Naslovnica Vijesti Svijet

Kako spriječiti teroriste da se infiltriraju među migrante?

Na Lampedusi su se susreli čelnici policija mediteranskih zemalja i razgovarali o nadzoru pomorskih granica
08. lipnja 2017. u 07:00 9 komentara 860 prikaza
talijanska policija
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Postoji opasnost da se teroristi infiltriraju među migrante koji dolaze do europskih obala Mediterana, rečeno je jučer na sastanku šefova policija devet mediteranskih zemalja Europske unije.

london, policija Bojno polje Europa Psihoza raste – je li rješenje izraelski model za teroriste?

U hrvatskom izaslanstvu nalaze se zamjenik glavnog ravnatelja policije za kriminalitet Zvonimir Vnučec i načelnik sektora za potporu kriminalističke policije Dalibor Jurić. Na Lampedusi su se okupili šefovi policija Francuske, Španjolske, Portugala, Grčke, Malte, Cipra, Slovenije, Italije i Hrvatske.

Za sigurnost Europske unije važan je i nadzor granica. Hrvatska postupno ulazi u schengenski sustav, a punopravna članica te zone unutar koje nema granica trebala bi postati 2018. Sada članice schengenske zone predaju Hrvatskoj podatke o osobama koje se vode kao sumnjive i nad kojima treba voditi poseban nadzor, a 27. lipnja Hrvatska će u informativni sustav predati Schengena svoje podatke. Od toga datuma, praktički, Hrvatska će se nalaziti unutar schengenskog informativnog sustava, a što znači da bi mogla provoditi kontrole kakve sada provodi Slovenija. To je posebno važno za turističku sezonu, jer, kako nam je rekao Vnučec, ulazak Hrvatske u schengenski informativni sustav znači da bi se i brže mogle provoditi kontrole na granici, dakle bez dugih kolona na ulasku u Hrvatsku kakve smo vidjeli proteklih mjeseci.

Šefovi policija posebnu su pažnju posvetili kontroli povratka europskih građana nakon boravka na ratištima u redovima džihadista. Ovaj sastanak mediteranskih policija (European relationship for Mediterranean security – ERMES) trebao bi postati stalni forum na kojem bi se usuglašavala djelovanja u zaštiti morskih granica.

Rachid Redouane Khuram Shazad Butt TERORISTIČKI NAPAD Objavili identitete: Ovo su napadači koji su radili kaos po Londonu Napad u Londonu Analiza Ovo je najjeftiniji oblik terorizma Napad u Lonodnu Mračna statistika Evo koji su se teroristički napadi dogodili u Velikoj Britaniji od 2005.
 • kimi:

  Recept je vtrlo jednostavan samo treba da se Ameri sa svojim kompanjonima povuku iz tuđih zemalja i ostaviti ih na miru da sami rešavaju svoje probleme i sve rešeno.

 • Avatar botoksmanija
  botoksmanija:

  Da mi je znati kako če ih prepoznati E moj glupi narode samo ti puši ove fore....

 • aabbcc:

  Zanimljivo u Americi rodjeni tamo postaju teroristi tek kada zavrse vojnu akademiju i skupe iskustvo i odlikovanja vojnog pilota a ranije bili dobri i vrijedni casnici, pitomci, primjerni gradjani....odlicni ucenici patriote domovine.