Naslovnica Vijesti Hrvatska

Migrantska kriza na internetu se iskorištava za govor mržnje

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je konferenciju na kojoj su sudionici jučerašnjeg dijela naglasili da općeprihvaćene definicije govora mržnje nema niti je ona moguća
07. studenoga 2018. u 06:00 29 komentara 534 prikaza
Nina Obuljen Koržinek
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

“Regulacija govora mržnje u medijima – uloga regulatornih tijela i pravosuđa” naziv je jučer započete dvodnevne međunarodne konferencije koju je u Zagrebu organiziralo Vijeće Europe u suradnji s hrvatskom Agencijom za elektroničke medije.

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac Mate Mijić Migranti su, kao i europske nacije, žrtve globalista

Ozbiljan i osjetljiv problem

– Ljudska prava, demokracija, humanost i tolerancija danas su ugroženi u cijelom svijetu, a prijetnja im dolazi upravo od govora mržnje, osobito onog u javnom prostoru. Kako taj govor mržnje spriječiti, veliki je izazov. Zato je dužnost svih nas to pokušati činiti donošenjem zakona, njihovom implementacijom, kao i edukacijom te informiranjem. Svaki pojedinac treba shvatiti što je to govor mržnje, mora ga znati prepoznati te razumjeti kakva je i kolika odgovornost za govor mržnje – otvarajući konferenciju, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

No, da sprečavanje govora mržnje nije lak zadatak, posvjedočili su svi sudionici konferencije jer nije bilo nijednog koji u svom izlaganju nije naznačio isto: općeprihvaćena, univerzalna definicija govora mržnje – ne postoji. Jer, ono što je govor mržnje u jednoj ne mora biti tretirano kao govor mržnje u nekoj drugoj zemlji ili kulturi.

Martin Pauk O migrantima Martin Pauk: Postavio bih visoku ogradu s bodljikavom žicom

Sloboda govora nosi sa sobom brojne obveze i odgovornosti. A govor mržnje je ozbiljan, kompleksan i vrlo osjetljiv problem u mnogim zemljama i upravo zbog te različitosti društava na njega se gleda iz različitih kutova. Zato u nastojanjima da se on smanji svatko mora pronaći svoja pravila i ograničenja, što je veliki izazov – istaknuo je voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Europe Patrick Penninckx.

Da govor mržnje širi klimu netolerancije i diskriminacije, naznačio je Mario Horvatić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova dodajući da bi mediji današnjeg vremena, internet i društvene mreže, trebali pomoći boljoj komunikaciji i povezivanju ljudi, no da upravo oni često služe za širenje mržnje, što je jedan od najvećih izazova vremena u kojem živimo.

Papa Franjo Ivan Markešić Jesu li samo za Papu (i) migranti božja stvorenja koja imaju svoja prava?

Stalni nadzor i reagiranje

A to vrijeme, kako je rekla profesorica prava sa Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti Sejal Parmar, obilježavaju ekonomska i migrantska kriza koje mnogi koriste kao podlogu za govor mržnje, u što spadaju i antimigrantski i antimuslimanski stavovi, kao i izražavanje rasističkih i ksenofobnih stavova. Govor mržnje u javnom prostoru stalno se mora nadzirati i na njega se uvijek mora reagirati, naglasila je Tanja Kerševan Smokvina s mariborskog sveučilišta navevši i podatke koliko se slučajeva, koji se odnose na govor mržnje, u proteklih 15 godina našlo pred nacionalnim regulatornim agencijama: u Albaniji jedan, Belgiji tri, BiH deset, Hrvatskoj osam, Francuskoj četiri, Makedoniji i Crnoj Gori po šest te Kosovu i Rumunjskoj po dva, a kazne su mahom bile simbolične.

Migranti Nova kriza? Migranti proveli noć na cesti uz granicu tražeći ulazak u Hrvatsku

– Govor mržnje lakše se koristi anonimno, a rjeđe kad se nešto govori imenom i prezimenom – kaže Gabriella Cseh iz Facebooka.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Deleted user:

  Otidji na otocic daksu pa ces vifjeti sto je bajina mrznja prema hrvatima ....govor mrznje sijete vi bajini sljedbenici....finncirala si protuhrvatski i protubraniteljski film...jel to mrznja...svaku vecer na tv bg spodobe sa ekavicom ...

 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  Sve je govor mrznje osim ako to odgovara leftama. Naprimjer sovinizam naspram Hercegovcima odnosno za pripadnike bilokojih hrvatskih regija za lefte nije sovinizam cak je dobrodosao. Govor mrznje prema predsjednici kao simbolu hrvatske drzave i naroda je dozvoljena. Vucica se ... prikaži još!e ne smije uvrijediti a posebno ne kritizirati Merkelicu, to je opet govor mrznje i to se brise na VL. Politicar kao Stazic koji je otvoreno preko interneta pozvao na pokolj Hrvata nije problem i niti ijedan SDPovac se od toga nije distancirao, niti su medije to posebno kritizirale. Leftama je to dozvoljeno, jer od njih je sve automatski govor tolerancije i ljubavi koliko god gazili i klali.

 • kizz1:

  zguljena se pravi pametna