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu za razdoblje od 2015. do 2017. sa pogledom na 2020. godinu usvojen je jučer na sjednici Vlade. Njegovim donošenjem Hrvatska se pridružila skupini od 22 države članice Europske unije koje imaju nacionalne akcijske planove.

Zelena javna nabava je postupak kojim se tijela javne uprave potiču na kupovinu „zelenih“ proizvoda i usluga, odnosno onih koji kroz životni vijek imaju manji učinak na okoliš od onih proizvoda koje bi inače nabavljali. Upravo su javna tijela značajni  potrošači u Europi i svake godine potroše oko 15 bilijuna kuna, što je oko 17% BDP-a Europske unije. 

Zato je Europska unija kao strateški cilj do 2020. postavila provedbu od najmanje 50% javne nabave uz primjenu mjerila zelene javne nabave.

>> Recikliranjem i preradom otpada do 12.000 'zelenih' radnih mjesta

Komentara 5

Avatar mirica19
mirica19
12:53 27.08.2015.

Ja vjerujem da ti jako bineš o okolišu, ali da što više 'papira' završi u tvom džepu... Ostalo ti je nebitno.

UI
Uvijek_iskreno
12:55 27.08.2015.

Je, je, a sa zmajlovićem na čelu do novih afera...

UI
Uvijek_iskreno
13:04 27.08.2015.

Ne postoji ministar u kukuriku koaliciji koji nema aferu, zmajlović nije iznimka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije