Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Migranti spašavaju EU od bijele kuge, iz zemlje bježe i Hrvati

Španjolsku je lani napustilo 256.000 njezinih građana, Hrvatsku 5000.
10. srpnja 2014. u 20:05 8 komentara 3678 prikaza
Trg bana Jelačića
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Velika Britanija prošle godine povećala je broj stanovnika za 400 tisuća, Njemačka za približno 250 tisuća, Švedska za 90 tisuća, Austrija za 50 tisuća, navodi Eurostat u svojoj prvoj procjeni kretanja stanovništva u EU.  Glavninu novog stanovništva Europskoj su uniji donijele migracije – 700 tisuća, ali EU je imala i 80 tisuća novorođene djece više nego što je u toj godini bilo umrlih.

Hrvatska bilježi minuse i na populacijskoj razini smanjenjem broja stanovnika tijekom 2013. godine za približno 16 tisuća. Uz to što je lani u Hrvatskoj umrlo deset tisuća stanovnika više nego što se rodilo, službeni su izvori evidentirali da je zemlju napustilo i pet tisuća građana. Španjolska je rekorder po bijegu stanovništva iz vlastite zemlje – 256 tisuća Španjolaca otišlo je lani iz zemlje u potrazi za boljim životom, a to je učinilo i 36 tisuća Portugalaca.

Hrvatska će se vrtjeti u začaranom krugu

Najviše je migranata stiglo u Njemačku – 437 tisuća – te Veliku Britaniju – 212 tisuća. Zanimljivi su i podaci o natalitetu: Irska sa sličnim brojem stanovnika kao i Hrvatska ima gotovo 70 tisuća rođene djece godišnje (Hrvatska 39 tisuća), a visok natalitet karakterizira i Francusku, Veliku Britaniju, Švedsku i Portugal.

Najmanje rođene djece na tisuću stanovnika imaju Portugal, Njemačka, Grčka, Italija i Rumunjska. Bogati poput Njemačke nizak natalitet mogu kompenzirati zapošljavanjem migranata i tako se spašavati od bijele kuge. Hrvatska će se vrtjeti u začaranom krugu, gdje se sve manje mladih ljudi mora skrbiti za sve veći broj starije populacije.

>>U Vinkovcima već godinama više rođenih nego umrlih

>>2031. škole će imati 11.000 razreda manje

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • kafka:

    Populacijska politika! ?? . . . . . . . . Bijela kuga je indikator poremećenosti u društvu.!

  • harakiri:

    Nažalost imigracija donosi sa sobom i islamizaciju Europe

  • sinjemore:

    Za Hrvatsku se moze reci da se vec 100 godina smanjuje broj Hrvata i da se taj politicki zlocin i danas nastavlja ! Vise stotina tisuca ubijenih , milijuni i milijuni raseljenih diljem svijeta ! A tko dolazi na njihova ... prikaži još!va mjesta u Hrvatskoj ? Srbi , Muslimani , Albanci sa Kosova ...I posljedica je da je vec hrvatski narod genetski promijenjen i jednog dana ce nestali !! TO je cilj velikosrpske politike , jer se nista ne dogadja slucajno !!