Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost

Kako spriječiti teroriste da se infiltriraju među migrante?

talijanska policija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
08.06.2017.
u 07:00

Na Lampedusi su se susreli čelnici policija mediteranskih zemalja i razgovarali o nadzoru pomorskih granica

Postoji opasnost da se teroristi infiltriraju među migrante koji dolaze do europskih obala Mediterana, rečeno je jučer na sastanku šefova policija devet mediteranskih zemalja Europske unije.

U hrvatskom izaslanstvu nalaze se zamjenik glavnog ravnatelja policije za kriminalitet Zvonimir Vnučec i načelnik sektora za potporu kriminalističke policije Dalibor Jurić. Na Lampedusi su se okupili šefovi policija Francuske, Španjolske, Portugala, Grčke, Malte, Cipra, Slovenije, Italije i Hrvatske.

Za sigurnost Europske unije važan je i nadzor granica. Hrvatska postupno ulazi u schengenski sustav, a punopravna članica te zone unutar koje nema granica trebala bi postati 2018. Sada članice schengenske zone predaju Hrvatskoj podatke o osobama koje se vode kao sumnjive i nad kojima treba voditi poseban nadzor, a 27. lipnja Hrvatska će u informativni sustav predati Schengena svoje podatke. Od toga datuma, praktički, Hrvatska će se nalaziti unutar schengenskog informativnog sustava, a što znači da bi mogla provoditi kontrole kakve sada provodi Slovenija. To je posebno važno za turističku sezonu, jer, kako nam je rekao Vnučec, ulazak Hrvatske u schengenski informativni sustav znači da bi se i brže mogle provoditi kontrole na granici, dakle bez dugih kolona na ulasku u Hrvatsku kakve smo vidjeli proteklih mjeseci.

Šefovi policija posebnu su pažnju posvetili kontroli povratka europskih građana nakon boravka na ratištima u redovima džihadista. Ovaj sastanak mediteranskih policija (European relationship for Mediterranean security – ERMES) trebao bi postati stalni forum na kojem bi se usuglašavala djelovanja u zaštiti morskih granica.

Komentara 9

Avatar botoksmanija
botoksmanija
09:06 08.06.2017.

Da mi je znati kako če ih prepoznati E moj glupi narode samo ti puši ove fore....

KI
kimi
09:44 08.06.2017.

Recept je vtrlo jednostavan samo treba da se Ameri sa svojim kompanjonima povuku iz tuđih zemalja i ostaviti ih na miru da sami rešavaju svoje probleme i sve rešeno.

AA
aabbcc
12:21 08.06.2017.

Zanimljivo u Americi rodjeni tamo postaju teroristi tek kada zavrse vojnu akademiju i skupe iskustvo i odlikovanja vojnog pilota a ranije bili dobri i vrijedni casnici, pitomci, primjerni gradjani....odlicni ucenici patriote domovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije