Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kandidirao se na izborima

Migrant heroj koji je preko noći postao slavan u Irskoj odlučio se na veliki korak: 'Mogao bih biti na plaži u Riju, ali...'

Dublin city centre incident
Foto: Brian Lawless/PRESS ASSOCIATION
1/11
13.05.2024.
u 12:25

Brazilac, Caio Benicio, koji je u studenom prošle godine zaustavio napad nožem na djecu, odlučio se boriti za radnička prava i javnu sigurnost na sljedećim lokalnim izborima u Irskoj

Bivši dostavljač tvrtke Deliveroo, Caio Benicio, odlučio se kandidirati za gradsko vijeće Dublina na lokalnim izborima koji će se održati 7. lipnja. Ogroman je to zaokret u životu Benicia, koji je prije samo par mjeseci bio jedan od tisuće anonimnih dostavljača, od kojih su mnogi stranci. Sada je postao simbol pozitivnih učinaka imigracije uslijed političkih napada na tražitelje azila i migrante, koji ulaze u Irsku preko Ujedinjenog Kraljevstva.

Već smo u studenom pisali o Beniciu, koji je 23. studenog prošle godine zaustavio napad nožem u Dublinu. Vozeći se središtem Dublina vidio je gužvu na cesti za koju je pomislio da se radi o uličnoj tučnjavi, ali se ispostavilo da se radi o napadu nožem na troje male djece i ženu. Benicio je skočio s motora i kacigom onesposobio napadača. No, taj napad je doveo do uličnih nereda antimigrantskih aktivista. Caio Benicio je postao heroj, a za njega je organizirana i dobrotvorna akcija "Kupi Caiju Beniciju pintu", u kojoj je prikupljeno oko 350.000 eura. 

Benicio je naglo postao slavan, a nakon toga se i obogatio, a sada, šest mjeseci kasnije, se odlučio kandidirati i na lokalnim izborima. "Mogao bih biti na plaži u Riju, ali što bi to značilo? Bilo bi sebično da sam uzeo sav novac i vratio se u Brazil", rekao je Benicio koji je prije toga planirao ostati u Irskoj dok ne uštedi dovoljno novca da pokrene posao u Brazilu, gdje je nekada imao restoran.

VEZANI ČLANCI

Božić je proveo sa svojom obitelji u Brazilu, a zatim se vratio u Dublin i dao otkaz u Deliveroou. Postao je konzultant za drugu dostavljačku tvrtku, Ondway Delivery i onda je započeo razgovore s Isabelom Oliveirom, sugrađankom Brazilkom, koja se kandidirala za Fianna Fáil, stranku centra, na lokalnim izborima. Ona ga je povezala sa senatoricom, Mary Fitzpatrick, koja ga je upozorila na izazove političkog života. "Heroj se iznimno cijeni. Kao političar često dobivate potpunu suprotnost od toga. Bila sam vrlo iskrena s njim", za The Guardian je rekla Mary Fitzpatrick.

Caio Benicio, a Deliveroo driver, is at the scene in Dublin city centre after he witnessed the incident on Parnell Square East, where five people were injured, including three young children. Caio had been on a job when he came across the scene and intervened. Picture date: Friday November 24, 2023. Photo: Brian Lawless/PRESS ASSOCIATION
Foto: Brian Lawless/PRESS ASSOCIATION

"Bio sam na udobnom mjestu, na plaži, pio sam pivo i svi su me nazivali herojem. Ali, ja se nikada nisam nazivao herojem. Pitao sam se imam li nešto važnije za postići", izjavio je Caio Benicio za The Guardian. Bez kolebanja je uvjerio stranku da mislio ozbiljno i nakon toga je dodan na popis kandidata za lokalne izbore. 

Bude li izabran, Benicio je rekao da će se zalagati za javnu sigurnost i radnička prava. Kao dostavljač suočio se s neprijateljstvom prema dostavljačima i opasnim uvjetima na cestama. "Teško je - moraš se suočiti s hladnoćom, vjetrom, kišom", rekao je Benicio. Za mlade, koji ciljaju dostavljače, tvrdi kako ih se treba odgajati i poučavati, jer su ta djeca budućnost Irske.

 

GALERIJA Brazilski dostavljač heroj Irske: 'Kacigom sam udario i svladao dublinskog napadača'
Dublin city centre incident
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije